Sevgili Sarıyerliler:
Bugün burada sekizinci kez faaliyet raporu sunuyor olmaktan büyük bir gurur ve mutluluk duyduğumu belirtmek istiyorum.
Sözlerime, dünya kenti Sarıyer’i inşa etmek yolunda 2009 yılında başladığımız ve her yıl üzerine koyarak devam ettiğimiz çalışmalarımızda, emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarım ve mecliste görev yapan tüm meclis üyesi arkadaşlarıma teşekkür ederek başlamak istiyorum.
Göreve geldiğimiz ilk yıl ortaya koyduğumuz temel bir felsefemiz oldu, “Yaşamın içerisinde var olmak.” Dünyanın ve ülkemizin yaşadığı değişime ortak olarak farklı bir yerel yönetim anlayışı geliştirmek kaçınılmazdı. Yerel yönetimlerin kanalizasyon, temizlik, park gibi klasik hizmetlerini yerine getirmesinin yanı sıra ekonomi, kültür-sanat, eğitim, sağlık vb. alanlarda da sorumluluklar alması, sosyal bir belediyecilik anlayışı ortaya koyması gerçeğinden hareket ederek çalışmalarımıza başladık.
Bu çalışmaların en önemli çıkış noktası ise günlük hizmetlerimizi layığıyla yerine getirirken, Sarıyer’in gelecek 50 yılını planlamak, yapılan faaliyetlerin “sürdürülebilir” olmasını sağlamaktı.
Sürdürülebilirliğin temelinde ise çok önemli bir kavram yer alıyor; “Katılımcılık.”
Katılımcılık ve “Ortak akıl oluşturma” prensipleri sürdürülebilir yönetim anlayışının sağlanmasında temel ilkelerimiz oldu.
Büyük hedeflere giden yol, mevcut durumun gerçekçi analizini yapmaktan geçiyor. Yerel yönetim olarak öncelikle belediyemizin envanter analizini çıkararak durum tespiti yaptık. Devamında ise ilçemizin tamamının analizini, katılımcılık ilkesi doğrultusunda gerçekleştirerek ihtiyaçları belirledik. Bu sürece paydaşlarımızı da kattık. Muhtarlar, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, kent konseyi, bürokratlar, siyasiler, iş adamları ve hatta yurt içi ve yurt dışı kardeş belediyelerimizle aktif işbirlikleri kurduk. Bu işbirliğinin altyapısını 2010 yılında rapor haline getirdiğimiz “Sarıyer Kalkınma Eylem Planı” ile oluşturduk.
Sarıyer Kalkınma Eylem Planı ile ilçe düzeyinde bir kalkınma hamlesini başlattık ve Sarıyer’in geleceğini planlamaya başladık. Plan dâhilinde:
* Sorun ve ihtiyaçları detaylı olarak belirledik.
* Kısa, orta ve uzun dönemli hedefleri saptadık.
* Kamu, özel ve sivil toplum kuruluşları ile bölgemizde yer alan üniversitelerin de katılmasıyla ortak hedef olan kalkınma için harekete geçtik.
Bu süreci gerçekleştirirken, maksimum yatırım, maksimum tasarruf ve maksimum hizmet anlayışını olmazsa olmaz olarak benimsedik. Sürdürülebilir bir yönetim anlayışı için mali disiplini ön planda tutarak programlı bir belediyeciliği hayata geçirdik. Ve övünerek belirtmek istiyorum ki, bu sene belediye tarihinde bir ilki daha gerçekleştirerek bütçede artıya geçen bir belediye oluşturduk. Bu sonuç bizim etkin ve verimli bir bütçe politikası uygulamalarımızın ürünü oldu.
Sarıyer Kalkınma Eylem Planı içerisinde belirlenen ilk hedef olan dünyanın ilk sertifikalı “Yeşil Kamu Hizmet Binası” inşasında sona gelmiş olmanın haklı gururunu taşıyoruz. Kendi öz kaynaklarımız ile borçsuz olarak inşa ettiğimiz Sarıyer Belediyesi Hizmet Binamız hem planlı belediyeciliğin hem de planlı bütçe uygulamasının örneklerinden birisi oldu. Dev projenin kapılarını 1 Nisan’da açtık.
