5. SARIYER ÇOCUK MECLİSİ BİLDİRGESİ YAYINLANDI | SARIYER BELEDİYESİ
5. SARIYER ÇOCUK MECLİSİ BİLDİRGESİ YAYINLANDI

Covid-19 çocukların bir araya gelip oyunlar oynamasına, kucaklaşmasına engel olsa da “Sarıyer Belediyesi Çocuk Meclisi” ile ortak bir ses olmalarına engel olamadı. Geçtiğimiz yıllarda çocuk hakları, barış, oyun hakkı gibi çeşitli konularda bildirgeler yayınlayan çocukların bu yıl ki konusu ise “Pandemide Yaşam ve Pandemide Çocuk” oldu.  Bildirgede “Su Meclisi” kurulmasını öneren çocuklar, sağlıklı bir çevrede yaşamanın her çocuğun hakkı olduğunu vurguladı.

Koronavirüs salgını herkesin haklarına kısıtlama getirdi. Bu olumsuz durumdan en çok etkilenenlerden biri de tabii ki çocuklar oldu. Okulların kapanmasıyla çocukların eğitim hakları; sokağa çıkma yasağı ile oyun hakları kısıtlandı. Tüm bunlara rağmen “Pandemi düşünce ve gelişme hakkımızı kısıtlayamaz” diyen çocuklar Sarıyer Belediyesi Çocuk Meclisi’nde bir araya geldi ve 5. kez bildirge yayınlandı.  Doğal kaynaklarımızdan suyun korunması için neler yapabileceklerini konuşan çocukların ortak talebi “Su Meclisi” kurulması oldu.

Hepimiz Farklıyız Hepimiz Eşitiz!”

“Çocuğum haklarım var! Pandemi hayatımızı değiştirdi; ama çocukluğumuzu değiştiremez!’’ sloganı ile yola çıkan meclis, yaptığı çağrı ile dünya çocuklarından “Pandemide Yaşam ve Pandemide Çocuk” konusu için görüşler aldı. Gelen mesajlar ise Sarıyer Gençlik Eğitim Merkezi öğrencilerinin katkılarıyla bildirge haline getirildi. Fikir alışverişinde bulunan çocuklar; pandemi boyunca çocukluklarının nasıl geçtiğini, hangi haklarını kullanabildiklerini, hangi çocuk haklarının kısıtladığını konuştu. Olağanüstü süreçte çok farklı şeyler yaşayan ve birbirlerine anlatacakları birçok konu olduğunu söyleyen çocuklar “Hepimiz Farklıyız Hepimiz Eşitiz!” sloganını bir kez daha vurgulayarak barış ve kardeşlik mesajlarını tüm dünyaya haykırdı.

Sarıyer Çocuk Meclisi Bildirgesi (Türkçe)

Sariyer Children's Assembly Declaration (English)