Sarıyer Belediyesi Engelli Koordinasyon Merkezi (SEKOM), doktorlar tarafından önerilmesine rağmen maddi nedenlerden dolayı at ile terapiden yararlanamayan Sarıyer’de yaşayan engelli çocukların ücretsiz tepari eğitimi hizmeti almasını sağlıyor.
Her hafta Perşembe günü Gümüşdere’de bulunan Tulya Kurtulan Atlı Spor Kulübü’nde düzenlenen etkinliğe katılan Sarıyer’de yaşayan engelli çocuklar, hem kendilerine sunulan hizmetin tadını çıkartıyor, hem de aileleri ile keyifli bir gün geçiriyor. Dört yıl önce başlatılan hippoterapi adı verilen at ile terapi hizmeti sayesinde özellikle otizm ve diğer bazı engel grubundaki kişiler için bedensel, ruhsal ve duyusal gelişime katkı sağlanıyor.
“Maddi durumu iyi olmayan aileler için çok güzel bir hizmet”
Oğlu Cem Bayraktar ile her hafta eğitim için manejde yerini aldığını belirten Sevgi Bayraktar, “Yaklaşık 2 aydır eğitim alıyor. Cem gibi çocuklar için terapi oluyor. Aynı zamanda hayvan sevgisi kazanıyorlar. Bu tarz etkinlikler sayesinde sosyalleşiyoruz. Sarıyer Belediyesi’ne bizler için sağladığı bu imkanlardan dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.
Terapi sırasında eğitmenin verdiği komutları eksiksiz yerine getiren Melike Terzi’nin annesi Hava Terzi, “3 aydır Melike ile buraya geliyoruz. Arada gelemediğimiz günlerde olmasına rağmen bu terapinin çocuğum üzerinde büyük etkisi oldu. Hem konuşmasında, hem de hareketlerinde değişim gördük. Ata bindikten sonra hayvanları sevmeye başladı. Bizler asgari ücret ile geçinen insanlarız. Bu tarz bir eğitimi karşılayabilecek maddi gücümüz yok. Sarıyer Belediyesi sayesinde birçok imkandan faydalanıyoruz” şeklinde konuştu.
“Atın ritmik hareketleri insanınkine çok yakın”
Sarıyer Belediyesi ile birlikte engelli çocuklara ücretsiz terapi eğitimi veren spor kulübünün sahibi Tulay Kurtulan, atların terapide kullanılmasının en önemli sebeplerinden birinin atın ritmik hareketlerinin, insanınkine çok yakın olduğunu belirtirken, “Hippoterapi (atlı terapi) binicilikle, çocuk ve yetişkinlerin duygusal devinimlerini, konsantrasyonlarını ve dikkatlerini geliştiren, duruş, denge ve kas yapılarını güçlendiren bir metot dur. Zihinsel ve bedensel engellilerin algı ve fiziksel fonksiyonlarının gelişimine yardımcı olur. İletişim kuramama, algıda gecikme, öğrenme ve konuşma güçlüğü, duyduklarını anlamlandıramama gibi problemleri olan otistik, zihinsel ve bedensel engelli, depresif ve beyin travması geçirmiş kişiler için Hippoterapi farklı ve etkili bir yöntemdir” dedi.