Birbirinden farklı hizmet noktaları olması, vatandaşlarımızın hizmet alma süresini uzattığı gibi, belediye hizmetlerinde de zaman kaybı yaratıyordu. Tüm bu sorunların aşıldığı, Sarıyer’in dünya kenti olması yolunda adına yakışacak bir hizmet binası inşa ettik. Sadece belediye hizmeti veren klasik bir yapı niteliğinde değil. Birçok fonksiyona ve özelliğe sahip: yeşil, akıllı ve engelsiz bir bina inşa ettik.
Kullanılan geri dönüşümlü malzeme ve güneş panelleri ile enerjisinin bir bölümünü de kendisi üretebilecek olan binamızın BREEM tarafından sertifikalandırma çalışmaları hızla tamamlanıyor.
A Blok Belediye Hizmet Binası, B Blok Kültür Merkezi ve C Blok da Boğaz Müzesi olacak şekilde projelendirildi.
B blokta inşası devam eden kültür merkezi, içinde konser ve tiyatro gibi etkinliklerin gerçekleşeceği 650 kişilik kapasiteye sahip modern ve teknolojik bir salona sahip.
C blokta ise tarihin eksik bir halkasını tamamlayacak olan, İstanbul Boğazı’nın oluşumunun anlatılacağı ve boğaza dair kapsamlı bilgi verecek “Boğaz Müzesi” yer alacak.
Bu müzede ilgilileri konuk etmenin yanı sıra dünyanın tüm bilim adamları ile Boğazın bilimsel gelişimini inceleyeceğimiz bir enstitü kurmuş olacağız. Ayrıca, yine C blokta Türkiye’nin tarihsel kültürüne de sahip çıkmak amacı ile “Tarihi Kentler Müzesi” de kuruyoruz.
Hizmet Binası, Sarıyer Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi ile birlikte ilçeye “450 milyon dolar”lık değer kazandırdı.
Evlendirmede rakam her geçen yıl yükseliyor
Sarıyer Kalkınma Eylem Planı içerisinde hizmet binasından sonra ikinci hedef olarak yer alan ve Sarıyerlilerin büyük bir sorunu olan evlendirme dairesi eksikliğini de Sarıyer Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi ile sona erdirmiş, modern bir nikâh salonu ve kültür merkezinin kapılarını Sarıyerlilere açmıştık.
1 Aralık 2014 tarihinden itibaren nikah işlemlerine başlayan merkezde bugüne kadar 6167 nikah kıyıldı. 1 Aralık 2014 tarihinde faaliyete başlayan Yaşar Kemal Kültür Merkezi’ne kadar geçen beş sene (2010,2011,2012,2013,2014 Kasım Sonu) kıyılan nikah sayısı 9.400 iken henüz 2.5 yılını doldurmamış olan Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde yakalanan 6.167 nikah sayısı yaptığımız işin ne denli önemli olduğunu gösteriyor.
Ayrıca sadece Sarıyerlilerin değil, ilçe dışından da nikahını Sarıyer’de kıymak isteyenlerin başvuruları her geçen gün artıyor. Modern ve geniş balo salonu, geniş fuaye alanları ve 365 koltuk kapasiteli salonu sayesinde Yaşar Kemal Kültür Merkezi tam 1306 etkinliğe ev sahipliği yaptı. Kaymakamlık, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, sivil toplum kuruluşları, okullar, tiyatro oyunları, konserler, sergiler, nikahlar, düğünler, STK geceleri, anma törenleri, yemekler, kokteyller ve törenlerini Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde düzenliyor.
İlk Defa Artı Veren Bütçe
2009 yılında 140 milyon TL borçla devraldığımız, yatırım kalemi olmayan Sarıyer Belediyesi bütçesini yapılandırdık. Bugün 340 milyon TL’ye çıkartarak büyüttük ve planlı bütçe haline dönüştürdük. Mali disiplinin sağlanması sürdürülebilir yönetim sürecinin temelini oluşturuyor.
