İlçemizdeki arazilerin ve doğal kaynakların en verimli şekilde kullanılması ve korunmasını sağlamak amacıyla; su, toprak ve hava kirliliğinin önlenmesi, bitkilerin ve hayvanların korunması, insanların huzurlu ve sağlıklı koşullarda yaşamasını sağlamak için İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğümüzce çalışmalar yapılmaktadır.
ATIK PİLLERİN TOPLANMASI
Günümüzde ev, işyeri, okul vb. yerlerde pil kullanımı yaygın olduğu için oluşan atık piller insan sağlığı ve çevre için potansiyel bir tehlike oluşturmaktadır. Kullanılmış pillerin doğaya vereceği zararı en aza indirmek için ilçemizde bulunan; kamu kurumları, okullar, üniversiteler, muhtarlıklar, marketler, hastaneler, alışveriş merkezleri, siteler ve ibadethaneler başta olmak üzere pek çok yere atık pil toplama kutuları yerleştirilmiştir. Toplanan atık piller TAP (Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği) aracılığı ile bertaraf edilmektedir.
ATIK YAĞ TOPLANMASI
1 lt atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletebilmektedir. Kullanılmış bitkisel atık yağlar su kirliliğinin %25’ini oluşturmaktadır. Atık yağlar ekotoksik özelliğe sahiptir; bulunduğu ortamı kirletir, ortamda yaşayan canlılara zarar vermektedir. Kullanılmış yağlar lavaboya döküldüğü zaman dren sistemine sıvanır, kanalizasyon borusu içindeki atıkların yapışmasına ve zamanla borunun daralmasına neden olmaktadır. Kanalizasyona dökülen atık yağlar diğer atıkları tutar ve kanalizasyon sisteminin kullanılmaz hale gelmesine sebep olur. Böylece atık su arıtma tesislerine zarar verir ve işletme maliyetini artırmaktadır. İlçemizdeki işyerleri ve konutlarda biriken atık yağlar periyodik olarak İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğümüzce toplanmaktadır.
ATIK YAĞ, PİL VE MAVİ KAPAKLARI BIRAKABİLECEĞİNİZ NOKTALAR İÇİN TIKLAYIN
CAM KUMBARASI
Evsel atıklarla birlikte karıştığında doğada 5000 yılda kaybolan cam şişeler, bu kumbaralar sayesinde doğrudan işleme tesislerine giderek yeniden şişe imalatında kullanılacak ham madde haline getirilmektedir. 1 adet cam şişeyi kumbaraya attığınızda, bu şişenin geri dönüşümüyle sağlanan enerji; 100 watt bir ampulü 1 saat, 1 bilgisayarı 25 dakika, 1 televizyonu 20 dakika, 1 çamaşır makinesini 10 dakika çalıştırmak için yeterlidir. Bu nedenle belediyemiz, ilçe sınırları içerisinde 240 noktadaki cam kumbaralarıyla, geri dönüşümle enerji üretime destek olmaktadır.
ELEKTRONİK ATIKLAR
Atık elektrikli ve elektronik eşya (AEEE); elektrik akımına veya elektromanyetik alana bağlı olarak çalışan ve atık haline gelmiş tüm ekipmanları tanımlamaktadır. Bu tür atıkların eviniz ve işyerinizden alınması için 444 1 722 numaralı müşteri hizmetlerine ulaşarak adres ve telefon numaranızı bırakmanız gerekmektedir.
