KAMPÜS BAHÇESİNDE İZMARİT TEMİZLİĞİ | SARIYER BELEDİYESİ
İletişim  
Sarıyer Belediyesi
contetns

KAMPÜS BAHÇESİNDE İZMARİT TEMİZLİĞİ

09.03.2015

Sarıyer Belediyesi, çevreci kimliği ile tanınan İTÜ Madencilik Fakültesi Bölüm Başkanı Orhan Kural’ın başlattığı “Kampüslerde İzmarit İstemiyoruz” kampanyasına destek verdi. İzmaritlerin doğaya verdiği zarara farkındalık yaratmak için başlatılan kampanyaya destek veren Sarıyer Belediyesi, Bağımlılığa ve Sigaraya Hayır Derneği, Türkiye Sigarayla Savaş Derneği, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Yeşilay Derneği, İTÜ’lü öğrencilerle birlikte üniversitenin bahçesinde sigara izmariti toplama etkinliğine katıldı. 

Kampanyaya öncülük eden İTÜ Madencilik Fakültesi Bölüm Başkanı Orhan Kural, yaptığı açıklamada sigara izmaritlerinden dolayı doğada milyonlarca canlının yaşamını yitirdiğine dikkat çekti. İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından sunulan yeni bir projenin İTÜ’de hayata geçirileceğini belirten Kural, “Avustralya’dan sonra ilk kez üniversitemizde uygulanacak bir projeyi hayata geçirmek için çalışmalar başlattık. Bu proje kapsamında İTÜ’de 16 tane sigara içme alanı yapılacak. Buraların dışında sigara içilmesini yasaklayacağız. Haftada bir defa bu izmaritler alınarak özel olarak fırınlarda yakılacak” dedi.

“Bir milyon kuş sigara izmariti yüzünden ölüyor”

İzmaritlerin doğaya verdiği zararları vurgulayan Kural, “Bir sigara izmaritinin doğaya verdiği zararlar çok büyük boyutlardadır. Dumanı ile zehirlemesinin yanı sıra izmaritleri de doğaya zarar veriyor. Sadece bir milyon kuş sigara izmaritlerini yuttuğu için ölüyor. Milyonlarca memeli hayvanı öldürüyoruz. Topraklarımızı ve sularımızı kirletiyoruz” şeklinde konuştu. 

“Bağımlılıkla mücadele yok”

Yeşilay Derneği eski başkanı Muharrem Balcı ise bağımlılıklarla mücadele konusunda bugüne kadar hiçbir hükümetin bir mücadele çalışması yapmadığını ifade ederken, “Bu mücadelenin hukuki boyutlarını da yasalarla bezeyip belli bir seviyeye getirirsek kazanma ihtimalimiz var. Bugüne kadar hiçbir hükümetin programında bağımlılıklarla mücadele yok. Olmayınca da insanlar ulu orta sigara izmaritlerini yola atabiliyorlar. Onlar kusursuz demiyoruz. Asıl kusurlu burada sistemsiz bir mücadele olmasıdır” dedi.

Sigara içmediğini ve yıllardır sigarayla mücadele eden biri olduğunun altını çizen Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Erdem, “Yere atılan izmaritlerden en çok mağdur olan kurumlardan birisi de belediyelerdir. Temizliğini elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz ama bu yeterli olmayabiliyor” şeklinde konuştu. 

Kampüslerde izmarit istemiyoruz” kampanyası çerçevesinde düzenlenen etkinliğin öncülüğünü yapan Kural ve Başkan Yardımcısı Erdem, kurumlar ve öğrenciler ile birlikte İTÜ bahçesinde izmarit topladılar.