Sarıyer Belediyesi Kadın Çalışmaları Koordinasyon Merkezi (SAKEM) ve Maslak Rotary Kulübü iş birliğiyle düzenlenen “Kültürlerin Uyumu” konulu panel, Koç Üniversitesi Sevgi Gönül Oditoryumu’nda gerçekleştirildi.
Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün organize ettiği panel, Prof. Dr. M.Ertuğrul Bayraktarkatal’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Bayraktarkatal aynı zamanda besteleri Alman Flarmoni Orkestrası tarafından sahne süiti olarak çalınan oldukça önemli bir müzikolog. Alanında uzman sosyolog, akademisyen, gazeteci ve yazarlardan oluşan konuşmacılar, kültürlerin uyumu, farklı etnik grupların bir arada yaşama yolları ve dinler arası diyalogun bu birlikteliğe yaptığı katkılar hakkında görüşlerini bildirdi.
Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arus Yumul’un, “İstanbul’da kozmopolit olmak” başlıklı konuşmasında; İstanbul’un kozmopolit yapısını ve bu yapının negatif ve pozitif sonuçlarını incelediği sunumunun ardından İho Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Andreas Rombopulos, kozmopolit kentlerde farklı toplumların ebru sanatı gibi tek bir resim haline getirilemeyeceğini fakat bir arada yaşamanın getirdiği ortak yaşam alanlarının bir derz görevi görerek bu mozaik parçalarını uyumlu bir eser haline dönüştüreceğini söyledi. Panele katılan bir diğer konuşmacı ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Kürşat Demirci, birlikte yaşamanın zorluğunun dinler arası diyalog sayesinde kolaylaşacağına dair inancının yüksek olduğunu söylerken, yazar Mario Levi de panale katılan dinleyicilerin İstanbul’a bir başka pencereden bakmalarını sağladı.
Şükrü Genç; “Aynı toprakta doğan insanların birlikteliğini sağlamak için çalışıyoruz”
Panelin ardından kürsüye davet edilen Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, konuşmacıların değerli sunumları için kendilerine teşekkür etti. Başkan Genç, birbirinden değerli uzmanları bir arada görmenin, onları dinleme ayrıcalığını yakalamanın, bu tür hassas ve toplumsal önem arz eden konulara el atılmasına şahitlik etmenin verdiği keyfin yanında böyle bir panele ev sahipliği yapmış olmanın gururunu ve onurunu yaşadığını söyledi. Özellikle kentsel dönüşüm projesi kapsamında binaları dönüştürürken aynı zamanda kentlerin ve yaşam alanlarının sosyal yapısında da bir dönüşüm sağlanabileceği tespitinde bulunan Genç, belediyeciliğin sosyoloji alanında etkili olan bir kurum olduğunun altını çizdi. Dinler arası diyaloga inandıklarını da sözlerine ekleyen Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, 1 Eylül Dünya Barış Günü gibi anlamlı etkinliklere dini liderleri de davet ettiklerini ve bunun; aynı toprakta doğan insanların birlikteliğinin sağlanması konusunda önemli olduğuna dikkat çekti.
Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Ayber ve Belediye Meclis Üyesi Hacı Mehmet Bayraktar’ın da katıldığı panelin final bölümünde Maslak Rotary Kulübü yöneticileri tarafından Başkan Şükrü Genç’e kulüp logolu flama hediye edildi. Panelin ardından tüm konuşmacı ve dinleyiciler, canlı müzik eşliğinde sunulan ve kadın dayanışmasına örnek olunması nedeniylede Ataşehir'de kadın kooperatifinden satın alınan yemeklerden tattılar.