Sarıyerlilerin tapu umudu İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) engeline takılmış, dönemin hukuk müşavirleri Sarıyer Belediyesi’nin hazırladığı ve belediye meclisinden geçen planları, Boğaziçi Geri Görünüm ve Etkilenme Alanları'nda kalan bölgelerde Islah İmar Planları’nın yapılmasının yasal olmadığı gerekçesiyle geri göndermişti. İBB’nin göreve yeni gelen hukuk müşavirleri ise Islah İmar Planlarının yapılabileceği yönünde görüş bildirdi. Bu görüş doğrultusunda hazırlanan planlar Sarıyer Belediye Meclisi’nden geçirilerek İBB Meclisi’ne iletilmişti. Tapu ve mülkiyet sorununun çözümü için bir adım daha atan İBB yetkilileri Sarıyer Belediyesi ile birlikte Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde Islah İmar Planları Çalıştayı düzenledi. Hukuki çerçeve, uygulama boyutları, mekânsal planlama ve katılım süreçleri olmak üzere dört ana başlıkta oluşturulan beş masada tapu ve mülkiyet sorunu tüm yönleriyle tartışıldı. Çalıştaydan çıkan sonuç bildirgesinin ise önümüzdeki günlerde yayınlanması bekleniyor.
TÜM YÖNLERİYLE DEĞERLENDİRİLDİ
Hukuki görüşler, bölgede geçerli yasalar, dava süreçleri, uygulama süreçleri, satış ve tapu işlemleri, finansman modeli, koruma amaçlı imar planları, riskli alanlar, mahallelerin sorunları ve ihtiyaçları, geçmiş katılım süreçleri, paydaşlar ve kurumlar ile koruma planlarında katılım olmak üzere 12 konuda görüş alışverişinde bulunulan çalıştayın sonunda sözcüler çıkan sonuçları katılımcılar ile paylaştı. Etkinliğe Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Çakılcıoğlu, İBB Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Tayfun Kahraman, İBB Şehir Planlama Müdürü Fatih Doğan, Sarıyer Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay, İBB ve Sarıyer Belediyesi bürokratları, siyasi partilerin ilçe başkanları, AKP ve CHP’li meclis üyelerinin yanı sıra mahalle dernekleri temsilcileri ve muhtarlar katıldı.
AMACIMIZ BU SORUNU ÇÖZMEK
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İBB Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Tayfun Kahraman, “Sarıyer özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun göreve gelmesiyle oldukça önemsediği bir alan. Bu alanda özellikle problemi çözmek üzere hareket etmeye çalışıyoruz. Daha önce denemeler oldu fakat ne yazık ki bir çözüme ulaştırılamadı. Tüm Sarıyer’i ilgilendiren bu sorunu siyaset üstü bir dil kurarak yeni bir yaklaşımla birlikte çözmek istiyoruz. Amacımız yıllardır süre gelen bu problemi çözmek. Sarıyerlilerin yıllardır talep ettikleri alanları onlara kazandırabilmek. Umarız ki burada bir aşama kaydedeceğiz. İlk sorunumuz mülkiyet ve mülkiyet problemini çözmek” dedi.
İBB UZATTIĞIMIZ ELİ TUTTU
Tapu sorununun çözümü için uzun yıllar mücadele ettiklerini belirten Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ise, “Sarıyer’in tüm İstanbul’da benzer problemlerin çözülmesi adına çok büyük örnek teşkil edeceği kanaatindeyim. Bu meseleyi en az bizim kadar dert edinen herkese çok teşekkür ediyorum. Biz bu problemin üzerine gittik ve çözmeye çalıştık. Vatandaşlarımızın uzattığı eli tutmaya çalıştık. Şimdi de bizim uzattığımız eli İBB tuttu. Ortak yapılacak çalışmalarla ben problemin çözüleceğini düşünüyorum” diye konuştu.
SÜREÇ HAKKINDA BİLGİLENDİRME YAPILDI
Açılış konuşmalarının ardından kürsüye çıkan İBB Şehir Planlama Müdürü Fatih Doğan “Bugün Sarıyer’de bu sorunu siyaset, bürokrasi ve halkın bir araya geldiği bu masada çözmeyi düşünüyoruz. Sarıyer’de şu an 15 mahalle ıslah imar planlarına konu edinmiş fakat bu mahallelerden 3 tanesi riskli alan ilan edilmiş. Sarıyer’de bu sorunları çözmek adına bugün bir çalıştay düzenliyoruz. Dört ana başlığımız ve beş masamız var” diyerek süreç hakkında bir sunum gerçekleştirdi.