Sarıyer Belediyesi tarafından her yıl düzenlenen Edebiyat Günleri’nin 4.sü Kireçburnu Haydar Aliyev Parkı’nda çeşitli etkinliklerle başladı. 2015 Beyaz Martı Edebiyat Ödülü’nün ünlü yazar ve yönetmen Zülfü Livaneli’ye verileceği, edebiyat ve medya dünyasının ünlü isim ve ustalarının yer aldığı etkinliğin ilk günü ‘Şiir Teknesi’ ile başladı.
Boğaza Karşı Şiirler Okundu
Edebiyat ve medya dünyasının ünlü isimleri ve usta kalemlerinin Sarıyerlilerle buluştuğu program, şiir teknesiyle başladı. Boğaza karşı şiirlerin okunduğu Şiir Teknesi’nin ilk gün konuğu Şair Taner Cindoruk oldu. Boğaz sularında seyir halinde okunan şiirler edebiyatseverlere müzik eşliğinde şiir keyfi yaşattı. Öğrencilerin katılımının yoğun olduğu teknede Başkan Genç, öğrencileri selamlayarak yaklaşan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayram’larını kutladı.
Minik Ellerden Karikatür Atölyesi
Çocukların karikatür atölyesinde yaptığı keyifli çalışma ailelerinden de büyük ilgi gördü. Çizgilere, desenlere ve karikatürlere meraklı minikler atölye çalışmasının ardından Yazar Nur İçözü’nün keyifli söyleşisine katıldı.Sarıyer Belediyesi Dans Topluluğu, Haydar Aliyev Parkı’nda şiir teknesini muhteşem bir gösterisiyle karşıladı. Kendi sesinden okuduğu Yaşar Kemal dörtlükleriyle programın açılış konuşmasına başlayan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, ‘’Biraz önce 400 gencecik fidanla şiir teknesinde birlikteydik. Şiirleri onlara bıraktık, onlar okudular. Bugün Edebiyat Günleri’nin 4.sünü başlatmanın mutluluğunu yaşıyoruz, bu günleri her yıl biraz daha gelenekselleştireceğiz. Daha kapsamlı ve daha modern hale getireceğiz’’ dedi.
Sarıyer, sanatı ile de öne çıkacak
Sarıyer’in doğası ve denizi için gelen insanların aynı zamanda buraya sanat için, resim için, edebiyat için de gelmelerini isteyen Başkan Genç, ‘’Sarıyer sadece doğasıyla öne çıkmayacak; edebiyat,sanat ve şiirle de sesini duyuracak’’ diye konuştu. Herkesin okuma alışkanlığı edinmesi gerektiğini vurgulayan Genç, bunun çocukluktan başlaması gereken bir alışkanlık olduğunu ifade etti.
Prof, Üstün Dökmen; ‘’Kitap okumak için elleri bir araya gelmeyenin hayatı boyunca iki yakası bir araya gelmez’’
Edebiyat Günleri’nde gerçekleştirilen söyleşi kapsamında sahnede yerini alan Akademisyen, yazar, psikolog ve televizyon programcısı Prof. Üstün Dökmen, Sarıyer halkıyla bir araya geldi ve güncel konulardan oluşturduğu keyifli söyleşisini gerçekleştirdi. Kitap okuma alışkanlığının küçük yaşlarda çocuklara kazandırılmasının önemini vurgulayan yazar, ‘’Kitap okumak için elleri bir araya gelmeyenin hayatı boyunca iki yakası bir araya gelmez’’ diyerek bir ülkenin gelişimi için okuma oranının çok önemli olduğundan bahsetti.
İnternet Edebiyatı Öldürüyor mu?
Söyleşiler kapsamında İnternet Edebiyatı Öldürüyor mu? isimli söyleşi gerçekleştiren Sarıyerli Yazar Halil Genç ve Şair Taner Cindoruk internet kullanmanın yaşamı nasıl etkilediğinden bahsetti. Şair Cindoruk; ‘’Kültür politikasını gözden geçirmek gerekiyor, film seyretmek ve kitap okumak gerekiyor. Bütün gün sosyal medya kullanıp ona yoğunlaşmak hafızayı zedeler. Yaşanmışlığı çürütür ve bir kopuş meydana gelir. Bununla ilgili seminerler faydalı olabilir’’ diye konuştu.
Coşkulu ve yoğun katılımla gerçekleştirilen 4. Edebiyat Günleri’nde, Nur İçözü, Ayşe Kulin, Hüseyin Avni Dede, Emre Kongar, Faruk Duman, Cem Kalender ve Ecem Yıldırım gibi birbirinden değerli isimler imza günü düzenleyerek, okurseverlerle buluştu ve hatıra fotoğrafı çektirdiler. Ayrıca Sarıyer’e değer katan Gazeteci Yazar, Romancı ve Yönetmen isimlerden İbrahim Balcı, Halil Genç, Cafer Hergünsel, Rezan Özger, Tuncay Dağlı, Vecdi Çıracıoğlu, Aslan Sağlam, Betül İstanbullu, Cemile Savaş, Emine Ataman Koç, Emine Topçu, Erdoğan Sarıgül, Gökten Ulugergelli, Halil İbrahim Özcan, Hikmet Haksöz, Hümeyra Gürsoy, İsa Altun, Cemal Beşkardeş, Gökhan Bulut, Muhip Sueltürk, Necmi Günel, Süleyman Zaman, Yaşar İliksiz, Yekta Aydın ve Yektin Aröz kendilerine ayrılan stantlarda okuyucularıyla buluştu.