EDEBİYAT GÜNLERİ’NE 2. GÜNDE DE YOĞUN İLGİ | SARIYER BELEDİYESİ
Sarıyer Belediyesi
contetns

EDEBİYAT GÜNLERİ’NE 2. GÜNDE DE YOĞUN İLGİ

06.12.2014
Sarıyer Belediyesi tarafından bu yıl 3.sü gerçekleştirilen Sarıyer Edebiyat Günleri’nin 2. Günü de halkın yoğun ilgisiyle karşılaştı. Öğleden sonra beklenen edebiyatseverlerin akını, sabah saatlerinden itibaren başladı.
 
Stantları ziyaret eden vatandaşlar, saat 16.00 itibariyle başlayacak olan imza günü ve söyleşilerden önce beğendikleri yazarlardan kitaplarını almanın heyecanını yaşadı.
 
        
 
 TUNCAY ÖZKAN SARIYER’DE

Sarıyer Belediyesi tarafından bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Sarıyer Edebiyat Günleri kapsamında düzenlenen söyleşiye katılan Gazeteci Yazar Tuncay Özkan, edebiyattan özgürlüğe, sanata giden yolda birikimlerini edebiyatseverlerle paylaştı. Sarıyer Belediyesi Evlendirme Dairesi ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşiyi Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, vatandaşlarla birlikte takip etti.

Hayatın akışı sırasında yaşanan sıkıntılardan kurtulmanın en etkili yolun edebiyat olduğunun altını çizen Gazeteci Yazar Tuncay Özkan, “Bugünlerde hepimizde bir sıkıntı var. Bunun  bir adım sonrası ne olacak, Türkiye’de bizim hiç ummadığımız şeyler oluyor gibi umut eksikliği var. Bütün bu iç huzursuzluklarımızı giderecek tek şey edebiyattır. Sıkıntıların üzerine çok güzel gelir, sıkıntılı dönemlerde çok güzel kitaplar yazılır. En buhranlı günlerin sonunda geriye dönüp baktığınızda çok güzel edebiyat ürünleri görürüz. Bu özgürlüğümüzü, gücümüzü pekiştirecek çok güzel çabalardır. Hep birlikte Türkiye’de güzel bir resim yapmanın edebiyatla yolunu arayacağız. İnsanın amacı mutlu olmaktır. Hepimiz mutluluk için yolculuk yapıyoruz. Onurumuzu, değerlerimizi dimdik ayakta tutarak sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

       

EDEBİYATTAN ÖZGÜRLÜĞE

Yaşar Kemal gibi bir deve sahip olmanın mutluluğu ve iç huzuru ile dolaştığını gururla ifade eden Özkan, “Edebiyatçılarımızı hep içimizde hissedelim ama bunun için kitap almamız gerekiyor. Biz her şeyi istiyoruz ama bunun için adım atmıyoruz. Bizim temel sorunumuz bu. Bizde böyle bir sıkıntı var. Kitap fuarını gezdim. Satışların sıkıntılı olduğunu söylediler. Edebiyattan özgürlüğe, sanata gezelim istiyorum. Almanya’da bir kitabın ilk dört baskısını devlet satın alıyor. Kütüphanelere alıyor ve böylece genç kuşaklara kadar saklanacak bir yolculuk başlıyor. Bizde kütüphane geleneği Cumhuriyet ile birlikte başlamıştır. Hani Cumhuriyet ne kazandırdı diyorlar ya, cumhuriyetin kazanımlarından en önemlilerinin başta geleni halk kütüphaneleridir. Halk kütüphaneleri ve halk evleri, bizde yazarlığın, sanatçı olmanın ilk okullarından biridir” şeklinde konuştu.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, söyleşisinde anılarını ve birikimlerini dinleyicilerle paylaşan Tuncay Özkan’a plaket verdi. Kendisi ile hatıra fotoğrafı çekilmek isteyen vatandaşların ricasını kırmayan Özkan, daha sonra kitaplarını okuyucuları için imzaladı.

 KÜÇÜKKAYA’DAN GAZETECİLİK DERSİ
 
Gazeteci – Yazar Tuncay Özkan’ın ardından başlayan bir diğer söyleşinin konusu; "Türkiye’de medya ve iktidar ilişkileri" oldu ve bu kez mikrofona Türkiye’nin en korkusuz ve dobra televizyon programcısı, Gazeteci – Yazar İsmail Küçükkaya geçti.

Küçükkaya konuşmasında, dev olarak görünen, dokunulamaz diye düşünülen büyük medya imparatorluklarının bile siyasi iktidarın boyunduruğu altına girebileceğini, siyasilerle aynı sofrada oturan iş adamlarının televizyon ve gazeteleri satın alarak basının gücünü nasıl pasifize edebileceğini gözler önüne serdi. Kendi anılarından örnekler veren Küçükkaya, genel yayın yönetmenliği yaptığı yıllarda meydana gelen gezi olaylarının, seçtiği yolda kendisine büyük bir ışık yaktığını, dürüstlük ve doğruluğu tercih etmesinde gezi ruhunun ve a-politik gözüyle bakılan gençlerin ortaya çıkardığı özgürlük rüzgarının etkili olduğunu söyledi.
 
       
 
ARİF KESKİNER, YAŞAR KEMAL’İ ANLATTI
 
Sarıyer Edebiyat Günleri programına söyleşisiyle katılan bir zamanlar gazetecilik yapmış fakat Türk sinema tarihine kazandırdığı Kapıcılar Kralı, Selvi Boylum Al Yazmalım, Maden gibi sinema filmleriyle damgasını vurmuş Arif Keskiner de katıldı. Sarıyerli Yazar Halil Genç ile birlikte dinleyenlerin karşısına geçen büyük sinema üstadı Keskiner, Türkiye’de özgün film yapımcılığının ne tür zorluklardan geçerek günümüze geldiğini yaşadığı hatıralarla örnekledi. Yaşar Kemal ve Yılmaz Güney ile birlikte yaptığı çalışmaların hayatını nasıl yönlendirdiğini anlatan Keskiner, cesur projelerin cesur insanların birlikteliğiyle meydana çıkabileceğinin altını çizdi.
 
        
  
Ödül töreni Zülfü Livaneli’nin “Merhaba” şarkısı ile sona erdi. Törenin ardından düzenlenen kokteyl edebiyatseverler ve yazarları buluşturdu.