Geri dönüşüme gidebilecek elektronik atıklar;
1. Büyük ev eşyaları
2. Küçük ev aletleri
3. Bilişim ve telekomünikasyon ekipmanları
4. Tüketici ekipmanları
5. Aydınlatma ekipmanları
6. Elektrikli ve elektronik aletler (büyük ve sabit sanayi aletleri hariç olmak üzere)
7. Oyuncaklar, eğlence ve spor ekipmanları
8. Tıbbi cihazlar
9. İzleme ve kontrol aletleri
10.Otomatlar
GERİ DÖNÜŞÜMSÜZ POŞETLERİN KULLANILMASININ YASAKLANMASI
Çevre kirliliğinin en büyük kaynaklarından biri olan market, mağaza, pazaryeri vb. alışveriş ortamlarında kullanılan ve doğada dönüşüm süreci yüzyılları alan taşıma amaçlı plastik torbaların kullanımı Sarıyer Belediyesi Meclis kararı ile yasaklanmıştır. İlçemizdeki geri dönüşümü olmayan poşetlerin kullanımının yasaklanması sebebi ile Rumeli Kavağında ikamet eden ev hanımlarına doğa dostu pazar fileleri yaptırılmaktadır. Bu sayede hem ev hanımları ekonomiye katkıda bulunmakta, hem de çevreye daha az zarar verilmesi sağlanmaktadır. Bu proje kapsamında semt pazarlarımızda zaman zaman file dağıtımı yapılmaktadır.
SİGARA KÜLLÜKLERİ YERLEŞTİRİLMESİ
İlçemiz genelinde çevrede sigara izmaritlerinin yarattığı kirliliği önlemek için farklı yerlere sigara küllükleri yerleştirilmektedir.
HAFRİYAT İZİN BELGESİ
Hafriyat toprağı ile inşaat ve yıkıntı atıklarının çevreye zarar vermeyecek şekilde öncelikle kaynakta azaltılması, toplanması, geçici biriktirilmesi, taşınması, geri kazanılması, değerlendirilmesi ve bertaraf edilmesine ilişkin teknik ve idari hususlar ile uyulması gereken genel kuralları düzenlemek amacıyla ilçemizde faaliyet gösteren inşaat alanlarındaki hafriyat çalışması için hafriyat izin belgesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğümüzce verilmektedir.
ÇEVRE ŞİKÂYETLERİ
Dilekçe ve mail olarak gelen çok sayıdaki çevre şikâyetleri (gürültü, görüntü, koku, duman vb.) en kısa sürede değerlendirilip sonuçlandırılmaktadır.
ÇEVRE BİLİNÇLENDİRME FAALİYETLERİ
İlçemizde yaşayan ( çalışan), yaşlı, genç, çocuk, yetişkin, tüm halkımıza çevre konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapmaktadır. Bu kapsamda zaman zaman konferanslar, geziler, yarışmalar, tiyatro gösterileri düzenlemekte ve 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde eğitici etkinlikler yapılmaktadır.
1.SINIF ATIK GETİRME MERKEZİ
ADRES: Ferahevler Mah. Fıstık Çamı Sokak No:12 Sarıyer / İSTANBUL
Günümüzde nüfus artışı, hızlı ve çarpık kentleşme sonucu, insanların istek ve ihtiyaçlarına yenileri eklenmektedir. Bu istek ve ihtiyaçların karşılanabilmesi konusunda, devlet kurumlarının üzerlerine düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmesi, bu sayede yerel yönetimlerin sorumluluk alanları içerisinde park ve yeşil alanlar oluşturulması, mevcut yeşil alanların bakımının sağlanması ve tarihi alanların dokularının korunması ve bunların halkın kullanabileceği standartlara oturtulması konusu gündeme gelmektedir.
Bununla ilgili olarak devam etmekte olan aktif ve etkin çalışmalarımız günümüz peyzaj biliminin gerektirdiği yenilikleri ve teknolojiyi takip etmektedir.
Çocuklarımızın güvenle oynayabilecekleri çocuk oyun alanları, gençlerimizin enerjilerini dağıtabileceği spor alanları, stres altındaki günümüz insanının kendini dinlendirip rahatlayabileceği rekreasyon alanları, sağlıklı bir yaşam sürmek için jimnastik alanları-koşu parkurları ve pek çok aktivitemizi gerçekleştirebileceğimiz bu alanlar Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz tarafından tesis edilmektedir. Bu tesis gelişen ve değişen insan yapısına uygun karakterde sağlanmaktadır.