Mavi Gözlü Dev 110 yaşında | SARIYER BELEDİYESİ
İletişim  
Sarıyer Belediyesi
contetns

Mavi Gözlü Dev 110 yaşında

15.01.2012
Türk ve Dünya şiirinin büyük ustası Nâzım Hikmet, doğumunun 110. yılında şiirler ve karanfillerle anıldı. Nâzım Hikmet’in 1951 Haziran’ında, memleketten ayrıldığı yer olan Tarabya’da gerçekleştirilen anma etkinliğinde kırmızı karanfiller denize bırakıldı.

Anma için aydınlar, sanatçılar ve yurttaşlarla birlikte Nâzım Hikmet Vakfı Başkanı ve Tiyatro Sanatçısı Rutkay Aziz, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Tarabya kıyısında buluştu. Başlangıçta bir konuşma yapan Rutkay Aziz, “Ona çok acı çektirdik. Ancak yıllar sonra yurttaşlık hakkını alabilme olanağını elde ettik. Bizi bağışlasın. Her şeye karşın, biz vakıf olarak hem şiirleri, hem oyunları, hem romanlarıyla onun ölümsüzlüğünü sonuna kadar yaşatmaya çalışacağız. Işıklar içinde yatsın” dedi.

Ardından Çöp Kuşları Drama Topluluğu oyuncularından Ramazan Gecenoğlu, şairin Sovyetler Birliği’ne henüz gitmeden önce yazdığı “En Mühim Mesele” isimli şiirini okudu. Sarıyer Belediyesi’nden emekli-eski Kavel işçilerinden Gecenoğlu, şiirden önce yaptığı konuşmada, “Ben bir işçiyim. Nâzım da işçi sınıfının şairiydi. Bilincimi Nâzım Hikmet’e borçluyum. Ondan çok şey öğrendim. En önemlisi de aldanmamayı öğrendim” diye konuştu.

Konuşmalardan sonra, etkinliğe katılanlar ellerindeki karanfilleri Boğaz’ın sularına bıraktı. Kış güneşinin suya yansıyan ışıklarına karışan karanfiller akıntıyla birlikte kıyıdan uzaklaşırken,  yurttaşlara simit ve çay ikram edildi.