MÜBADİLLER 92 YIL SONRA ATA TOPRAKLARINDA | SARIYER BELEDİYESİ
İletişim  
Sarıyer Belediyesi
contetns

MÜBADİLLER 92 YIL SONRA ATA TOPRAKLARINDA

23.11.2015
Sarıyer Belediyesi, Sarıyer’de yaşayan Lozan Mübadilleri’ni Lozan Antlaşması’nın 92.yılında ata topraklarına götürdü. Dedelerinin doğduğu, büyüdüğü toprakları ziyaret etme fırsatı bulan torunları dört otobüsle Yunanistan’a gitti. 
Yunanistan gezisi için Bahçeköy'den yola çıkan kafile önce 522 yıl Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşamış bir kent olan Vodina'yı ziyaret etti. Yeni adı Edessa olan ve şelaleleri ile ünlü olan kenti gezen Sarıyerli heyet, küçük bir köy olan Fuştan ve Karaçova'dan sonra Atatürk'ün doğduğu Selanik'e ulaştı. 
 

 
Özellikle mübadillerin yoğun olarak göç ettiği Fuştan köyünde oldukça duygusal anlar yaşandı. Mübadiller yanlarında getirdikleri kahve ve lokumları bölgede yaşayan Rum vatandaşların kapılarını çalarak hediye ettiler. Ardından köy mezarlığına giden mübadiller zaman içerisinde mezarlık olma özelliğini kaybeden yerde dedeleri için dua ettiler. 
 
Mübadele süreci sonrası 1960 yılına kadar Yunanistan’da bulunan evlerine tekrar dönme umudunu içlerinde yaşayan mübadiller ev anahtarlarını boyunlarında taşımışlar. Giderek umutlarını yitiren dedelerinin içlerinde taşıdıkları özlemle hayata göz yumduklarını anlatan torunları bugün o evlerden kalıntıları gözyaşlarıyla gezdiler. 
 
Başkan Şükrü Genç ve Başkan Yardımcısı İsmail Erdem’e Teşekkür

2013 yılında düzenlenen tura katılamayan, ata toprakları hasretini giderme fırsatı bulmayana mübadiller bu yıl gerçekleştirilen tur sayesinde özlemlerini giderdiler. Bu iki seyahatin mübadiller için çok önemli olduğunu dile getiren Lozan Mübadilleri Dernek Başkanı Hüseyin Sönmez: “Çok uzun süredir Sarıyer’de yaşıyoruz. Ata toprakları özlemi hepimizin içerisinde yıllarca sürdü. Sağ olsun Şükrü Genç başkan bizi ilk defa 2013 yılında bu topraklara ulaştırdı. O dönem katılamayan diğer mübadil dostlarımızı da unutmayarak bu yılda bize bu fırsatı sundu. Kendisine çok şey borçluyuz. Çok teşekkür ediyoruz. Bize ilk defa bu fırsatı veren belediye başkanı oldu.” dedi.
 
Konuşmasında Sarıyer Belediyesi Başkan Yardımcısı İsmail Erdem’e de değinen Sönmez: “Belediye Başkanı Şükrü Genç ile birlikte bu seyahatin gerçekleşmesinde büyük emek veren bir isimde İsmail başkan oldu. En başından bu turun gerçekleşmesine kadar her zaman yanımızdaydı. Her ayrıntıya dikkat etti. Bizlerin huzurla ve mutlulukla bu seyahati gerçekleştirmesi için büyük destek oldu, kendisine de teşekkür ediyorum.” dedi. 
 
Başkan Şükrü Genç'ten Mektup
Lozan Mübadillernin Ata toprakları ziyaretine katılmayı çok istemesine rağmen şehir dışı programı sebebiyle katılamayan başkan Genç tura katılanlara iletilmek üzere bir mektup kaleme aldı.
 
 
 
 
 
Mübadiller Atatürk'ün evinde
 
Yunanistan'ın ikinci büyük şehri olan Selanik'te önce Beyaz Kule ziyaret edildi. Selanik'in simgesi olan kule önünde hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından şehir turu yapıldı. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün evini ziyaret eden mübadiller, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusunun doğduğu evde büyük bir heyecan yaşarlarken, Atatürk'ün ve annesi Zübeyde Hanım'ın balmumu heykelinin de bulunduğu evde bol bol fotoğraf çektiler. 
 
Selanik Başkonsolosu Orhan Yalman Okan ile sohbet   

Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Erdem ve beraberindeki heyet Atatürk’ün evi ziyareti sırasında evin bahçesinde bulunan Selanik Başkonsolosu Orhan Yalman Okan ile karşılaştı. Sarıyerlilere hoş geldiniz diyen Okan ile bir süre sohbet eden İsmail Erdem kendisine Belediye Başkanı Şükrü Genç’in selamını ileterek yanında getirdiği plaketi takdim etti. 
 
İki kıyının benzerliği 
 
Sarıyer'de yaşayan Lozan Mübadillerinin Yunanistan gezisinin ilk günü akşam yemeği ile sona erdi. Geleneksel Yunan gecesinde ezgileri ve yemeklerin benzerliği iki karşı komşunun birbirlerine ne kadar yakın olduğunu bir kez daha gösterdi. Barış için yükselen ezgiler eşliğinde sirtaki yapan mübadiller gönüllerince bir akşam yaşadılar. 
 
 
Türk Nüfusun Yaşadığı Bölgelere Ziyaret
 
Ata topraklarına kavuşmanın hüznü, heyecanı ve mutluluğunu yaşayan Lozan Mübadilleri, ikinci günde Sarıyer Belediyesi’nin kardeş belediye olma yönünde adımlar attığı Kavala ile Türk nüfusunun fazla olduğu Gümülcine ve İskeçe'yi gezdiler. Türkiye'nin Ege kıyılarında ki şehirlerine benzerliği şaşırtan Kavala'yı ziyaret eden mübadiller, eğlenceli bir yolculuk geçirdiler.
 

 
2013 Yılında Gerçekleştirilen İlk Lozan Mübadilleri Haberimiz
 
90 YIL SONRA HOŞ GELDİN KARDEŞİM!
Sarıyer Belediyesi, 90.yılında Lozan Mübadili vatandaşları dede topraklarına götürdü.  Üç gün süren yolculuk duygusal, heyecanlı, neşeli, umutlu ve hayal kırıklığı içeren tüm duyguları bir arada yaşattı. Dedelerinin topraklarında, onların yaşadığı sokaklarda gezenler, aile büyüklerinin yaşadığı evleri bulmak için elinde heyecandan zor tuttuğu kâğıtta tarifi yazan eski kahveyi ya da camiyi bulmayan çalışanlar, evleri bulduklarında ne söyleyeceğini bilemeyenler, bugün içerisinde yaşayan Rum vatandaşlarla tanışan ve onlara sarılarak geçmişin hasretini sonlandırmak isteyenler, 1960 yılına kadar dönme umudu içerisinde yazışmalara devam eden, fakat yaşarken bir daha o toprakları göremeyen neslin hayal kırıklıkları ve torunlarının mezarlarına serpmek üzere taşıdığı topraklar, hepsi Lozan anlaşması gereği yüzyıllardır yaşadıkları evlerinden, topraklarından, dostlarından ayrılanların ve torunlarının hikâyeleri.