Sarıyer Belediyesi tarihinde ilk defa gelir kalemi gider kaleminden yüksek oldu. Hizmet alımlarında ve kiralamalarda büyük tasarruf sağladık. Büyük harcama kalemlerine sahip dev projeleri kredi dahi almadan kendi öz bütçemiz ile inşa etmemize rağmen bütçede açık vermedik. Faaliyet raporundaki mali tablolarda da bu durum çok net görülüyor.
2009 yılından bu yana giderimiz yüzde 300 artarak, 88.682.249 TL seviyesinden 310.614.424 TL seviyesine ulaştı. Aynı süre zarfında gelirimiz yüzde 500’den fazla artarak 62.083.162 TL seviyesinden 316.864.654 TL seviyesine ulaştı.
Şişli’den Devir Alınan Gayrimenkuller
Ayrıca yasada tarif edilmemiş olmasına rağmen kendi özel çabalarımız ile Şişli Belediyesi’nden Ayazağa’da yer alan 312.323.780 TL rayiç değeri olan 180 adet taşınmaz belediyemizce devir alındı. Bu taşınmazlardan 36 adeti belediyemiz üzerinde kalacak olup, 144 adet taşınmazın hak sahiplerine satışı ise 2981 ve 4706 sayılı yasalar kapsamında gerçekleştirilmekte.
Altyapı Faaliyetleri
Sarıyer’in çok ciddi altyapı sorunları olduğunu tespit ederek, görevimizin ilk yıllarında oldukça yoğun bir şekilde altyapı çalışmalarına yer verdik. İlk beş yıllık sürecimiz içinde, Sarıyer’in geride kalan 20 yılından daha fazla sayıda çalışma gerçekleştirdik.
Sağlıklı bir üstyapı için sağlam bir altyapı oluşturmak hedefi ile, merdivenler, istinat duvarları, asfalt çalışmaları, yağmur suyu kanalları gibi önemli sorunları hallettik. Su baskınlarının önüne geçtik. Kısacası Sarıyerlinin yaşam kalitesini artırdık ve yaşamı kolaylaştırdık. Planlı bir şekilde altyapı çalışmalarımıza her yıl olduğu gibi devam ettik.
3.982 metre kanal, 20.289 m2 duvar, bordür, 15,213 mtül merdiven, 53.798 ton asfalt, 24.036 m2 tretuvar, engelli erişebilirlik çalışmaları ile Sarıyer’imizin altyapı rekorlarını her yıl tekrar tekrar kırıyoruz. Açtığımız yollar, yapımı tamamlanarak hizmete sunulan parklar sadece mahallelerimizi geliştirmiyor, aynı zamanda Sarıyerlilere ortak yaşam alanları yaratarak, sosyal hayata katılmalarını da sağlıyor.
Güçlü bir altyapı üzerine mutlu, gelişmiş ve dünya kenti Sarıyer’i inşa ediyoruz. Klasik belediyecilik hizmetlerindeki başarımız aynı zamanda engelli haklarına, eğitim, sağlık, spor ve kültür-sanat projelerimizde de muvaffak olmamızı sağlıyor.
Şu anda içinde bulunduğumuz Yaşar Kemal Kültür Merkezi ve yeni hizmet binamızın dışında 2009 yılından bugüne kadar,
semt evleri, SAGEM, muhtarlık binaları, kreşler, yaşam evleri, sağlık ocakları, öğrenci konuk evleri, zabıta karakolu ve mahalle irtibat bürolarından oluşan toplam 33 adet yapı vatandaşlarımızın gayretleri ile belediye bütçesine ek yük getirmeden yapıldı. Bu yapıların maliyeti günümüz itibariyle yaklaşık 5.000.000 TL.
