Daha yaşanabilir bir kent için… | SARIYER BELEDİYESİ
Sarıyer Belediyesi
contetns

Daha yaşanabilir bir kent için…

28.12.2012

Sarıyer Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü ve Sarıyer Kent Konseyi ortaklığıyla Yerel Yönetimlerde Stratejik Yönetim Planı paneli gerçekleşti. Sarıyer Belediye Başkanı ve Sarıyer Kent Konseyi Başkanı Şükrü Genç’in de katıldığı panelde; Habitat İçin Gençlik Derneği Onursal Başkanı Sezai Hazır ve stratejik planlama uzmanları Levent Koç ve Ali Ercan Özgür birer sunum gerçekleştirdi. Panelde daha yaşanabilir kentler için izlenmesi gereken stratejiler ele alındı.

Sarıyer Belediyesi Ferahevler Ek Hizmet Binası’nda düzenlenen ve yöneticiliğini Sarıyer Kent Konseyi Genel Sekreteri Kübra Küçükerden’in yaptığı panelde açılış konuşmasını Sarıyer Belediye Başkanı ve Sarıyer Kent Konseyi Başkanı Şükrü Genç gerçekleştirdi.

İnsanı merkez alan anlayışın, yerel yönetimlerde temel faktör olması gerektiğini vurgulayarak sözlerine başlayan Genç, gündemin yerelden belirlenmesinin önemine işaret etti. Başkan Genç, “Halkın içinden çıkarmadığınız bir gündem, insanlarla tartışıp belirlemediğiniz bir yöntem, dayatmalardan öteye geçmez. Altyapısı oluşturulmayan hiçbir uygulama başarılı olamaz. Yaşam bir süreçtir. Biz de bu süreçte insanı yaşamın içine her kademede katmak ve insanla birlikte sorunları çözüp, karar mekanizmalarına işlerlik kazandırmak durumundayız. Eğer yasalar buna elverişli değilse, biz buna uygun koşulları, ortamı hazırlamak zorundayız” dedi.

Çözümde yerel aktörlerin ve paydaşların önemi

Yerel yönetimi sadece belediyeden ibaret olarak algılamanın yanlış olduğunu, diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte sivil toplum örgütlerinin de yer aldığı girift bir yapı şeklinde değerlendirmek gerektiğini belirten Genç, “Herkesin sürece katılmasını sağlamak; yerel aktörleri, paydaşları göz önünde bulundurarak, çözümü bu bileşenler ekseninde sağlamak lazım” ifadelerini kullandı.

Belediyecilikte iki farklı anlayış

Genç’in sonrasında Habitat Gençlik Derneği Onursal Başkanı Sezai Hazır, panelin ilk sunumunu katılımcılarla paylaştı. İki tür belediyecilik anlayışının varlığından söz eden Hazır, katılımcı-kapsayıcı-demokratik belediyecilikle gelenekçi-popülist belediyeciliğin iki karşıt cepheyi oluşturduğunu ifade etti. Konuşmasının devamında kent konseylerini yapı ve nitelik bakımından ele alan Hazır, sivil inisiyatifin en değerli örneklerinden olan konseylerin, kent halkıyla kent yönetimi arasındaki iletişimi doğru kurma ve yerel yönetimde stratejik planlama noktasında büyük önem taşıdığını vurguladı. Hazır, kent konseylerinin toplumun sadece %4’ü tarafından bilinmesininse düşündürücü olduğunu kaydetti.

Hazır’ın ardından, stratejik planlama uzmanları Levent Koç ve Ali Ercan Özgür’ün sunumları başladı. Sosyoekonomik haritalar ve istatistiki verilerin yer aldığı sunumlarda; algının önemi-algıyı doğru tespit etmek ve yönetmek, bileşenleri sürece katmak ve karar mekanizmalarında rol almalarını sağlamak, talep-şikâyet analizi, vatandaş hizmet memnuniyeti araştırması, vatandaş karneleri gibi başlıklar altında, yerel yönetimlerde stratejik planlama yöntemleri anlatıldı.

Belediye Başkan Yardımcıları Seçkin Özdemir ve Recep Yel’in yanı sıra Sarıyer Belediye Meclisi Üyesi Hacı Mehmet Bayraktar, bazı muhtarlar ve müdürlerin de katıldığı panelin son bölümünde konsey üyeleri ve katılımcı yurttaşlar, panelistlere soru ve görüşlerini iletti.