SARIYER YOKUŞLARINDA FORMULAZ HEYECANI | SARIYER BELEDİYESİ
Sarıyer Belediyesi
contetns

SARIYER YOKUŞLARINDA FORMULAZ HEYECANI

09.10.2016
Karadeniz’in hırçın coğrafyasının çocukluk eğlencesi ‘Formulaz’ yarışları bu kez Sarıyer sırtlarında hayat buldu. Kırılan tekerlekler, küçük kazalara rağmen yarışı sürdürmeye devam eden yarışmacılar kimi zaman elleri kimi zaman ayaklarından destek alarak yarışı tamamladı.
Eski bir Karadeniz geleneği olan ve Formula 1 yarışlarından esinlenerek ‘Formulaz’ adını alan tahta araba yarışı için sürücüler Sarıyer Ferahevler’de hazırlanan pistte ter döktü. 2009’dan bu yana Rize’nin Tunca Beldesi’nde düzenlenen yarışlar, el yapımı tahta arabalarla bu kez Sarıyer yokuşlarındaydı.

TUĞBA ÖZAY DA DİREKSİYONA OTURDU 

Sarıyer Ferahevler Kaymakamlık Önü ile Japon Parkı Arası’nda gerçekleşen yarışma vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı. Yarışın startını Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve manken Tuğba Özay verdi. Tuğba Özay da tahta aracı kullanarak gösteri sürüşü yaptı.

SAMAN BALYALARI BARİYER OLDU 

Gruplar halinde yapılan yarışlar sırasında kazaların önüne geçmek için yol kenarlarına saman balyaları yerleştirildi. Sürücüler de geleneksel lastik ayakkabı ve kıl çorabın yan sıra kask, kolluk ve dizlik takarak olası bir kazaya karşı önlem almayı ihmal etmedi.

ESKİ ŞAMPİYONLAR YARIŞTI 

Yarışanlar arasında daha önce Rize’de düzenlenen yarışlarda dereceye girenlerde vardı. Ardeşen’li Muhammet Zengin çocukluğunda yaptıkları yarışı Sarıyer’de düzenlediklerini söyleyerek “O gelenek buraya taşındı” diye konuştu. Geçtiğimiz yıllarda Tunca’da düzenlenen yarışlarda birincilik kazanan Eşref Büyüksofuoğlu “Tunca’da düzenlenen yarışta ilk etapta birinci oldum ama ikinci etapta Kenan Sofuoğlu’yu geçemedim. Pist çok dik değil, hızlı bir yarış olmayacak. Ama keyifli bir yarış olacak” dedi.

TÜM YARIŞMACILAR BÜYÜK ÇABA SARF ETTİ 

Rampadan aşağıya hızla direksiyon sallayan yarışmacılar eğlencenin ve heyecanın tadına vardı. Vatandaşların yol boyunca dizildiği ve heyecanla izlediği yarışlar sırasında zaman zaman küçük aksilikler de yaşandı. Kimi yarışmacının tekerleği kırıldı, kimisi virajı alamadı, ama bütün yarışmacılar büyük bir gayretle yollarına devam etti. Bazı sürücüler elleri bazıları ile ayaklarıyla ittirerek aracının hızını arttırmaya çalıştı. Yarışmaya katılan İsmail Avni Bayrak, daha zorlu pistlerde yarışmaya alışkın olduklarını söyleyerek, pistin kısa olduğunu belirtti.

HORON DA VARDI MIHLAMA DA 

Yarış parkuru boyunca Karadeniz yöresine özgü yemeklerin yer aldığı stantlar kuruldu, yöresel yemekleri tadıldı. Yarış sırasında yöresel kıyafetlerden horona kadar Karadeniz’e özgü renkler ve sesler yer aldı. Gençler horonla coştu. Ailesi ile birlikte yarışları izlemeye gelen Serpil Demircioğlu, “Birlik ve beraberliği biz de paylaşmak istedik. Herkesi buraya davet ediyoruz” diye konuştu.

SARIYER BELEDİYE BAŞKANI GENÇ: ÇOK ESKİLERE DAYANAN BİR GELENEK

Etkinliğin en ilgi çeken isimlerinden biri ev sahibi Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç oldu. Rize’de düzenlenen yarışlarda Kenan Sofuoğlu’nun kullandığı tahta aracı kullanan Genç’e vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Sarıyer’de tahta araba yarışlarının çok eskiye dayandığını söyleyen Genç, “Çok güzel bir geleneğin İstanbul’da temsilciliğini yapıyor olmak bizleri mutlu ediyor. Araçların olmadığı dönemde insanlar bunları ulaşım için kullanıyormuş. Bu çok eskilere dayanan çok ciddi bir gelenek” dedi. Yarışın uluslararası alana taşınması için çalışmalar yürüteceklerini söyleyen Genç, “Bu Ardeşen Tunca’da her yıl Ağustos’un 3’üncü haftasında düzenleniyor. O katılıma biz de destek vererek böyle bir Karadeniz geleneğini uluslararası boyuta taşımak hedefimiz. Burada bu işin provasını yapıyoruz” dedi.