Sarıyer Belediyesi tarafından 2011 yılından beri düzenlenen ve bir gelenek haline gelen ‘Yeniyıl Yemeği’ne yabancı ülke temsilcileri, ruhani liderler, konsoloslar ve yerel yöneticiler katıldı. Kokteyl ve canlı müzik eşliğinde başlayan gece daha sonra geleneksel Yeniyıl Yemeği ile devam etti.
Başkan Genç; “Ana felsefemiz toplumda sosyal adalet, eşitlik ve huzur ortamının gelişmesidir”
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, ev sahibi olarak gecede ilk sözü alarak tüm misafirlere hoş geldiniz dedi. Genç konuşmasına; “Dün rüya, yarın hayaldir... Rüyayı mutlu, hayali umutlu yapan bugündür. Gönlün neyin özlemini çekiyorsa yarınlar sana onu getirsin” dizeleriyle başladı. Başkan Genç konuşmasını şöyle sürdürdü; “Benim gönlüm kardeşliğin doğduğu, sevgilerin birleştiği, belki durgun, belki yorgun, yine de mutlu, yine de umutlu, yine de sevgi dolu nice yıllar çekiyor. Bu nedenle her sene, dünyanın farklı köşelerinden gelmiş, farklı milletlerin, farklı inançların temsilcisi siz dostlarımızla bir araya gelerek yeni yıl yemeği düzenliyor, yeni yıla yeni umutlarla başlamak istiyoruz. Bu yemeğin benim için ayrı bir önemi var. Sarıyer’imiz her dinden, mezhepten, inançtan, farklı coğrafyalardan insanımızın yıllardır yan yana yaşadığı bir barış ilçesidir. Bu mozaikte yaşamak bizim için büyük bir mutluluk ve övünç kaynağıdır. Göreve geldiğimiz günden itibaren temel amacımız Sarıyer’imizin oluşturduğu bu barış ilçesi örneğini her ne pahasına olursa olsun devam ettirmektir. Bu nedenle yeni yıl yemeğinde bir araya gelmenin, yaklaşan seneye birlikte umutla “merhaba” demenin benim için anlamı büyük”
“Dünyadaki bütün inançlar ve kültürler insanlık ve barıştan yanadır”
Tüm dünya ama özellikle Türkiye’nin de içinde bulunduğu coğrafyanın zorlu günlerden geçtiğini hatırlatan Sarıyer Belediye Başkanı Genç, Bu zorlu günleri atlatabilmenin tek yolunun; bizlerin ve yaşamdan, insanlığın geleceğinden sorumluluk duyan herkesin iyi niyeti, ısrarlı birlikteliği, kardeşliğe ve barışa duyduğu inanç olduğunu söyledi. Bu amaçla her sene 1 Eylül dünya barış gününde de bir araya geliklerini ve yine hep beraber ısrarla Barış’a Çağrı yaptıklarını sözlerine ekledi.
“Hayat Pastası”
Eşitlikçi, özgür ve barış içinde, bir arada yaşanan, kavgalardan ve savaşlardan arınmış huzurlu bir dünya ve Türkiye’de yaşamanın herkesin hakkı olduğunu söyleyen Başkan Genç, “Bu gece burada hep beraber yeni yılı karşılıyoruz. Bizler bu yemekle, kardeşliği, huzuru, toplumlar arası diyaloğu ve ne pahasına olursa olsun barışa ihtiyacımızı savunuyoruz.İşte bu inanç ve sizlerin desteğiyle, Sarıyer’den yeni yıl çağrısı yapmak istiyorum.Yeni yılda hayatı tutabilmek, sevgiyi kaçırmamak, keşke dememek için düşlerimizi gerçekleştirecek zamanı ayırmamızı diliyorum. Biraz şans, biraz sevgi ve sabır, birer parça zaman, başarı ve memnuniyeti de eklersek malzemelere; hepsini karıştırıp dileklerinin gerçekleştiği bir “Hayat Pastası” yapabiliriz sanırım. 2015 yılında sevgi bestesinin melodilerini yüreğinizde hissedeceğiniz, hüzünlerinizin dostluklarla silineceği, ümitlerinizin hiç bitmeyeceği, sağlık, mutluluk, başarı ve huzur dolu bir yılı sevdiklerinizle birlikte geçirmeniz diliyorum. 2015 yılı hepimize huzur dolu, barış dolu bir sene getirsin. Mutlu yıllar” dedi.