Eğitime Tam Destek
Eğitim alanında yaptığımız çalışmalara baktığımızda sadece İstanbul’un değil, tüm Türkiye’nin en iddialı belediyelerinden biri olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz. İlçemizdeki tüm okullara oldukça geniş kapsamlı hizmetler veriyoruz. Boyasından metal aksamlarına, konferans salonundan ses sistemine, temizlik çalışmalarından su arıtmalarına kadar her türlü desteği sağlıyoruz. Çalışmaların tüm detaylarını raporun içinde “Okullarda Yapılan Çalışmalar” başlığında görebilirsiniz. Bizim isteğimiz öğretmenlerimizin, sadece eğitime odaklanmaları. Çocuklarımıza daha iyi şartlarda eğitim verebilme imkanı bulmaları.
Bu yıl 5.000 çocuğumuza toplamda 3.2 milyon TL burs desteği veriyoruz. Eğitimde okul sonrası kalan zamanın daha iyi değerlendirilmesi ve fırsat eşitliği sağlanması konusunda faaliyetlerimiz devam etti.
‘Sarıyer Akademi’ eğitimde bir marka haline geldi. YGS sınavı sonuçlarına baktığımızda Türkiye 175.si Sarıyer Akademi’den çıktı. İlk iki bin kişi listesine toplamda 6 öğrencimiz girdi. Aynı şekilde iki bin ile beş bin arasında da öğrencilerimiz mevcut. 180 puan altına düşen öğrencimiz olmadı.
11 şubesi ile SAGEM’ler, üç şubesi ile kreşlerimiz (sayısı artmaya devam ediyor), Bahçeköy Kız Konukevimiz, online eğitim setleri desteğimiz ve çok çeşitli sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerimizle eğitimde fırsat eşitliğini desteklemeye devam ediyoruz. Sürdürülebilir bir başarının temelinin eğitim olduğunun farkında bir yerel yönetim anlayışı ile çalışmalarımzı sürdürüyoruz.
Sağlık Alanında Hizmet Kalemleri Artıyor
Göreve geldiğimizde 12 kalemde hizmet veren Sağlık İşleri Müdürlüğü 80’in üzerinde hizmet kalemine ulaştı. Ayazağa’da açtığımız Halk Sağlığı Birimi ağız ve diş sağlığı ünitesi başta olmak üzere birimleriyle çok sayıda vatandaşımıza hizmet veriyor.
Ambulans, poliklinik, ağız-diş sağlığı, portör muayene, ücretsiz ilaç, psikolojik destek sağlık alanındaki hizmetlerimiz bu anlayış içerisinde sağladığımız hizmetlerin sadece bazıları.
* Gıda işyerleri ve sıhhi müesseseler için portör muayenesi başlattık. 3984 tetkik gerçekleştirildi.
* 34.437 Sarıyerliye poliklinik, röntgen ve laboratuvar hizmeti verdik…
* Bir ilk olarak başlattığımız ve çok önemli bir noktaya ulaşan ücretsiz ilaç desteği hizmetimizden 1560 vatandaşımız yararlandı.
* Ambulanslarımızın sayısını artırdık. Acil durumlar haricinde sağlık kuruluşuna ulaşması gereken hastalarımızın ulaşımını gerçekleştiriyoruz.
Sarıyer Psikolojik Danışma Merkezimiz ve SADEM şubeleri psikososyal hizmetlerini sürdürüyor. Toplamda 6.358 vatandaşımıza ücretsiz, gizlilik ilkesi dâhilinde hizmet verildi.
Eğitim ve sağlık alanlarında yaptığımız çalışmaların detaylı bilgileri raporumuzda mevcut. Eğitim ve sağlık alanında fırsat eşitliği önemini bilerek her yıl daha da hizmet kalemlerimizi arttırmaya devam edeceğiz.
İbadethanelerde Çalışmalarımız Devam Etti
Eğitim alanında olduğu gibi ibadethanelerimize de birçok alanda desteklerimiz devam etti. Camilerimize, cem evlerimize ve kiliselerimize metal imalat-montaj, boya, tente, tadilat, çevre düzenleme, yenileme, yeniden inşa ve temizlik gibi kapsamlı hizmetler vermeyi sürdürdük. Böylece vatandaşlarımız daha temiz ve sağlıklı koşullarda ibadetlerini yapma imkânı buldular.
