Yerli malı coşkusu şenliğe dönüştü | SARIYER BELEDİYESİ
İletişim  
Sarıyer Belediyesi
contetns

Yerli malı coşkusu şenliğe dönüştü

21.12.2011
Yerli malları kullanımını ve tutumlu olmayı teşvik etmek amacıyla 1946 yılından bu yana gerçekleştirilen Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası Sarıyer’de bu yıl büyük coşkuyla kutlandı. Mehmet-Sevim Ulusal İlköğretim Okulu’nda düzenlenen etkinliklerde katılımcılara yöresel renkler ve tatlar sunuldu.

Yerli malları kullanımını ve tutumlu olmayı teşvik etmek amacıyla 1946 yılından bu yana gerçekleştirilen Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası Sarıyer’de bu yıl büyük coşkuyla kutlandı. Mehmet-Sevim Ulusal İlköğretim Okulu’nda düzenlenen etkinliklerde katılımcılara yöresel renkler ve tatlar sunuldu.

İlçemizde yer alan okulların açtığı stantlarda ikram edilen yemekler damaklarda enfes tatlar bırakırken, yöresel kıyafet ve eşyalar davetliler tarafından ilgiyle izlendi. Etkinliğe Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Sarıyer Kaymakamı Ömer Karaman, İlçe Milli Eğitim Müdürü Celâl Yılmaz Gültekin, Sarıyer Belediyesi Özel Kalem Müdürü Şehnaz Bulut, Sosyal İşler Müdürü Rıza Öztürk, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Namık Şişman, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü M. Yavuz Acar, İlçe Mal Müdürü Mücahit Şahin, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldı.

Başkan’dan kültürel zenginlik vurgusu

Şenlik havasında geçen etkinlikte halk müziklerinden örnekler de yer alırken folklor ekiplerinin davul, zurna ve kemençe eşliğinde yaptığı gösteriler, katılımcılara keyifli anlar yaşattı. Kutlamada, öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılaşan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, tüm stantları tek tek dolaşarak veliler ve öğrencilerle sohbet etti. Stantları dolaşırken, yörelerin kendine özgü yemeklerinin büyük bir kültürel zenginlik olduğunu ifade eden Genç, bu kültürel zenginliğin yaşatılması gerektiğine dikkat çekti.

Etkinlik protokol töreniyle devam etti. İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşuyla başlayan törende ilk konuşmayı ev sahibi okul müdürü Selahattin İskender yaptı. Yerli malı kullanımının önemini, Ulusal Kurtuluş Savaşımızdan verdiği örneklerle anlatan İskender, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yerli üretime verdiği öneme dikkat çekerek, Cumhuriyet’imizin temel taşlarından birinin kendi üretimimize dayalı ekonomik gelişme olduğunu kaydetti. Konuşmanın ardından Mehmet Sevim Ulusal İlköğretim Okulu öğrencisi Ayşe Ezgi, Yurt Ürünleri isimli şiiri okudu. Büyük alkış alan şiiri, Karadeniz halk oyunları gösterisi takip etti.

Etkinlikte Sarıyer İlçe Milli Eğitim Müdürü Celâl Yılmaz Gültekin bir konuşma yaptı. “Etkinliğin bu kadar güzel olacağını tahmin edemezdim” sözleriyle, yaşanan atmosferin coşkusuna işaret eden Gültekin, Sarıyer’de böylesi bir kutlamanın gerçekleşmesinden ötürü çok mutlu olduğunu ifade etti. Gültekin,“İnşa edilecek Kültür Merkezi’nde bundan daha güzel etkinlikler yapacağımıza inanıyorum” dedi.

