Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, ölümünün 74. yılında saygı ve özlemle andık. Anma etkinlikleri sabah saatlerinde başladı.
Türk Ulusu’nun derin yasının ve sonsuza dek sürecek özleminin simgesi olan 10 Kasım’da, tüm yurtta olduğu gibi Sarıyer’de de saat dokuzu beş geçe bayraklar yarıya indirildi ve 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Atatürk anıtı önündeki anma töreni, İstiklal Marşımızın okunması ve anıta çelenk bırakılmasıyla son buldu.
Anma etkinlikleri, Uskumruköy Ali Akkanat Anadolu Lisesi’nde devam etti. Etkinlikte öncelikle konuşmalar gerçekleştirildi. Konuşmacılar kürsüye ilköğretim öğrencisi çocuklarla birlikte geldi. İlk konuşmayı Sarıyer İlçe Milli Eğitim Müdürü Celâl Yılmaz Gültekin yaptı.
Sabah saatlerinde Siirt’ten gelen acı haberin üzüntüsüyle, ülke olarak bir kez daha sarsıldığımızı vurgulayarak konuşmasına başlayan Gültekin, şehit olan 17 askerimizi anarak, “Ülkemizin başı sağ olsun” dedi. Konuşmasında Atatürk’ün askerlik dehası üzerinde duran Gültekin, “Memleketimiz düşman çizmeleri altında çiğnenirken, halk kendi yurdunda işgal altında ve fakr-u zaruret içinde kıvranırken, kimileri İngiliz hegemonyası, kimileri Amerikan mandası isterken; Mustafa Kemal Atatürk, Samsun’da başlattığı büyük kurtuluş mücadelesiyle bu halkı, bu toprakları yeniden aydınlığa ve hürriyete kavuşturmuştur” ifadelerini kullandı.
Genç: Atatürk’ün yol haritası, rehberimiz olmalıdır
Gültekin’in sözlerinin ardından Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç bir konuşma gerçekleştirdi. “Atatürk ilke ve devrimlerini yaşam biçimi yapmalıyız. Söylemden çok eylemde bulunmak zorundayız” diyerek konuşmasına başlayan Genç, “Yol haritamız var. Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük liderlerinden olan Mustafa Kemal Atatürk, o günlerden bugünleri görmüş ve yol haritasını çizmiştir. Bu yol haritası bizim en başta gelen kaynağımız, rehberimiz olmalıdır” dedi. Genç, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Eğer bizler modern dünyada yer alabiliyorsak, çağdaş uygarlıklar seviyesinde bilim adamları yetiştirebiliyorsak, evrensel barışa hizmet eden önderler yetiştirebiliyorsak, nitelikli bir ülke için çalışıyor ve yarına yönelik ilerici bir toplum mücadelesi veriyorsak o zaman görevimizi yapmış olacağız. O zaman doğru yoldayız, o zaman Atatürkçüyüz demektir. Atatürk’ün eşsiz söylevi, Gençliğe Hitabe’de yazan ve gençlikten istenen de budur. Ancak olması gereken, bu isteği, bu sözleri ezberlemek değil, yaşam biçimi yapmaktır.”
Öğrenciler, Atatürk Oratoryosu’nu sahneledi
Etkinlikte son konuşmayı Sarıyer Kaymakamı Ömer Karaman yaptı. Karaman, “Her toplumun önderleri vardır. Ama hiçbir devlet, hiçbir toplum bir evladının şahsında kendini bu denli bulmamış, bu denli özümsememiştir. Ülkemizi büyük çilelerden, istilalardan kurtaran Büyük Önder’imizi ve silah arkadaşlarını minnet ve saygıyla anıyoruz. Onun büyük hatırasına ve mirasına dün olduğu gibi gelecekte de sahip çıkacağız” dedi.
Konuşmaları, ilköğretim 1. sınıf öğrencilerinin okuduğu Atatürk temalı şiirler izledi. Atatürk’ün yaşamından kesitlerin aktarıldığı slayt gösteriminin sonrasındaysa Ali Akkanat Anadolu Lisesi öğrencileri, hazırladıkları Atatürk Oratoryosu’nu sahneledi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşamında Çanakkale Savaşı’ndan ölümüne kadarki süreci şiir, şarkı ve marşlarla anlatan öğrencilerin dekor ve kostümleriyle bütünledikleri gösteri, izleyenleri derinden etkiledi.