ISRARLA ÜRETMEYE DEVAM ETMELİYİZ | SARIYER BELEDİYESİ
İletişim  
Sarıyer Belediyesi
contetns

ISRARLA ÜRETMEYE DEVAM ETMELİYİZ

10.03.2020
Sarıyer Belediyesi, Sarıyer Kalkınma Eylem Planı (SKEP) ile geleceğe yönelik kararları Sarıyerlilerle beraber alıyor. Farklı konular altında yapılan çalışmaların bugünkü başlığı ise Yerel Ekonomi oldu.

Katılımcılığı ilke edinen Sarıyer Belediyesi, SKEP güncelleme çalışmaları kapsamında birçok paydaşla bir araya gelmeye devam ediyor. Son yapılan çalıştayda konu spor olurken bugünün değerlendirmesini; Yerel Ekonomi başlığı altında kırsal kalkınma, balıkçılık ve turizm konuları oluşturdu.

BAŞKAN GENÇ’TEN KATILIMCILIK VURGUSU

Sarıyer’de herkesin katılımı ile yapılan bu çalışmanın çok değerli olduğunu vurgulayan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, konuşmasını şöyle tamamladı: “Günümüzde konuşulan tek şey var o da katılımcılık. Üretenin işin içinde olması demek katılımcılığı özetlemeye yeter. Asıl veriler işi bilen kişilerle konuşulmalı. Bizler burada toplanıp balıkçıların olmadığı bir ortamda onların sorunlarını konuşarak hiçbir çözüm üretemeyiz. Sizler burada olarak çok ulvi bir işe imza atıyorsunuz. Buradan verilerin alınması ile oluşacak bu çalışmaların sonunda yine desteklerinizle neler yapılabilir bunları konuşuyor olacağız. Ama ne olursa olsun ısrarla üretmeye devam etmeliyiz.”

Konu başlıklarının kapsamlı bir şekilde ele alındığı çalıştayda değerlendirmeler yapan gruplardan bazıları konuşulan konular için önerilerini şu şekilde sıraladı:

SARIYER’DE ÖZEL BİTKİ ÜRETİMİ YAPILMALI

Gümüşdere, Kısırkaya ve Zekeriyaköy bölgelerine tarım açısından yoğunlaşılmalı. Gümüşdere’de üretim arttırılmalı ve bu üretim halkın ihtiyacına yönelik olmalı. Kooperatifler bu alanda çok önemli. Sarıyer’de belediyenin ve diğer paydaşlarında katkısı ile seracılık, özel bitki ve aromatik bitki üretimi desteklenmeli. Var olan üretici pazarı kapsamlı hale getirilmeli. Bizler kaynak sorununa yoğunlaştık yeterli alanlar olmadığını konuştuk ve bir pazarlama eksikliği gözlemledik üretilen ürünler için. Kırsalda kalkınma noktasına verimlilik artışını sağlamayı önemli görüyoruz elimizdeki mevcutları korumalı ve geliştirmeliyiz. Kooperatifçilikle olumlu örneklemeler oluşturmalıyız. Doğrudan üreticilerin ilgili bakanların işbirliğini öneriyoruz. Hedef kitle olarak ekonomik değerlerimizi neden artırmıyoruz diye konuştuk. Yerleşimin artması ekolojik alanları tehdit ediyor bunun bilincinde olmalı ve önlemler almalıyız. Bu bölgelerde arıcılıkla ilgili üretim var. Kurslar başladı bu noktada teşvik edilmeli bu durumun duyurusu da çok çok önemli.

TURİZM KONUSUNDA ÇEŞİTLİLİK ÖNERİLDİ

Yeni tür turizmin geliştirilmesini öneriyoruz. Turizm alanları doğal güzelliklerin kontrollü şekilde kullanıma açılmalı. Denize akan atık su sorunları en büyük sorunlardan biri bu konuya olabildiğince hassas yaklaşılmalı. Kültürel varlıklarımız ve tarihi kaleler festivallerle halka açılmalı. Bisiklet yolu ile turistler çekilebilir. Turizm çeşitlenmeli şenlikler festivaller olmalı paydaşların katılımı ile. Müzik, kültür sanat bunların başında gelmeli. Gastronomi etkinlikleri ile yerel lezzetler canlandırılmalı. Ağaçlandırma noktasına önem veriyoruz. Müzelerimiz var yeteri kadar tanıtımları yapılırsa turizmin canlanacağını düşünüyoruz.

“BALIKÇILIĞIN OLMASI İÇİN ÖNCE BALIK OLMALI”

Balıkçılığı konuşmak için önce balık olmalı diyerek başlıyoruz biz sonuç bölümü değerlendirmelerine. Balıkçılara eğitim verilmeli; üniversiteler, belediye ve balıkçılar bir araya gelmeli. Pazarlama kanalları geliştirilmeli. Balıkçılar çarşısı düşünülebilir bunun yanı sıra soğuk hava depoları ve kapasiteleri artırılmalı. Belediye çözüm odaklı olmalı. Sarıyer balığını marka yapmak üzere festivaller yarışmalar düzenlenmeli. Rumeli Kavağı’nda midye çok önemli yani oraya da ayrıca bir özen göstermek doğru olacaktır. Balıkçılık bilinçli yapılmalı, bunun için de eğitim verilmeli tüm balıkçıların paydaş oldukları unutulmamalı. Temsilciliklerle belediye çevresinde bir toplantı yapılabilir. Midyecilerin yarattığı bazı sorunlar var bunlara dikkat etmeliyiz. Balıkçılık merkezi kurulmalı; tazelik dışında işlenerek balık satışı yapılabilmeli. Belediye burada bir marka yaratabilir. Turizm açısından da bu çok önemli bir nokta olabilir. Çalıştayın bir sonraki oturumunda ise kültür sanat konusu konuşulacak.