Bir engel daha aşıldı | SARIYER BELEDİYESİ

Bir engel daha aşıldı

25.10.2011
Makine Mühendisleri Odasının değerli üyesi Uçak Yüksek Mühendisi Necdet Eraslan’ı anmak amacıyla 2003 yılında başlattığı ‘Necdet Eraslan Proje Yarışması’ nın beşincisi 22 Ekim 2011 Cumartesi günü İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Sarıyer Belediyesi Engelliler Koordinasyonu Merkezi Sorumlusu Mahmut Kement’in de Bilim Kurulu üyeleri arasında bulunduğu, ‘Engelleri Aşmak  İçin Hayatı Kolaylaştıracak Yenilikler’ konulu bu yılki projenin amacı; 21. yüzyılda toplumun tüm bireylerinin eşit şartlarda huzur içinde bir arada yaşayabilmesi için sağlanan sosyal ve siyasal şartların yanında bedensel ya da fiziki ortamın yarattığı engellerin bilim ve teknolojinin elverdiği olanaklar çerçevesinde ortadan kaldırılması.

Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı İlter Çelik’in açılış konuşmasıyla başlayan etkinlik, Necdet Eraslan’ın oğlu Prof.Dr. Arsev Eraslan’ın konuşmasından sonra katılımcıların sunumlarıyla devam etti. Yarışmanın Jüri üyeliklerini Prof. Dr. Arsev Eraslan, Prof. Dr. Ayşegül Akdoğan Eker, Prof. Dr. Erdem İmrak, Dr. Erdoğan Mazmanoğlu, İlter Çelik, Mahmut Kement, Şükrü Boyraz ve Tevfik Peker yaptılar.

Sunumlardan sonra jürinin yaptığı değerlendirmede, 1.lik ödülüne hiçbir proje uygun görülmezken, iki proje 2.’liğe layık görüldü. Üçüncü projenin dışında bir de mansiyon ödülü verilen proje yarışmasında,“Hareket Engelli İnsanlar İçin Mobilite, Transfer ve Rehabilitasyon Platformu Tasarımı ve Üretimi” projesi ile Ahmet Ağaoğlu ile “Görme Engelliler İçin Akıllı Kıyafet Tasarımı” projesi ile Senem Kurşun Bahadır ikinciliği paylaşırken, Ahmet Yusuf Cevher “Tekhap (Teknolojik Hap)” projesi ile üçüncü oldu.“İşitme Engelli Çocuklar İçin Robot İşaret Dili Öğretmeni” projesi ile Hatice Köse Bağcı ise mansiyon ödülü aldı. İkincilere 6’şar bin, üçüncüye 4 bin lira ödül verilirken mansiyon ödülü 2 bin lira olarak belirlendi.

Çalışmalarında, meslek ve meslektaş sorunlarının ülke ve toplum sorunlarından ayrılmayacağını temel ilke kabul eden Makine Mühendisleri Odası, bu proje için; ‘Amacımız, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle hareketleri kısıtlanmış ya da tamamıyla ortadan kalkmış kişilerin herkes gibi yaşaması için mühendislik bilgi birikimi ve deneyimlerimiz ile hareket kısıtlılığını kısmen ya da tamamen ortadan kaldıracak olan araç, gereç ve sistemleri ortaya koymak, var olanları daha da iyileştirmektir’ mesajını verdi.

Etkinlik, jüri üyelerine ve oturum başkanına plaket verilmesiyle ve tüm yarışma katılımcılarına Teşekkür Belgesi verilmesi ile sona erdi.