3000 Çocuğa Yaz Spor Okulu
Her yıl artan bir ivme ile spor alanında çalışmalarımız devam ediyor. Amatör ligde mücadele eden 32 kulüp ve beş derneğe federasyon lisans ücret bedeli ve spor malzemesi desteği veriyoruz. Ayrıca ilçe spor müdürlüğünün düzenlediği etkinlikleri başta olmak üzere çeşitli organizasyonlara başta malzeme olmak üzere çeşitli desteklerde bulunuyoruz.
Çayırbaşı, Kilyos Stadyumları ile Bahçeköy Kapalı Spor Salonu gibi çeşitli tesislerde bakım-onarım çalışmaları gerçekleştirilerek kullanım kapasiteleri artırıldı.
3000 çocuğumuz malzemesinden ulaşımına kadar tamamen ücretsiz olarak yaz spor okullarımızdan faydalandı. Sar-Fit Spor Tesislerimiz sayesinde çocuklar ve engellilere hizmetler veriyoruz.
Sarıyer Denizcileşme Merkezi’ni hayata geçirerek yine bir ilki başardık. Deniz kültürünün yaygınlaşması ve Sarıyer Deniz Kulübü’ne kadar gidecek bir yolun temelini attık. Sarıyer’de yüzme bilmeyen çocuk kalmasın istiyoruz.
Kadın voleybol takımımız Sultanlar Voleybol Ligi’nde mücadelesine devam etti. Kadınlarımızı unutmadık, mahallelerde konusunda uzman eğitmenlerimiz sayesinde spor imkânı sunduk.
Kültür ve Sanatın Başkenti Sarıyer
Tüm altyapı çalışmaları ve sosyal projelerin taçlandığı yer olan kültür ve sanat alanında da adından söz ettiren bir Sarıyer oluşturduk.
Sarıyer Belediye Tiyatrosu ilçe sınırlarını aşarak turnelere katılıyor, ilçede kapalı gişe oyunlar oynuyor. Bir marka haline gelen ‘Sarıyer Edebiyat Günleri’nin 5.sini gerçekleştirerek artık İstanbul ve Türkiye’nin önemli edebiyat etkinliklerinden birisi haline getirdik. Kurslarımız 45 farklı branşa ulaştı ve tam 3 bin 411 kursiyere hizmet verdi. Şenlikler, festivaller, konserler, anma geceleri, sergiler, sempozyum ve diğer etkinlikler ile dolu dolu bir yılı daha geride bıraktık.
Yaşar Kemal Kültür Merkezi, Rauf Denktaş Kültür Merkez ve yeni hizmet binamızın içinde yer alacak olan kültür merkezimiz ile Sarıyer’i çok daha parlak günler bekliyor.
Sosyal Yaşam ve Sosyal Destek
Yaşamın içinde var olmak ve yaşamı analiz etmenin devamı olarak insanları sosyal mekanlara çekebilmek ve bir arada tutabilmek çok önemli. Toplumumuzun temel özelliği düğünün beraber kutlar, cenazesini birlikte kaldırır.
İşte bu amaçla sosyal yaşamın içerisinde birlikte olmak, olmazsa olmazımız. Bu doğrultuda yaşam evleri ve semt evleri oluşturmak, kültür merkezlerinin sayısını artırmak çok önemli rol oynuyor. Altı şubesi bulunan semt evlerimizden bugüne kadar 217 bin vatandaşımız faydalandı. Nişan, kına, sünnet gibi etkinliklerini hep birlikte gerçekleştirdiler. Aynı şekilde beş şubesi bulunan yaşam evlerimizden ise 200 bine yakın kişi yararlandı.
