Sarıyer Belediyesi’nin 2020 kalkınma eylem planı güncelleme çalışmaları kapsamında muhtarlar çalıştayı yapıldı. Katılımcı ve şeffaf olmayı amaçlayan bir anlayışla hazırlanan SKEP toplantısına 38 mahalle muhtarının yanı sıra Sarıyer Belediyesi Başkan Vekili ve Başkan Yardımcısı Hüseyin Coşkun ile Sarıyer Kaymakamlığı’ndan da temsilciler katıldı. Toplantıda Sarıyer’de 2010 yılında başlanan Sarıyer Kalkınma Eylem Planı’nın güncelleme çalışmaları doğrultusunda muhtarların eğitimden çevreye, kentsel altyapı ve üstyapıdan, sağlık ve kültür – sanata kadar birçok alanda görüş ve önerilerine yer verilen bir sunum yapıldı. Muhtarlar çalıştayıyla başlayan güncelleme çalışmaları halk çalıştayları ve uzman çalıştaylarıyla devam edecek.
ÖNEMLİ BİR VERİ OLUŞACAK
Çalıştayın açılışını yapan SKEP Koordinatörü Önder Kömür sürdürülebilir kentlerin önemine vurgu yaptığı konuşmasını, “Ülkemizde güçlü bir kalkınma sağlamak için sürdürülebilir bir kent oluşturmak gerekmektedir. Sürdürülebilir bir İstanbul hem ülkemiz hem de bütün dünya açısından önemlidir. İstanbul’u oluşturan ilçelerin kendilerine has özellikleriyle irdelenmeleri ve bütünlüklü bir kalkınma eylem planı oluşturmaları sürdürülebilir kentleşme açısından son derece önem taşımaktadır. Sarıyer olarak bir ilçe bazında hazırlanan ilk kalkınma eylem planına imza atmış olmaktan gurur duyuyoruz. Şimdi bu planı 2010 yılında göre daha bütünlüklü bir şekilde hazırlayacak olmanın heyecanını yaşıyoruz. İlçemize ait veri toplama süreci sonrası çalıştaylarımıza başlıyoruz. İlk çalıştayımızı muhtarlarımızla gerçekleştirmeyi ayrıca önemsiyoruz. Ortaya koyulacak düşünceler Sarıyer’in görüşlerini yansıtacağı gibi daha sonra düzenlenecek uzman çalıştayları için öneli bir veri oluşturacaktır” açıklamasında bulundu” şeklinde sürdürdü.
KATILIMCI OLMAK BİZİ MUTLU ETTİ
Toplantının açılış konuşmasını yapan Sarıyer Muhtarlar Derneği Başkanı ve Darüşşafaka Muhtarı Hüseyin Sarıuçak, “Sarıyer gerçekten görülmeye değer bir yer ama sorunlarla iç içe. Bir türlü çözülemeyen imar ıslah planlarından tutunda kentsel dönüşümleri yapılamayan şu gördüğünüz kavşaklarla bir türlü çözülemeyen sorunlar var. Huzur için Sarıyer de ne görmek istiyorsun? Sarıyer Kalkınma Eylem Planı’nın hazırlanış amacı bu. Biz muhtarlar olarak bir araya geldik, kafa yorduk düşüncelerimizi bir sunuma döktük. Gerçekten bu sunum içerisinde trafik sorunundan altyapı sorununa, spor kompleksinden diğer bütün yatırımları yapılması konusuna kadar her şeyi söyledik. Sarıyer muhtarlarının bu konuda katılımcı olması bizleri son derece mutlu etti. Birlik beraberlik içinde aşamayacağımız, yapamayacağımız hiçbir şey yok. Tabi ki sorunlarımız taleplerimiz olacak bunları da belediyemizin çözeceği konusunda hiçbir şüphemiz yok” diye konuştu.
DEMOKRASİNİN TEMEL TAŞLARI
Sarıyer Belediyesi Başkan Vekili Hüseyin Coşkun ise, “Muhtarlar demokrasinin temel taşıdır. Dolayısıyla vatandaşların ilk başvurduğu nokta olarak mahallelerde sıkıntıları ve çözümleri bizlerden çok daha iyi biliyorlar. Belediye Başkanımız Sayın Şükrü Genç, ‘Muhtarlar mahallelerin cumhurbaşkanlarıdır’ derken bu altyapıdan söz ediyordu. SKEP’i hazırlarken belki de bizlere en çok destek olacak kişilerin muhtarlarımız olduğunu biliyorduk. Bu planı revize ederken onların görüşleri ve önerileri çok önemli. Bu toplantıyı SKEP’in güncelleme çalışmaları kapsamında muhtarların da fikrilerini almak için yapıyoruz” dedi.
MUHTARLARIN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ ANLATILDI
Açılış konuşmalarının ardından Zekeriyaköy Muhtarı Semra Özkaya, güncelleme çalışmaları kapsamında muhtarların görüş ve önerilerini içeren bir sunum gerçekleştirdi. Sarıyer’in 2014 yılından itibaren 38 mahalle ve mahalle muhtarıyla hizmet vermeye başladığını belirten Özkaya, “ 2005 yılında kurulan Sarıyer Muhtarlar Derneği, hiçbir siyasi görüş gözetmeksizin kurumlar arasında koordinasyonu sağlamak için kurulmuştur. Bir ilçe belediyesi tarafından hazırlanan ilk kalkınma eylem planı olan Sarıyer Kalkınma Eylem Planı, mevcut planın değerlendirilmesi ve güncel veri analizinin yapılabilmesi için yenileniyor.
KONU BAŞLIKLARI BELİRLEDİK
Bu süreçte biz muhtarların yanı sıra STK’lar, kent konseyi, Sarıyer halkı, üniversiteler ve özel işletmeler de Sarıyer Belediyesi ile ortak çalışma yürütüyor. Bu çalıştayın hazırlık sürecinde mevcut planda bulunan konu başlıklarını inceleyerek 2020 SKEP için yeni konu başlıkları belirledik. Bunlar; Afet ve güvenlik, eğitim, çevre, kentsel altyapı ve üstyapı, sağlık, kültür - sanat ve yaşam, sosyal dayanışma, spor, turizm ve yerel ekonomi” diyerek muhtarların düşüncelerini katılımcılar ile paylaştı.