Bartholomeos, barış ve huzur diledi
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in ardından söz alan Kadasetli Patrik Bartholomeos konuşmasına; “Noel yortusu ve yeni yıl münasebetiyle bizleri bir araya getiren ev sahibi Sarıyer Belediye Başkanı Sayın Şükrü GENÇ Beyefendi’ye huzurlarınızda teşekkürlerimizi sunmak isteriz” sözleriyle başladı. Hıristiyanlar olarak, Noel’i yüzlerce yıldır aynı coşku ve heyecanla kutladıklarını dile getiren Bartholomeos, Ramazan’da Müslüman komşularının yaşadığı maneviyatı ve yüksek heyecanı, kendilerinin de Noel’de hissettklerini söyledi. Patrik Barthalomeos sözlerini şöyle devam ettirdi; “Anadolu toprakları, inançlar konusunda son derece bereketli ve dini kutlamaların eksik olmadığı bir takvime sahip. Tek Tanrı inancının dünya üzerinde en hızlı yayıldığı ve etkin olduğu bu topraklarda; Museviler, Hıristiyanlar, Müslümanlar ve onların alt inanç grupları, birbirlerine yakın köylerde veya şehirlerde bitişik mahallelerde varlıklarını sürdüre geldiler. Gelmiş olduğumuz bugünden geçmişe bakıp, önyargılardan ve şartlanmışlıklardan arınmış olarak o günleri kavrayabilmemiz, çok önemlidir. Bu büyük tecrübe, sadece bize değil, tüm dünyaya örnek olabilecek dersler ve bilgiler içermektedir. Edinmiş olduğumuz tecrübeler, bizlere, özgürlüğü, adaleti ve hoşgörüyü yaşamayı benimsemiş bir toplumda, din faktörünün önemli bir rolü olduğu ve olması gerektiğini de öğretmiştir”
Bartholomeos: Ortak hedefi; Tanrı’nın Cennet’ine kabul edilmek olan kullarız
“Farklı dinlerden de olsak, ortak hedefi Tanrı’nın Cennet’ine kabul edilmek olanlar olarak, oraya, ancak Yaradan’ın tüm yarattıklarına, sevgi ve saygı besleyerek ulaşabileceğimizi bilmeli ve bu yoldan ilerlemeliyiz” diyen Patrik Bartholomeos, sözlerini; “Bu düşüncelerden hareketle, Sarıyer Belediyesi Başkanı sayın Şükrü GENÇ Beyefendi’ye bugüne dek dinî azınlıklara karşı sergilediği hassasiyet ve yakın ilgiden dolayı gönülden teşekkür eder, hepinizi sevgi ile selâmlarız” diyerek noktaladı.
Sıcak ve samimi bir yemeğin ardından yılbaşı pastasının hep birlikte kesildiği geceye, Kadasetli Patrik Bartholomeos, Ermeni Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, Ermeni Katolik Başepiskoposu Levon Zekiyan, Süryani Katolik Korepiskoposu Yusuf Sağ, Episkopos Sahag Maşalyan, İstanbul ve Ankara Metropoliti Mor Filüksinos Yusuf Çetin'in yerine temsilen Papaz Fetros Gülçe ve Vakıf Yönetim Kurulu üyesi Ercan Uslucan, Hacıbektaşiveli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Cumhuriyet Halk Partisi Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik, Başkonsoloslar, Sarıyer Belediyesi Meclis Başkan Vekili ve Sarıyer Belediyesi Başkan Yardımcıları katıldı.