“KOMŞUMUZ JAPONYA FESTİVALİ” BALTALİMANI’NDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ | SARIYER BELEDİYESİ
Sarıyer Belediyesi
contetns

“KOMŞUMUZ JAPONYA FESTİVALİ” BALTALİMANI’NDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

26.10.2014
Baltalimanı Japon Bahçesi’nde “Komşumuz Japonya Hisset! Dene! Japon Festivali” gerçekleştirildi. Geleneksel kültürden pop kültürüne kadar geniş alanda Japon kültürünün sergilendiği festival renkli görüntülere sahne oldu. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in de katıldığı etkinlikte Cosplay Yarışması, Koto Konseri, Japon Müziği DVD Gösterimi, İaido gibi birbirinden güzel gösteriler yapıldı. 
 
Sarıyer’de ölümsüzleşen Miyazaki’de unutulmadı
 
Japon Bahçesi’nde düzenlenen festivale her yaştan katılım oldukça yoğundu. Japonya Başkonsolosu Keiji Fukuda’nın misafirleriyle yakından ilgilendiği festivale Sarıyer Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Erdem, Özel Kalem Müdürü Şehnaz Bulut, Baltalimanı Muhtarı Ali Haydar Arslan, FSM Mahalle Muhtarı Osman Karaçam, Türk ve Japon vatandaşlar katıldı. Festivalde bir konuşma yapan Fukuda, Türkiye ve Japonya arasında sevginin, kardeşliğin ve barışın simgesi olarak Sarıyer Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından Van depreminde hayatını kaybeden Atsushi Miyazaki’yi ölümsüzleştirmek anısına inşa edilen Japon Parkı’nın çok anlamlı bir eser olduğu da dile getirildi. 
 
Kaymakam Bilgin; ‘’Japon kültürü Türk kültürüne çok benzer’’
 
Festivalde konuşmacı olarak söz alan Sarıyer Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, ‘’Türk milletine kendinize en yakın bulduğunuz ulus nedir? diye sorsanız Japon ulusu cevabını alırsınız. Japon kültürü Türk kültürüne çok benzer. Japon kültürünün aileye verdiği değer, saygı, gelenek ve göreneklerine bağlılıkları Türk ulusu gibidir. Türk dostu Miyazaki adına Sarıyer Belediyesi tarafından yapılan park, 2 ülke arasındaki dostluğun gösterisi olmuştur” diye konuştu.
 
Başkan Genç: Japon-Türk  dostluğunun devam etmesi için her türlü desteğe hazırız.
 
Kaymakam Bilgin’den sonra mikrofona davet edilen Başkan Şükrü Genç ise şu şekilde konuştu; ‘’Türk toplumuyla Japon toplumunun birlikteliğinin önemi çok fazladır. Etkinliğin adı Komşumuz Japonya ama ben buna “Dostumuz Japonya” adını da eklemek istiyorum. Her iki zıt uçta yer almasına rağmen bu kadar gelenekleri birbirine uyabilen iki toplum herhalde zor bulunur. Sevgili Miyazaki’yi unutmak mümkün değil. Doktor Miyazaki Van depreminde hiç tanımadığı insanların canlarına kanlarına destek olmak için gelen ve canını kaybeden bir Japon dostudur. Japon-Türk  dostluğunun devam etmesi için her türlü desteğe hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum.’’
 
 
Yapılan konuşmalardan sonra Japonya kültürünün tanıtıldığı standları gezen protokol, Japonların çay töreni gösterisine katıldı. Çay seremonisi SADOU anlam olarak ‘Çay’ ve ‘Yol’ sözcüklerinden oluşan ‘’Çaya Giden Yol’’ anlamına gelmektedir. Özenle hazırlanmış çayın misafirlere sunulmasının ardından Japon Başkonsolosu Keiji Fukuda dostlarına içtikleri çayın kültürlerinde çok önemli yere sahip olduğunu anlattı. 
 
Etkinlik kapsamında, Japonya’nın geleneksel yiyecekleri ve çay ikramının yanı sıra bonsai sergisi, Japonya tanıtım standı ve Türk Japon Kadınları Dostluk ve Kültür Derneği çalışmaları gün boyu devam etti.