Engelsiz Sarıyer
2009 yılında göreve geldiğimizde ilk yaptığımız çalışmalardan birisi engellilerin engelsizlere eğitimi oldu. Eğitim sonrası bizim yol haritamız oluştu. Engelli vatandaşlarımızın bizden beklediği temel bir şey var: “Kendileri için özel çalışmalar yapılmaması.” Engelli vatandaşlarımıza engelsizler ile birlikte olabileceği mekanlar hazırlamak. Tüm çalışmalarımızın temel prensibi bu şiar oldu. Erişebilirlik çalışmaları, sosyal tesislerimizde yaz kampı, at ile terapi, spor etkinlikleri, akülü araç bakım ve onarımı önemli çalışmalarımız arasında devam etti. Ayrıca engelli otobüsümüzü bünyemize kazandırarak aileleri ile birlikte ulaşım olanaklarını artırdık.
Ve tabi EÇADEM… Türkiye’ye model olacak çok önemli bir merkez olan EÇADEM faaliyetine devam etti. İlk yıl ISKA desteği ile finansal altyapısı oluşturulan proje belediyemiz ve Koç Üniversitesi işbirliği ve 56 öğrencisiyle devam ediyor.
Uluslararası Alanda Etkin Belediyecilik
Avrupa Birliği projeleri hazırlayarak fon desteği kazanan çok önemli projelere imza attık. Erasmus Plus Yetişkin Eğitimi, Avrupa Gönüllü yerel yönetim ve üniversite işbirliğiyle ‘Kariyerimi Kurguluyorum’ projesi gibi önemli çalışmalara imza attık. Kardeş kentimiz Aachen ile yakın ilişkiler geliştirerek öğrenci değiş tokuş programlarını sürdürdük.
Çevre Dostu Belediyecilik
Sarıyer’de bulduğumuz en küçük alanı dahi yeşil alan olarak değerlendirmek için çalışmalarımızı ısrarla sürdürdüğümüzü çeşitli platformlarda dile getirdik. Ferahevler Mahallemizde hizmete açtığımız Uğur Taşçı Parkı hem şehidimize duyduğumuz vefanın örneği olduğu gibi hem de ilçemize nice Uğur’ların yetişeceği 10.000 metrekarelik bir alan kazandırdı.
Aynı şekilde Kazım Karabekir Mahallesi Tarık Akan Parkı ile Halime Çavuş Parkı, Büyükdere Mahallesi’nde Ali Yılmaz Balıkçılar Parkı, Sarıdağ Sinan Şamil Sam Parkı, Ferahevler Mahallesi Sadri Alışık Parkları vefa projemizin ürünü olarak hizmete açıldılar. Diğer park ve yeşil alan çalışmaları ile ilçemize 27.166 metrekare yeşil alan kazandırıldı.
Başlatmış olduğumuz geri dönüşüm faaliyetleri her geçen yıl artan ivmeyle devam ediyor. Bitkisel atık yağ, atık pil, evsel atık, elektronik atık, katı atık gibi kalemlerde en yüksek rakamlara ulaşıldı. Çevreye verilen zararın en aza indirilmesi yanı sıra geri dönüşümden elde edilen tasarruf 5.000 öğrencimize vermiş olduğumuz burs desteği için kaynak oluşturuyor.
Sokak hayvanlarımıza yönelik çalışmalarımız devam etti. Kuduz aşısı, kısırlaştırma, muayene ve tedavi hizmetleri yerine getirilirken, Kısırkaya Hayvan Rehabilitasyon merkezimizde yaptığımız yenileme çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı.
Kurban Bayramı dolayısıyla kurmuş olduğumuz hayvan satış ve kesim alanı İBB denetim ekiplerinin yaptığı değerlendirmede yüz puan üzerinden 97 alarak en başarılı belediyelerden birisi seçildi.
Mülkiyet ve Dönüşüm
Bilindiği üzere Sarıyer, yalılar ve villalar kadar aynı zamanda da bir gecekondu kenti ve en önemli sorunlarımızın başında mülkiyet ve yerinde dönüşüm konusu geliyor.
