Sarıyer Belediyesi ve Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı tarafından organizasyon ile Türk ve Dünya şiirinin büyük ustası, Memleket Şairi Nazım Hikmet, 113’üncü yaş gününde TİM Maslak Show Center’da anıldı. Birbirinden ünlü sanatçılar şiirlerini, şarkılarını mavi gözlü dev adam için seslendirirken, şairin hayatı kısa bir belgesel ile anlatıldı.
Çağdaş Türk şiirinin en büyük isimlerinden ve uluslararası üne sahip şair Nazım Hikmet’in 113'üncü doğum günü için düzenlenen etkinlik Can Dündar imzalı Nazım Hikmet Belgeseli ile başladı. Şair Nazım Hikmet’in daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış belge, fotoğraf ve filmlerinden hazırlanan 105 dakikalık belgeselin 15 dakikalık kısa bir gösterimini izleyen izleyiciler şairin yaşamına tanıklık ettiler.
“AFFET BİZİ BÜYÜK USTA”
Sürgünde bulunduğu Rusya’da yaşamını yitiren Nazım Hikmet için düzenlenen programda konuşmasına Nazım’ın şiiriyle başlayan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Nazım Hikmet, tepeden tırnağa insandı. Şiirler yazdı... Ülkeyi, sorunları anlattı kimsenin anlatmadığı gibi... O bir dünya şairiydi ama memleket hasretiyle yanıyordu yüreği... Davasının yanı sıra aşklarını, duygularını, özgürlüğü ve birey olmayı da anlattı şiirlerle. Yaşamının 17 yılını hapishanelerde geçirdi Nazım Hikmet. Öyle ya muhalif duruşuyla göze batmıştı. Oysa silahı sadece şiirleriydi. O şiirler dünyanın bütün dillerinde okundu, bilindi. Çok sevdiği ülkesi 1951 yılında vatandaşlıktan çıkardı. Çünkü o bir vatan haini idi. İlkelerinden sapmamıştı, ödün vermemişti. 2009 yılında ise tekrar iade-i itibar yapıldı. Hapislerde sürgünlerde kavga ve hasretlerle geçen ömrü 49 yıl önce, 3 Haziran 1963 de yine Moskova’da bir kalp krizi ile son buldu. Yorulan kalbi birden bire duruverdi. Mezarı hala Moskova’da... Oysa o Anadolu’ya gömülmek istiyordu. Anadolu’da her hangi bir yere. Başında bir çınar ağacı olsun yeterdi koca Nazım’a. Sırf muhalif kimliğinden dolayı vasiyeti yerine getirilmedi. Koskoca Anadolu topraklarında bir tek yer bulunamadı. Affet bizi büyük usta! Alıp getiremedik mezarını... Seni ve değerlerini saygıyla anıyoruz. Sözlerimi çok uzatmak istemiyorum. Sadece diyorum ki ölümsüzlük budur işte! Ve yine tekrarlıyoruz: yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine. Bu hasret bizim” dedi.
“BARIŞIN, KARDEŞLİĞİN, ÖZGÜRLÜĞÜN 113’ÜNCÜ YILINI KUTLUYORUZ”
Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Rutkay Aziz, büyük ustanın 113. doğum gününü kutlamak için yaptığı konuşmada, “Barışın, özgürlüğün, halkların kardeşliğinin şairinin 113. yılını kutluyoruz. Şair 1941 yılında başlayan ünlü Memleketimden İnsan Manzaraları destanını yazmıştır. Bursa cezaevinde başlayan, yaklaşık 13 bin dize. Bu destan memleketimde insan manzaraları ya da insanımda memleketimin manzaraları ki ben böyle diyorum. Haydarpaşa Garı'nın 1941 yılında saat 10’u 5 geçe Haydarpaşa'nın basamaklarında başlar ve ülkenin, dünyanın o günkü gerçeklerine doğru yol alır. Kahramanlarıyla, tüccarlarıyla ve emekçi insanıyla. Ben bu oyunu sahneledim. Günümüz Türkiye’sinde şair yaşasaydı acaba memleketimden insan manzaralarını ya da insanımda memleketimin manzaralarını hangi basamaklardan başlatırdı diye düşündüm herhalde adaletsiz adalet sarayının o hukuksuz adaletsiz, vicdansız, ahlaksız, yalana dolana dayalı basamaklarından bahsederdi diye düşünüyorum” dedi.
