Sarıyer Belediyesi, 5. Çocuk Hakları Festivali’nden önce Tarlabaşı Toplum Merkezi ile birlikte ‘Çocukların Şiddet Algısı’ semineri düzenledi. Çocukların gözünden şiddetin nasıl algılandığını, çocukları şiddet içeren etkileşimlere karşı güçlendirmeyi ve toplumda bu konuda duyarlılık yaratmayı hedefleyen etkinlikte çocukların güven, barış, şiddet, huzur, korku vb gibi kavramlara yönelik bakış açıları gözler önüne serildi. Seminerin öncesinde Tarlabaşı’nda yaşayan 7-15 yaş arası çocuklarla odak grup ve hikaye, fotoğraf, resim gibi ifade yöntemlerinin kullanıldığı atölyelerden çıkan çalışmalar sergilendi. Etkinliğe Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in yanı sıra Sarıyer Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezleri’nde eğitim gören çocukların aileleri katıldı. Etkinliğin sonunda velilere katılım sertifikası verildi.
ÇOCUKLARA ÇOCUK GİBİ DAVRANMAYI BİLMEK LAZIM
Çocuk haklarının anlatıldığı sinevizyon gösterisiyle başlayan etkinlikte konuşan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Ben bu tür toplantıların çok sık tekrarlanmasından yanayım. Çocuk hakları konusunda eğitimlerimizi arttırmamız gerekiyor. Hem ailelere hem de çocuklara psikologlarımız eğitim vermeli. Bir çocuğun davranışından veya en ufak serzenişinden yola çıkılarak aile içerisindeki sorunlara ulaşılabiliyor. Çocuklar dünyanın en önemli varlıkları. Ben her zaman belediyeyi çocuklarla yönetiyorum diyorum. Çünkü onlar kafalarındaki neyse onu yansıtıyor. Çocukların gelişimi sadece ders çalışmakla olmaz. Onları sosyal yaşamada katmak lazım. Bizde bu yüzden Sarıyer Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezleri’ni kurduk. Çocuklara gereken saygıyı göstermeliyiz. Bunun için bizim de kendimizi eğitip sürekli geliştirmemiz lazım. Çocuklara çocuk gibi davranmayı bilmek lazım” dedi.
ŞİDDET NORMALLEŞİYOR
Programda, Psikolog Ebru Ergin, Tarlabaşı Toplum Merkezi ile birlikte yapılan “Çocukların Şiddet Algısı” projesinin sonuçları hakkında velileri bilgilendirdi. Çocuklarla yürütülen bu tip çalışmalar şiddetin yaşantılarının üstündeki sessizliği kırmak, deneyimleri söze dökmek açısından büyük önem arz ettiğini belirten Ergün, “Bu proje göstermekte ki hayatın her alanında şiddetin pek çok farklı türüyle karşılaşmak günlük bir deneyim haline gelmiş durumda ve şiddetin normalleşmesi toplumun pek çok kesimi için önemli bir risk oluşturmakta” dedi.
ÇOCUKLAR ŞİDDETİ ÇÖZÜM YOLU OLARAK BENİMSİYOR
Araştırmanın toplumdaki şiddet döngüsünü kırmak için doğru sosyo-ekonomik politikaların izlenmesinin yanı sıra toplumun farklı kesimlerine yönelik önleme programlarının yaygınlaşmasının da gerekliliğine işaret ettiğini belirten Ergün, “Çalışmalar sırasında özellikle anne babalarının hatalı davranışları karşısında kendilerini dövme hakkının olduğu ya da okulda öğretmenin uyarılarına uymayan çocuklara fiziksel şiddet uygulanabileceği yönündeki inançlar yer yer ifade edildi. Bu bulgular şiddetin bir çözüm yolu olarak şimdiden bu çocuklar tarafından benimsenmekte olduğunu göstermekte” ifadelerini kullandı.