Sarıyer Belediyesi olarak daha seçim döneminde dönüşümün yerinde ve yerel halkla birlikte yapılacağının sözünü vermiştik. Halkın isteklerinin ön planda tutulmadığı hiçbir projenin başarılı olamayacağına inanıyoruz. Bu nedenle tüm çalışmalarımızı halkımızla birlikte yapıyor, onların isteklerini göz önünde tutarak çalışmalarımızı yönlendiriyoruz.
Bütün gecekondu mahallelerimizde öncelikle mülkiyet sorununun çözümü için, vatandaşın mülk hakkını elde edebilmesi için ilk adımı attık.
Bu sorun boğazda yaşayan 1 milyona yakın kişiyi ilgilendiriyor ve her seçim döneminde istismar ediliyor… Bugüne kadar hiçbir yönetim bu konuda samimi bir çalışma yapmamıştı. Çözüm için ciddi anlamdaki ilk çalışmayı biz başlattık. Yaklaşık 30-40 senedir vatandaşlarımız kamu mülklerine yaptıkları gecekondularda oturuyor. Gecekondu mahallelerinde yaşayan vatandaşlar 1984’te çıkarılan 2981 sayılı af yasasından faydalanıp tapu tahsis almışlar. Ancak Tapu Tahsis Belgeleri tapu/mülkiyet belgesi yerine geçmiyor. Çünkü tapu tahsis belgeleri, İmar Affı Kanununa göre Islah İmar Planı yapılırsa tapuya dönüştürülebiliyor. 6306 sayılı yasa ile 2981 sayılı kanun 2015 yılında yürürlükten kaldırılıyordu. TBMM af yasasının kaldırılmasını üç yıl daha erteledi. 2018 yılında af yasası yürürlükten kalkacak. Bu nedenle soruna çözüm bulabilme adına, Sarıyer’deki mahalle dernek ve kooperatiflerinin talebini de dikkate alarak sorununun çözümü için oybirliği ile iki meclis kararı aldık.
Konunun çözülmesi için idare hukukçuları ve üniversiteleri de işin içine dâhil ederek mahalle dernekleri ile toplantılar düzenledik. Mülkiyet sorununun halkın lehine çözümü için İlçe meclisimizin almış olduğu karar, 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu, 2981 sayılı İmar Affı kanunu, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını koruma Kanunu, yüksek yargı kararları ve boğazın sit kararlarını çok detaylı inceleyerek ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdari Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanlığı’ndan resmi görüş alarak hukuki altlık oluşturduk.
İlk olarak pilot bölge olarak belirlediğimiz Emirgan Mahallesi, 951 ada 52 no.lu parselde ıslah imar planı çalışmasını Sarıyer İlçe Meclisi’nden oybirliği ile geçirerek İBB’ye ilettik. Daha sonra ise Rumelihisarı, Kazım Karabekir Paşa Mahallesi, Kocataş, Çayırbaşı, Pınar Mahallesi ıslah imar planı tekliflerini ilçe meclisimizden geçti. 5216 sayılı yasanın 7b maddesine istinaden onaylanması için İBB’ye ilettik ve onay bekliyoruz.
Şu bilinmelidir ki; tapu sorununu çözmeden yerinde dönüşüm yapamazsınız. Halkın adının yazmadığı protokollerle dönüşümün başarıya ulaşamadığı açıktır. Doğru bir tanedir. Hak sahipliğini belirlemeden, halka barınma güvencesi olan tapusunu vermeden dönüşümde başarılı olunamaz.
Eğer Sarıyer’de sağlıklı bir dönüşüm yapılmak isteniyorsa öncelikle mülkiyetin çözülmesi gerektiği çok nettir. Vatandaşın da isteği bu yöndedir. Halka rağmen hiçbir şey olmaz.
Kurumsal Kapasitemiz Artmaya Devam Ediyor
Yeni hizmet binamız sayesinde tek çatı altında toplanacak olan belediye birimlerimiz hizmet kalitesinde süre olarak artış sağlayacağı gibi kaliteyi de artıracaktır. Kurmuş olduğumuz İş Sağlığı ve Güvenliği birimi sayesinde hizmet binamız inşası sürecinde herhangi bir iş kazası yaşamadık. Tüm şantiyelerimizi gözden geçiriyoruz.
