SOMA’YI UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ! | SARIYER BELEDİYESİ
İletişim  
Sarıyer Belediyesi
contetns

SOMA’YI UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ!

14.05.2015
Sarıyer Belediyesi, bir yıl önce Manisa’nın Soma ilçesinde bulunan maden ocağında yaşanan faciada yaşamını yitiren 301 madenci için anma programı düzenledi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi tarafından Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Türkiye’yi yasa boğan maden faciası sonrasında yaşananların anlatıldığı ve Sarıyer TV tarafından hazırlanan SOMA filminin gösterimiyle başladı. Anma programı daha sonra Sarıyer Belediye Tiyatrosu tarafından madencilerin yaşamına ışık tutan tiyatronun sahnelenmesiyle son buldu.

 

Tüm Türkiye’yi yasa boğan faciada yitirilen 301 canın anısına saygı kapsamında hazırlanan etkinlikte gösterilen Soma filmi gösterimi sırasında gözyaşlarına engel olamayan izleyenleri tekrar o kara güne götürdü ve duygulu anlar yaşattı.

 

’Sarıyer Belediyesi olarak, iş güvenliği konusunda üzerimize düşen sorumluluklarımızı gecikmeksizin tamamlamak zorundayız’’

Türkiye’de maden işçilerinin yaşadığı zorlukları, yapılan haksızlıkları, ihmalleri anlatan bir konuşma yapan Sarıyer Belediyesi Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek şunları söyledi; ‘’Gündem iş kazası gibi gözükse de aslında Türkiye’de işçi sınıfının temel problemi kaza değildir. Bir işin yapım tekniğiyle ilgili riskler ortadan kaldırıldığında meydana gelen kayıpların dünyanın pek çok ülkesinde minimum olduğunu biliyoruz. Sarıyer Belediyesi olarak, iş güvenliği konusunda üzerimize düşen sorumluluklarımızı gecikmeksizin tamamlamak zorundayız. Bu konuda belediyemizde oluşturulmuş olan İş Sağlığı ve Güvenliği birimimiz var. Bize bir şey olmaz, bizim çalışma alanımızda risk yoktur diye düşünülmemelidir’’.

 

‘’Kaderde yazılmışsa bunu değiştiremeyiz anlayışını Sarıyer Belediye Başkanlığı olarak kabul etmemiz söz konusu değildir’’

Başkan Yardımcısı Zeybek konuşmasına şu şekilde devam etti; ‘’Soma’da ki 301 can kaybıyla aynı zamanda bizim geleceğe ilişkin derin perspektiflerle işçi sınıfının gerek iş güvenliği, gerekse iş sağlığı konusunda sorunlarını en aza indirme konusundaki gayretlerimizi üst düzeye getirmek gerekir. Bununda temel yolu bellidir. 787 işçiden 301kişi 800 m derinlikte mahsur kaldılar. Soma, Türkiye’nin en yoğun kömür yataklarının bulunduğu bölgedir. Bugüne kadar önemli inşaat projeleri gerçekleştiriyoruz alınmış sıkı denetim tedbirleri ve iş güvenliği ile bizleri üzecek iş kazalarına fırsat vermedik. Alın teriyle çalışan bütün işçi kardeşlerimizin yaşamlarını, yönetenler tarafından onlara emanet edildiğini ve onların sorumluluğu olduğunun bilinmesi gerekiyor. Bu işin fıtratında var diyerek geçemeyiz ya da bize öğretildiği gibi kaderinde vardır, kaderde yazılmışsa bunu değiştiremeyiz anlayışını Sarıyer Belediye Başkanlığı olarak kabul etmemiz ve teslim olmamız söz konusu değildir. Bilime, aydınlığa arka çevrilirse bu acılara sürekli olarak yaşayan geri kalmış toplumlardan biri olmaya devam ederiz. Biz böyle diyenlere şunu söylüyoruz; kaderiniz batsın, biz bu kaderi değiştireceğiz diye hep birlikte haykıralım diyorum’’.

 

Sarıyer Belediye Tiyatrosu tarafından maden ocakları ile ilgili hazırlanan kısa tiyatro gösterisi büyük alkış kazandı. Hayatını kaybeden işçilere selam vermek için ekibiyle birlikte selam vermek için sahneye çıkan Sarıyer Belediye Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Gökhan Bulut’un taşıdığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi tarafından hazırlanan ‘’Hiçbir Mesleğin Fıtratında Ölüm Yoktur’’ tablosu büyük alkış aldı.

 

Soma faciasında yaşamını yitiken 301 madenci için düzenlenen anma programına Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek ile Sevgi Atalay, meclis üyeleri, muhtarlar, birim müdürleri ve belediye personeli katıldı.