AÇIK DERSLER CERN İLE START VERDİ | SARIYER BELEDİYESİ
İletişim  
Sarıyer Belediyesi
contetns

AÇIK DERSLER CERN İLE START VERDİ

09.11.2017
Boğaziçi Üniversitesi ile Sarıyer Belediyesi’nin ortaklığında, bilimsel konulara ilgi duyan herkes için planlanan ‘Açık Ders’lerin yeni dönemi, 9 Kasım Perşembe günü Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde Cern ile başladı.

Salonu dolduran bilim meraklıları ile dikkatleri çeken, ‘Açık Ders’lerde yeni dönemin ilk interaktif dersi, Prof. Dr. Erhan Gülmez’in sunumuyla ‘Cern’de Neler Oluyor?’ başlığında yapıldı.

 

Prof. Gülmez, ‘Higgs Bozonu niye bu kadar önemli?’ sorusu ile derse başladı. Temel parçacıkların büyük kütlesi varken, bazılarının olmadığı tespitini yapan Gülmez, bu temel fizik sorusuna sadece Higgs Bozonu’nun yanıt verebildiğini ve bu nedenle bu kadar önemli olduğunu anlattı. Gülmez, kütleleri açıklamak için, Higgs Alanı’na ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Cern’nin yerin 100 metre altındaki ve her biri 500 milyon frank değerindeki iki dedektör marifeti ile büyük hadron çarpıştırıcısını kullanabildiğini ifade etti. 1954 yılında kurulan Cern’e Türkiye’nin 2015’te resmen assasiye üye (söz karar hakkı olmayan ama kadroları ile projede çalışan üye) olduğunu belirtti.

 

 

 

 

Türk ekibi olarak, CMS dedektöründe çalıştıklarını anlatan Prof. Dr. Gülmez, Ferrari’nin yapamadığı malzemeyi Bursa Yenişehir’deki mütevazı “MFK”şirketinin, üstelik zamanından önce büyük bir başarıyla yaptığını ve altın madalya ile ödüllendirildiğini söyledi. Aynı malzemeyi üreten Brezilya’nın çalışmasından sinyal bile alınamadığını belirten Gülmez, Bursa’daki aynı firmaya yeni işlerin de verildiğine işaret etti. 2024 yılına kadar yenilenmesi gereken detektörlerle ilgili Türkiye’nin de önemli bir çalışmasının olacağının altını çizdi.

Soru cevap kısmında, bir soru üzerine Prof. Gülmez, ‘Tanrı parçacığı’ nın bir türlü bulunamayan Higgs Bozonu için, bir akademisyenin, “Tanrı’nın belası parçacık” demesiyle moda olduğunu ama Tanrı’nın varlığı ile hiçbir ilgisinin olmadığını söyledi.

 

 

 

ARAŞTIRDIKÇA, BİLMEDİĞİMİZİ ÖĞRENİYORUZ!

 

Medyada son zamanlarda yer alan ve Cern’e dayandırılan, “Madde ile antimadde arasında bir simetri var. Ve aslında evren oluştuğu anda yok oldu” görüşüyle ilgili olarak Gülmez, “Evet, bir simetri söz konusu. Ve Fiziğin bu büyük açmazını henüz çözemedik. Ne kadar bilgiye ulaşırsak, o kadar bilmediğimizi öğreniyoruz” dedi.

 

Boğaziçi Üniversitesi’nin BU+ Etkinlikleri kapsamında başlattığı seminer dizisinde,  psikolojiden bilgisayar mühendisliğine, fizikten dilbilime, birçok alandaki güncel gelişmeler ve önemli tartışma konuları katılımcılarla interaktif olarak paylaşılıyor.