Araç filomuzu genişletmeye devam ettik. 2016 yılında bünyemize kattığımız 1 ambulans, 2 otobüs, 1 tekne, 4 kamyon, 1 engelli otobüsü ve 1 motosiklet ile birlikte bugüne kadar toplamda 45 aracı bünyemize kazandırmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Ayrıca her yıl kendi atölyemizde mevcut araçların revizyon çalışmalarını gerçekleştirerek kapasitelerini korumaları da sağlanıyor.
Bütün çabamız; sadece bugün için değil, gelecek nesillerin de huzur ve güven içinde yaşayabilecekleri bir Sarıyer oluşturmak için.
Farklı kültürleri ve sosyo-ekonomik yapıları bir arada barındıran Sarıyer’i farklı bir yaklaşım ile yönetmeye karar verdiğimizden beri toplumun hiçbir kesimine ayırım yapmadan hizmette eşitlik ilkesi içerisinde Sarıyer’imizi yönetiyoruz.
Klasik bir belediyecilik anlayışının dışına çıktık, hep ‘daha fazla ne yapılabilir?’ sorusuna cevap arıyoruz. Faaliyet raporundan da görüleceği üzere bu yönde faaliyetler gerçekleştirdik, gerçekleştirmeye devam ediyoruz.
Sorunları ortak akılla çözülmüş bir Sarıyer oluşturmak anlayışıyla; yaşamın içinde aktif olarak yer alan herkesle, sivil toplum örgütleri, muhtarlar, mahalle örgütleri, üniversiteler ve kent konseyi, okul aile birlikleri, cami dernekleri, yöresel dernekler, spor kulüpleri vb. kısaca sokakta var olan herkesle aktif işbirliği içerisine girdik. Mahallelerimizin sorunlarını yerinde masaya yatırarak ortak çözüm üretmeye gayret ettik.
Sarıyerimiz çok farklı siyasi görüş, kimlik ve sosyo-ekonomik sınıfları bir arada barındıran bir ilçemiz. Tüm bu farklılıkları ortak bir paydada birleştirmek de bir yerel yönetimin en büyük görevi olduğuna inanıyorum. Toplumsal huzur ancak ve ancak bu sayede gerçekleştirilebilir.
Biz günü kurtarmıyoruz, güçlü bir Sarıyer için geleceğe eserler bırakıyoruz. Tüm birikim ve vizyonumuzu bunun için kullanıyoruz. Bu doğrultuda projeler gerçekleştiriyoruz. Bugün olduğu gibi çağdaş projelerimizi planlı aralıklarla hayata geçiriyoruz, günü geldiğinde vaatlerimizi somutlaştırıyoruz…
Faaliyet raporunda belediyemiz için çizdiğimiz vizyon, prensiplerimiz, yönetim anlayışımız ve gerçekleştirdiğimiz tüm hizmetleri ayrıntıları ile görmek mümkün. Geçmiş dönemde olduğu gibi, bu yeni dönemde de tüm birikim ve vizyonumuzu bu doğrultuda çağdaş ve kalıcı projeler üreterek toplumun hiçbir kesimine ayrım yapmadan hizmette eşitlik ilkesi çerçevesinde faaliyetlerimizi gerçekleştireceğiz.
Yine belirtmek istiyorum ki bizim için temel hedef: Toplumun birlik, beraberlik, dayanışma, hoşgörü, barış ve huzur içinde yaşamasıdır.
Bu faaliyet raporunun içinde yer alan tüm hizmetlerin gerçekleşmesinde emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma ve birlikte görev yaptığımız meclis üyesi arkadaşlarıma ve bizlere verdikleri büyük destek, duydukları güvenden dolayı Sarıyer halkına teşekkür ediyorum.
Her şey Sarıyer için!
Sevgi ve saygılarımla,