Sarıyer Belediyesi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Sarıyer Edebiyat Günleri’nin simgesi haline gelen Beyaz Martı Edebiyat Onur Ödülü, Sanatçı ve Yazar Zülfü Livaneli’ye verildi. Ödül töreni öncesinde vatandaşlarla bir araya gelen Livaneli, düzenlenen söyleşide gündeme dair yorumlarını dile getirirken, "Edebiyatı halkla buluşturan, sol belediyeciliğin çok iyi bir örneğini veren Belediye Başkanı Şükrü Genç’e ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum” dedi.
“Solcu olmayan sanatçının yapabileceği bir şey yok”
Ödül töreni öncesinde düşüncelerini dinleyicilere aktaran Livaneli, yaptığı söyleşide, “Sarıyer Belediyesi’nin yaptığı bütün dünyanın uygar ülkelerinde okurları yazarlarla buluşturan büyük uygarlık örnekleridir. Bunu Sarıyerliler yaşadı. Beyaz Martı Edebiyat Onur Ödülü’nün geçtiğimiz yıl Yaşar Kemal’e verilmesi ayrı bir değer katıyor. Atatürk’ün mücadelesine bakın, Nazım Hikmet’in mücadelesine, Sabahattin Ali’nin mücadelesine bakın. Bu topraklar hiçbir zaman kolay olmadı ki. Gericilik Türkiye’de maalesef var. Her zaman sözden korkuluyor. Söz çok etkili bir şey. Sözün müzikle birleştiği yerde etkisi artıyor. Nazım Hikmet’i yasaklayanlar, benim yıllar sonra Nazım Hikmet’ten yaptığım besteleri yasakladılar. Çünkü hala Nazım’dan korkuyorlar. Sağcı edebiyatın, yazarın varlığını ortaya çıkartmaya çalışıyorlar. Ama olmaz. Edebiyatın, müziğin, sanatın özünde zaten merhamet, sevgi, dayanışma, sol değerler var. Solcu olmayan sanatçının yapabileceği bir şey yok. Nazım Hikmet’in fırtınasını kim yakalayabiliyor?” dedi.
‘’Böyle bir ustaya, böyle bir dosta ödül vermenin gururunu yaşıyoruz’’
Geçtiğimiz yıl ilki Ünlü Yazar Yaşar Kemal’e verilen Beyaz Martı Edebiyat Onur Ödülü’nü bu yıl Zülfü Livaneli’ye vermenin gururunu yaşadıklarını ifade eden Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Usta Yazar Yaşar Kemal, geçen yıl ödül töreninde bulunamamıştı. Yeni binamızın adını verirken bile, Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde biz o ödülü Yaşar Kemal’e verdik. O zaman bir dileğim vardı, biliyordum ki böyle bir ödülü çocukluğumda ilk okuduğum yazar olan Yaşar Kemal’e verecektik. Ödülünü sahnede verebilmek isterdim ama olmadı. Yaşar Kemal’in son aldığı ödülün Beyaz Martı Ödülü olması da bizim içimizi acıtandı. Beyaz Martı Sarıyer’in en önemli simgesidir. Beyaz Martı Onur Ödülü’nün ikincisini çok değerli bir dosta veriyoruz. Bir dönem yasaklanan longplay bende vardı. Orada Ulaş Bardakçı için yazılan Hele Ulaşa Ulaşa şarkısıyla Zülfü Livaneli’yi tanımıştık. Böyle bir ustaya, böyle bir dosta ödül vermenin gururunu yaşıyoruz. Çok ödülü var onun ama bu ödülleri gözden geçirirken, Beyaz Martı Onur Ödülü’nü de gördüğünde hatırlayacağının mutluluğunu yaşıyoruz’’ şeklinde konuştu.
“Bu ödülün benim için anlamı büyük”
4.Sarıyer Edebiyat Günleri’nde edebiyatseverlerle buluşan Zülfü Livaneli; ‘’Çok önemli bir an yaşıyoruz çünkü insanın sevdiği şeyler bir araya gelince anlamı büyüyor. Burada Yaşar Kemal’den bahsedildi, benim en yakın dostum ve en sevdiğim insan. Sarıyer yıllarca yaşadığımız en sevdiğim semt. Edebiyat ve müzik en sevdiğim dal. Şükrü Genç, en sevdiğim belediye başkanı. Dolayısıyla bu ödülün manevi ağırlığı zaten çok büyük bunu biliyordum. Unutulmaz bir gün oldu. Bütün emeği geçen dostlara çok teşekkür ediyorum. Başkanım inşallah sizde uzun yıllar boyunca iktidarı bırakmazsanız ve edebiyatçılara, aydınlıkçılara ve sanatçılara bu ödülleri vermeye devam edersiniz bu güzel halkla beraber” dedi.
Özel tasarım Beyaz Martı Edebiyat Onur Ödülü’nü Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in elinden alan Zülfü Livaneli ile fotoğraf çektirmek isteyen vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.