Genç: Değerlerimize sahip çıkmamız lazım

Gültekin’den sonra kürsüye davet edilen Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, konuşmasına “Biraz önce koridorları dolaşırken çok gururlandım. Çocukluğumuza gittim. Bugün, burada her şey çok güzel. Emeği geçen herkese, ama özellikle okul müdürlerine, okul aile birliklerine, öğretmenlere, velilere ve tüm çocuklarımıza çok teşekkür ediyorum” diyerek başladı. Genç şunları söyledi: “Dünyada bu ülkeden daha güzel bir ülke yok. Değerlerimize sahip çıkmamız lazım. Bizler, özellikle günümüz dünyasında, rekabetin alabildiğine yükseklere çıktığı, ticaret alanlarının artık sınır tanımadığı bir dünyada, ülkemizde var olan her türlü olanağı kullanarak kendi üretimimizi artırmalıyız. Raflarda yabancı ürünlerin yerine kendi ürünlerimizin yer alabilmesinin tek şartı: Kalite. Kaliteli üretebiliriz. Çünkü altyapımız var, olanaklarımız var, mayamız var, her türlü hammaddemiz de var. Uluslararası alanda rekabet edecek potansiyeldeyiz. Bu değerleri üretime dönüştürmeliyiz” dedi.

Başkan Genç’in ardından mikrofona gelen Sarıyer Kaymakamı Ömer Karaman ise, “Sarıyer’de çok büyük organizasyonlar, çok önemli etkinlikler yapılıyor. Bugün, bunlardan birini daha yaşıyoruz. Çok güzel bir hazırlıkla birlikte bu önemli günü taçlandırdık. Katkı sunan herkese teşekkür ederim. Yerli malı kullanılmasının, kaliteli olmasının ve dünya standartlarında üretilmesinin ne denli önemli olduğu mesajını öğrencilerimize bir kez daha verdiğimizi görüyorum” dedi. Karaman, önümüzdeki günlerde Sarıyer’de börekçilikle ilgili projeleri hayata geçireceklerinin de altını çizdi.

Yemekler yarıştı

Karaman’dan sonra 6. sınıf öğrencilerinden Sema Görgülüer, Yerli Malı isimli şiiri okudu. Şiirin ardından Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası dolayısıyla Sarıyer’de yapılan resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında ödül kazanan öğrencilere ödülleri protokol üyelerince verildi. Törenin son bölümünde, yemek yarışmasında dereceye giren 7 okul takdim edildi. Yarışmada Yeniköy İlköğretim Okulu 1. olurken, 1 puan farkla Mehmetçik İlköğretim Okulu 2’nci oldu. 3’üncülüğü Org. Emin Alpkaya İlköğretim Okulu ile Kocataş Barbaros İlköğretim Okulu paylaştı. Bu okulları 4’üncü sırada Dumlupınar, 5’inci sırada Emirgân ve 6’ıncı sırada Gümüşdere ilköğretim okulları izledi. Dereceye giren okullara üstün başarı belgesi verildi.

Törenin ardından protokol ve katılımcılar bağlama dinletisi eşliğinde yöresel ikramlardan tattı. Etkinliğin bu bölümünde Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, ulusal basın kurumlarından TGRT’ye, günün önemine ilişkin bazı açıklamalarda bulundu. Genç, “Biz yıllardır, ‘Yerli malı Türk’ün malı, herkes onu kullanmalı’ demiştik. Fakat bunu bir yaşam biçimi yapamadık. Çok çalışmak zorundayız. Ama şunu özellikle söylemeliyim: Bu kadar çok çeşitte yemeğin yapıldığı bir ülkede, raflarda ithal malların sergilenmesi sıkıntı verici bir durum. Dünyada münferiden yetişen ürünlerin tamamı bizde üretiliyor. Bu düşünceler ışığında, olanaklarımızı artırmalı ve üretimimizi uluslararası rekabet ortamına uygun şekle kavuşturmalıyız. Bugün, bu güzel etkinliği hazırlayan okul aile birliğine, gönüllülere, kısacası destek veren herkese teşekkür ediyorum.” dedi. Genç, son olarak okul bahçesindeki çadırları da ziyaret etti. Burada ikram edilen Giresun’un meşhur lezzetlerinden ayranlı çorbanın tadına bakan Başkan Genç, ardından aynı yörenin folklorik figürlerini sergileyen halk dansçılarıyla horon tepti. Genç, öğrencilerle toplu fotoğraf çektirdikten sonra etkinlik alanından ayrıldı.