Sarıyer Belediyesi ile Koç Üniversitesi, Sarıyer’de sosyal girişimciliğin gelişimini sağlamak, yeni ekonomik değerler ve istihdam fırsatları yaratmak için ortak bir çalışmaya imza attı. Bu amaçla Koç Üniversitesi İstinye Kampusu’nda “Yerel Kalkınmada İşletme Çözümleri: Sosyal Girişimcilik” konulu bir çalıştay gerçekleştirildi.
Çalıştayda, değişen dünya konjonktürü içerisinde, toplumsal kalkınmanın önemli parçalarından biri haline gelen sosyal girişimciliğin, yerelden evrensele uzanan geniş bir eksende taşıdığı önem vurgulandı. Çalıştayın açılış konuşmalarını sırasıyla Koç Üniversitesi Rektörü Umran S. İnan ve Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç gerçekleştirdi.
Sarıyer Belediyesi’yle Koç Üniversitesi’nin yürüttüğü ortak çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başlayan İnan, “İşletmelerde sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik gibi kavramları ön plana almak büyük önem taşıyor. Biz de bu düşünceyi referans alan bir çalıştayı düzenlemenin gururu ve sevinci içerisindeyiz. Yerel gelişmeyi hedefleyen sürdürülebilir modelleri birlikte kurgulamamız, bu modellerin hem mali getirilerini hem de sosyal etkilerini birlikte düşünmemiz lazım. Belediyelerin ve üniversitelerin birlikte çalışmaları, bu noktada yenilikçi gücü ortaya koyacak niteliktedir” dedi. İnan konuşmasında, farkındalığın artması, yapıcı ortaklıklar ve açık diyalogun sonuca ulaşmada en etkili yöntemler olacağını belirtti.
İnan’ın ardından kürsüye davet edilen Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ise, konuşmasının başlangıcında Sarıyer Kalkınma Eylem Planı’na değinerek; sosyal girişimcilik, sürdürülebilir yerel kalkınma ve benzeri olgular paralelinde geliştirdikleri politikaların gerek ekonomik, gerekse sosyokültürel bakımdan ilçenin profilini olumluya doğru değiştirdiği ifade etti. Sarıyer’de, endüstriyel üretim alanlarından uzak olması nedeniyle hizmet sektörünün geliştiğini vurgulayan Genç, ilçenin ekonomik paradigmaları göz önüne alındığında sosyal girişimciliğin ciddi katkıları olacağına işaret etti. Yaşamın tüm alanlarında insanı odağa koyan yerel yönetim anlayışıyla hareket ettiklerini dile getiren Genç, bu anlayışla ilçeye kazandırdıkları değerlerden de kısaca söz etti.
Açılış konuşmalarının ardından çalıştay, sunumlarla sürdü. “Bağlam İçerisinde Girişimcilik: Temel Kavram ve Ekosistem” başlığı altında ilk sunumu Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Mahmut Özdemir yaptı. Özdemir’in sunumunu Ayşe İnan ve James Halliday’in “Sosyal Girişimcilik ve Küresel Sosyal Girişimcilik Yarışması” adlı sunumu izledi. Kahve arasının ardından devam eden çalıştayda örnek girişimciler de öykülerini katılımcılarla paylaştı. B-Fit Yönetim Kurulu Başkanı Bedriye Hülya, Türk Telekom AR-GE Yöneticisi Mustafa Ergen ve Koç Üniversitesi Girişimcilik Kulübü Kurucusu Berk Yılmaz deneyim ve görüşlerini aktararak, sosyal girişimcilik alanından farklı kesitler sundu. Çalıştaya Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Seçkin Özdemir ve bazı yerel basın temsilcileri de katıldı.
Öğle yemeğinin sonrasında çalışma atölyesiyle süren etkinlik, fikir paylaşımı, değerlendirmeler ve etüdün ardından KOSGEB Girişimcilik Teşvikleri sunumuyla sona erdi.