Alevi Vakıfları Federasyonu (AVF) ve Sarıyer Belediyesi iş birliğiyle Sarıyer Halk Eğitimi Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte, Avrupa Birliği’nin destekleriyle yürütülen “Anadolu Örgüsü” projesi kapsamında ‘Anayasa-İnanç Özgürlükleri-Denge Denetim’ konulu bir panel ve söyleşi gerçekleştirildi.
“İnançlar ve Müzikleri” dinletisinin de yer aldığı geceye ilgi büyük olurken panele konuşmacı olarak katılan Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Ayhan Kaya, Yeditepe ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sultan Uzeltürk ve Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu; Türkiye ve dünyada inanç özgürlükleri ve planlanan yeni anayasada laikliğin yeri konularında görüşlerini aktardılar.
Açılış konuşmasını AVF Genel Başkanı Doğan Bermek’in yaptığı etkinliğe, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Cem Vakfı Başkanı ve AVF Onursal Başkanı İzzettin Doğan, Cumhuriyet Halk Partisi Sarıyer İlçe Başkanı Mehmet Deniz, Sarıyer Belediye Başkan Yardımcıları Sevgi Atalay, Adnan Ayber, Belediye Meclis Üyesi Hacı Mehmet Bayraktar, Sanatçı Yaşar Özel, Atatürkçü Düşünce Derneği Sarıyer Şube Başkanı Fahrettin Serdaroğlu, etkinliğin düzenlenmesinde büyük katkılar sunan Azınlıklardan Sorumlu Başkan Danışmanı Vasil Linardi, Sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve Sarıyerli yurttaşlar katıldı.
Neler Konuşuldu?
Panelde ilk sözü alan, çoğulculuk, inanç özgürlükleri ve zorunlu göçler konusunda uzman bilim adamı Prof. Dr. Ayhan Kaya; Türkiye’de laiklik ilkesinin anayasada sıradan bir ibareden oluştuğunu ve ülkemizde inanç özgürlüklerinin tam anlamıyla sağlanamadığını belirtti. Konusunda uzman bir anayasa hukukçusu olan Doç. Dr. Sultan Uzeltürk ise; bireysel özgürlükler ve ifade özgürlüğünün yeni anayasa sürecinde nasıl ele alınması gerektiği konusunda fikirlerini sunarken mevcut durumda bu beklentilerin pek iç açıcı ve ümit vaat edici olmadığının atını çizdi. Son günlerde gündemi meşgul eden başkanlık sistemi ve kuvvetler ayrılığı konularında bilgi aktaran ve Türkiye’yi bu bağlamda dış ülkelerle karşılaştıran Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, örnek alınmaya çalışılan ABD modelinin ülkemize uymadığını ve kuvvetler ayrılığının kelime olarak bir ayrılıktan bahsetmediğini bilakis kuvvetlerin ayrılarak yurttaşların bütünleşmesine ve demokrasiye yardımcı olduğunu vurguladı.
Daha önce Feriköy Rum Kilisesi, Hacı Bektaş ve Gaziantep’te gerçekleştirilen ve büyük ilgi gören “Anadolu Örgüsü” toplantılarının 4. sünün yapıldığı Sarıyer Halk Eğitimi Merkezi’ndeki panele katılan yurttaşlar, konuşmacıların ardından tek tek söz alarak fikir ve düşüncelerini paylaştılar.
Beyoğlu Musiki Sevenler Derneği Korosu’nun Rum-Ortodoks inanç müziklerinden örnekler sunduğu etkinlikte, Müzisyen Erdem Şimşek de bağlama ve curasıyla Alevi inanç müzikleri eşliğinde türküler seslendirdi.
Etkinlik sonunda Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, geceye ev sahipliği yapan Sarıyer Belediyesi’ne teşekkürlerini sunarken Başkan Şükrü Genç de, konuşmacı olarak katılan değerli bilim adamlarına birer teşekkür çiçeği takdim etti. Genç, yaptığı kısa konuşmada; “Böyle anlamlı bir etkinliğe ve böylesine değerli bilim adamlarının yer aldığı bir panele ev sahipliği yapmaktan hem sevinç hem de gurur duyuyoruz” dedi.