ÇELLİSTANBUL İLE MÜZİK ZİYAFETİ
Nazım’ı anma programı Çellistanbul Viyolensel Kuarteri ile devam etti. 2002 yılında Murat Berk tarafından kurulan ve dört çellistten oluşan, adını sihirli atmosferi ve tarihi zenginliği ile bilinen İstanbul şehrinden esinlenerek alan Çellistanbul Viyolensel Kuarteti geceye katılanlara unutamayacakları bir müzik ziyafeti yaşattı.
MÜZİK EŞLİĞİNDE USTANIN ŞİİRLERİ
Bir asra damgasını vuran Nazım Hikmet şiirlerine Tiyatro Sanatçısı Altan Erkekli ve Işık Yenersu hayat verdi. Yıllarca dillerden dillere dolaşan, memleket, sevdalı kokan şiirleri dile getiren Erkekli ve Yenersu, salonu dolduran yüzlerce izleyeni büyülerken, ustaların şiirlere kattıkları yorumlar ayakta alkışlandı.
ENVER AYSEVER’DEN AYKIRI KUMPANYA
Televizyoncu ve yazar Enver Aysever tek kişilik “Aykırı Kumpanya” isimli gösterisi ile Nazım Hikmet’i anma etkinliğinde yer aldı. Aysever, katıldığı panel, söyleşilerden esinlenerek hayata geçirdiği, içinde Nâzım Hikmet’in, Attilâ İlhan’ın, Rıfat Ilgaz’ın da yer aldığı; müziğin, hicvin ve çocukluk anılarının bulunduğu gösterisinden bir bölüm oynadı.
“KARIMA SON MEKTUP” DANS EŞLİĞİNDE SAHNEDE
Şairin hapishanede yattığı yıllarda ve sonrasında sürgün yıllarında sevgilisi Piraye’ye yazdığı mektuplar dans ritimlerine ilham oldu. Hülya Aksular tarafından sahneye konan Sibel Sürel’in dansıyla performans sahnelediği ve tenor Ali Murat Erengül’ün seslendirdiği Karıma Son Mektup dans gösterisi izleyici ile buluştu. Nazım’ın Piraye’ye olan sevdası izleyenleri duygulandırdı.
LEVENT ÜLGEN’DEN “YOLCU” OYUNU
Nazım Hikmet’in kaleminden Kurtuluş Savaşı yıllarında bir tren istasyonunda geçen hikayenin anlatıldığı, Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Rutkay Aziz’in yıllar önce rejisörlüğünü yaptığı Yolcu oyunundan kısa bir bölümü Tiyatro Sanatçısı Levent Ülgen ve Cezmi Baskın sahneledi. Daha önce Yolcu oyununda aldığı rol kariyerinde bir dönüm noktası oluşturan Levent Ülgen ile sahne arkadaşı Cezmi Baskın’ın performansı ile büyük alkış aldı.
GECENİN FİNALİNDE SAHNE LEMAN SAM’IN
Büyük usta Nazım Hikmet’in müzik, belgesel, tiyatro, şiirleri ve dans gösterileri ile anıldığı gecenin finalinde usta Sanatçı Leman Sam sahne aldı. Nazım’ın şiirlerinden bestelenen şarkılarının da yer aldığı repertuarı ile müzik ziyafeti yaşatan Sam, izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı. Söylediği şarkılara hep bir ağızdan eşlik edilen Leman Sam, rahatsızlığı nedeniyle yoğun bakıma alınan Yazar Yaşar Kemal için acil şifalar diledi.
Gecenin finalinde Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Rutkay Aziz, Can Dündar, Tarık Akan ve Leman Sam'a teşekkür ederek, çiçek takdim etti.