SARIYER’DE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VE KÜLTÜR ÇALIŞTAYI | SARIYER BELEDİYESİ
Sarıyer Belediyesi
contetns

SARIYER’DE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VE KÜLTÜR ÇALIŞTAYI

28.01.2016
Sarıyer Belediyesi ve Sarıyer Kaymakamlığı’nın ortak olarak yürüttüğü “İstanbul AB’ye Hazırlanıyor” projesi kapsamında kardeş kent olunan İtalya’nın Ravenna kenti ve Sarıyer’in bir diğer kardeş kenti Aachen ile birlikte Sarıyer’in ev sahipliğinde iki günlük bir çalıştay gerçekleştiriliyor.
Çalıştayda üç ana başlık altında atölye çalışmaları düzenlendi. Gelişmekte olan tüm kentlerin ortak sorunları olarak belirlenen başlıklar; “Kentsel Dönüşüm ve Tasarım”, “Göçmen Meselesi ve Göçmenlerin Uyumu” ve “Kültür Sanat Politikaları” olarak seçildi. Çalıştayın ikinci gününde Atölye çalışmaları sonucunda oluşturulan ortak bildiri ve çözüm önerilerini içeren sunumlar yayınlanacaktır.
 

 
Yapılan çalışmalar aynı zamanda Sarıyer Kalkınma Eylem Planı’nın (SKEP) güncellenmesi için de bir temel oluşturacak. İlk kez düzenlenen çalıştayın, önümüzdeki dönemde tüm kardeş kentlerin katılacağı, daha büyük bir organizasyon altında gerçekleştirileceği belirtiliyor.
 
Çalıştayın ilk günü, Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve ilk kez gerçekleşen çalıştayın açılış programı Sultanahmet'te meydana gelen patlamada hayatını kaybedenler anısına hazırlanan deftere duygu ve düşüncelerin yazılmasıyla başladı. 
 
 
‘’Kültürel projelere ağırlık vererek, karşılıklı iletişimimizi güçlendirdik’’
 
Terör saldırısında hayatını kaybedenler için saygı duruşunun yapılmasının ardından konuşma yapan Aachen Belediyesi Kültür Sorumlusu Rick Takvorian; "’Almanya’nın en ucunda yer alan bir yerdeyiz. Biz burada işbirliklerimizi geliştirerek, dezavatanjı bir avantaja çevirdik. Kültürel projelere ağırlık vererek, karşılıklı iletişimimizi güçlendirdik. Özellikle dans ve müzik ile ilgili etkinliklerimizi artırdık, çünkü her ikisinden de insan dil bilmeden anlayabiliyor. Bu Türkiye’ye ilk gelişim, davetiniz için teşekkür ederim" dedi. 
 
‘’Suriye’de yaşanan iç savaşı durdurmak için çalışmalıyız’’

Uluslararası ilişkilerde yerel yönetimlerin önemini vurgulayan bir konuşma yapan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç; ‘’Uluslararası ilişkilerde yerel yönetimlerin önemini ele alıyoruz. Türkiye'de göçmenlerin durumu sadece 3 milyon euro ile toparlanamaz. Dün Danimarka yaşanan durum, mültecilerin altınlarını ülke kapısında bırakması ve burada o insanlar için uygulanan yaptırım çirkindir. Mesele 3 milyar euroyu Türkyeye verelim, mülteciler Avrupa’ya gelmesin meselesi değildir. Avrupa da bizde mültecilerin akın etmemesini değil aslında Suriye’de yaşanan iç savaşı durdurmak için çalışmalıyız." 

‘’Türkiye barıştan yanadır’’

Eğer bugün 13 yaşındaki kız çocuğu ne Türkiye’de ne Avrupa’da yaşamak istemiyorum kendi memleketime dönmek istiyorum diyorsa bizler de orada yaşanan iç savaşı durdurmak için çabalamalıyız. T.C. ye gelen her kimsenin tırnağına zarar gelmeden memleketine dönmeli. Gelenler Türkiye’nin güzelliklerini hatırlamalı. T.C. Suriye’de ki savaştan sorumlu değildir, ancak barıştan yanadır. T.C. ye gelen herkes mutlu ayrılmalı bu ülkeden, herkes huzurlu olmalıdır.  Yerel yönetimlerin kuvvetlendirilmesi gerekir, yerel kuvvetlenirse ülkenin merkezi de güçlenir. 

‘’Üç kentimizin ortak kültürel değerlerinin, sanatsal faaliyetlerin ortaya koyulması açısında bu kardeşliğin ortaya çıkması önemli bir adımdır’’

Çalıştay da önemli fikirlerin öne çıkacağını ifade eden Sarıyer Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, "AB Bakanlığı tarafından İstanbul AB'ye hazırlanıyor projesi kapsamında Ravenna ve Sarıyer eşleşti. Ravenna, Aachen ve Sarıyer arasında çok önemli konular masaya yatırılacak. Sarıyer'in belli mahallelerinde mutlaka uygulanması gereken bir kentsel dönüşümün bir an önce gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu çalıştay da çok değerli fikirlerin ortaya çıkacağına inanıyorum. Özellikle üç kentimizin ortak kültürel değerlerinin, sanatsal faaliyetlerin ortaya koyulması açısında bu kardeşliğin ortaya çıkması önemli bir adımdır. Günümüzün en önemli sorunlarından biri de göçmenlerimizin konuları da bu çalıştayda masaya yatırılacak. Türkiye olarak bakıldığında ülkemizin bulunduğu coğrafya sıkıntılıdır. Ama ülkemiz herkese gönlünü açıyor. Nerede bir sıkıntı olsa ülkemiz sınırlarını aşarak yardıma koşuyor. Ülkelerimiz arasındaki kardeşliğin, dostluğun artmasına olanak sağlayacağına inanıyorum" dedi. 

Bu yıl ilki düzenlenen Uluslararası İşbirliği ve Kültür Çalıştayı, üç ana başlıkta; üniversite, meslek odaları ve STK temsilcilerinden oluşan uzmanların katıldığı atölye çalışmaları ile sürdürüldü. Program “Kentsel Tasarım ve Dönüşüm”, “Göçmen Meselesi ve Göçmenlerin Uyumu” ve “Kültür Sanat Politikaları” üzerine iki gün boyunca sürecek olup, sonunda bir sonuç bildirgesi ve atölye çalışma raporları yayınlanacağı belirtildi.