Sarıyer Belediyesi, “Aileden Sokağa Taşan Şiddet; Yargılamada Sorunlar Paneli”nde kadına şiddeti bir sergi ve panelle masaya yatırdı. Panele, Avukat Özlem Özkan’ın cinsel istismar mağdurunun tacizcisi ile evlendirilmesi yasa tasarısı tehlikesinin halen masada olduğu, söylemi damga vurdu.
Sarıyer Belediyesi’nin “Kadına Yönelik Şiddete Hayır” konulu panelinde Psikolog Sinem Taşyaran, aile içi şiddetin boyutunun, sanılanın üzerinde olduğu tespitini yaptı. Taşyaran kadınların, evden çıkarken ya da çalışmak için izin almak durumunda kalmalarını ya da zorla çalıştırılmalarını, şiddete maruz kalmak olarak tanımlayarak, “Şiddete maruz kalanın kabulcü yaklaşımı da çaresizliği kronikleştiriyor” dedi.
Avukat Özkan, basında mağdurların tacizcileri ile evlendirilmesi yasası olarak andığı tasarı ile ilgili tehlikenin henüz ortadan kalkmadığını söyledi. Özkan, ileriki bir süreçte, yine, bir gece yarısı söz konusu yasanın çıkartılabileceğini söyledi.
Panel öncesi “Kadına Yönelik Şiddete Hayır” konulu “Sheddeath” başlıklı sergiye Doğa Rutkay, Zeynep Beşerler, Deniz Çakır, Rojda Demirer, Zeynep Mansur gibi 50’ya yakın ünlü kadın, şiddet görmüş makyajlı performanslarıyla destek verdi.
Fotoğraf sanatçısı Ümit Karalar; ünlü kadınlara uygulanan plastik makyaj performansıyla şiddet gören kadının yaşadığı duygusal çöküntüyü ve çaresizliği topluma aktarmayı denedi.
Av. Özlem Özkan’ın bilgilendirmesiyle iyi hal indirimleri gibi “yasal sorunların” neler olduğuna değindi. Psikolog Sinem Taşyaran kadınların kanıksadığı şiddeti anımsatırken, yaşadıkları ruhsal sorunları irdeledi. Şiddetin aileden öğrenildiğini, maruz kalındığında ise toplumsal baskı ile kurbanın sessiz kalabildiğini anlattı.
Avukat Özlem Özkan ise mağdurların yasal desteğe ulaşamamasında, “Başvurdum da ne oldu ki?” bakış açısının toplumsal çaresizliği körüklediğini savundu. Kadınları, hukuki yoldan caydıran söylemlere kulak asmamaya davet eden Av. Özkan, “Koruma Talebi’ ileride boşanma davalarına delil olabiliyor” dedi. Özkan, mağdurun tecavüzcüsü ile evlendirilmesi ile ilgili yasa maddesinin 12 yıl önce kalktığını anımsatarak, “Neden bir daha gündeme geliyor?” sorusunu yöneltti. Özkan, gece yarısı kamunun haberi olmadan yasa çıkıyor. Ve 16 Kasım öncesi suçları kapsar, deniliyor. Hukuk geçmişe yönelik işletilemez. Belli ki, burada birilerinin affedilmesi hesabı yapılıyor” dedi.
Fotoğraf sanatçısı Ümit Karalar’ın “Türkiye’de her gün şiddete maruz kalan üç kadın hayatını kaybediyor! Duyarsız Kalmayın!” sloganıyla yola çıktığı “Kadın ve Şiddet” konulu fotoğraf sergi açılışı katılımcılardan büyük ilgi gördü.