Genç’ten engelli yurttaşlarımıza müjde | SARIYER BELEDİYESİ
İletişim  
Sarıyer Belediyesi
contetns

Genç’ten engelli yurttaşlarımıza müjde

28.08.2012

İlçedeki engellilerin yaşam kalitesini artırmak ve sosyal yaşama en üst seviyede katılımlarını sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdüren Sarıyer Belediyesi, bu gaye doğrultusunda Kilyos Sosyal Tesisleri’nin kapılarını üç yıldan bu yana her yaz olduğu gibi bu yaz da engelli yurttaşlarımıza açtı. 1 hafta süreyle tesislerde denizin ve güneşin tadını aileleriyle birlikte çıkaran yurttaşlarımız için tatillerinin bitiminden önce bir eğlence düzenlendi. Şarkılar ve türküler eşliğinde güzel bir akşam geçiren yurttaşlarımızın bu mutlu anlarına Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç de ortak oldu. Genç, etkinlikte yaptığı konuşmada engelli yurttaşlara bir de müjde verdi. 1 yıl boyunca engellilere tahsis edilecek binanın müjdesi, yurttaşlarda büyük sevinç yarattı.

Günbatımında başlayan eğlencede ilk önce SAGEM (Sarıyer Gençlik Eğitim Merkezi) eğitmenlerinden Hazal Şat sahne aldı. Sesi ve yorumuyla beğeni toplayan Şat’ın Türk Halk Müziği’nden verdiği örnekleri genç müzisyenlerin performansı izledi. Konuşmalarla süren programda sözü ilk olarak Sarıyer Belediyesi Engelliler Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Mahmut Kement aldı. Sarıyer Belediyesi’nin son 3 yılda engellilere yönelik çalışmalarına hız verdiğini ve bu alanda daha önce yapılmamışları yaptığını kaydeden Kement, “Çok önemli bir mesafe kat ettik. Bunu takdir edecek olan sizlersiniz” dedi. Sözleri büyük alkış alan Kement, “Bu alkışı hak ettiysek ne mutlu bize” diyerek konuşmasını sürdürdü. Sosyal Tesislerin plaj bölümünde bedensel engellilerin rahatça denize girebilmesi amacıyla yapılan düzenlemelere de değinen Kement, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in verdiği sürekli destekle bundan sonra da en iyisini yapmak için çalışacaklarını belirtti.

Boyraz: Sarıyer Belediyesi büyük bir fark ve farkındalık yaratmıştır

Kement’ten sonra konuşmasını yapmak üzere Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz mikrofona davet edildi. Sözlerine, “Bu kamp, sağlanan bu olanaklar kendiliğinden oluşan şeyler değil. Bir çabanın, titiz bir çalışmanın ürünüdür” diyerek başlayan Boyraz, düzenlenen kamp için öncelikle Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç nezdinde emeği geçen tüm belediye çalışanlarına teşekkür etti. Konuşmasını, “Vahim olan bizim sakatlığımız değil, vahim olan düzenin sakatlığıdır. Ama bu düzeni değiştirmek de yine bizim elimizdedir. Çünkü mevcut durumu iyiye götürecek olan da, kötüye götürecek olan da bizleriz. O halde örgütlü mücadeleden şaşmamalıyız” şeklinde sürdüren Boyraz, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Bu kamp, bu yıl üçüncü kez düzenleniyor. Bu güzelliğin mimarı, çalışma arkadaşlarıyla birlikte Sayın Başkan Şükrü Genç’tir. Sarıyer Belediyesi’ne, bu örnek hizmetinden ötürü teşekkür ediyoruz. Engellilere sahip çıkan ender yerel yönetimlerden birisi olarak Sarıyer Belediyesi, büyük bir fark ver farkındalık yaratmıştır. Sarıyer’de insan haklarını, yurtseverliği, demokrasiyi yüreğinde duyan yöneticiler var. Sarıyer’i engelsiz bir Sarıyer yapmak için çalışıyorlar.”

Merdan: İnsanlar engelli değildir, sistemler engellidir!

Boyraz’ın ardından mikrofona Türkiye Ortopedik Özürlüler Federasyonu Genel Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Cemal Merdan davet edildi. İnsanın özürlü ya da engelli kavramlarıyla tanımlanmasının yanlış olduğunu vurgulayan Merdan, “İnsanlar engelli değildir, sistemler engellidir! İnsanlar sadece farklıdır. İnsanı insan yapan, değerleridir. İnsanı insan yapan değerler kasları, kemikleri değildir. O değerler yüreğinde ve beynindedir” diye konuştu. Türkiye’de ve dünya ölçeğinde engellilerin yaşadığı sorunları detaylarıyla aktaran Merdan, geçmişten bugüne yaşanan eşitsizliğin altını çizerek, yöneticilerin ürettiği projelerde farklı insanların yaşamlarını göz önünde bulundurması ve herkese uygun tasarımlar oluşturması gerektiğini ifade etti.

Genç’ten engelli yurttaşlarımıza müjde

Programın son konuşmasını Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç gerçekleştirdi. Belediye olarak konuya yaklaşımlarını, “Engelsiz yurttaşlarımız için verdiğimiz hizmetler neyse, engelli yurttaşlarımız için de o oranda ve hiçbir şekilde ayrım yapmaksızın hizmet veriyoruz. Bizim yönetim felsefemiz bu eksende yer alıyor” şeklinde tanımlayan Genç, “Biz hep şunu söylüyoruz: Devlet, yani bu devletin oluşumunu sağlayan Cumhuriyet yönetimi, kimsesizin kimsesi olmak zorundadır. Bizler, kimsesizlerin kimsesi olmak zorundayız. Bugün belki engelliler için ayrı arabalar organize ediyoruz ama asıl olan, engellilerle engelsizlerin birlikte kullanacağı arabaları yapabilmektir. Engellinin engelsizle yaşamı paylaşabileceği ortamı yaratmaktır. Dolayısıyla yaşamın her alanında, engelli yurttaşlarımızın kullanımına uygun projeler geliştiriyor, uygulamalarda bulunuyoruz. Bunu slogan olmaktan çıkarmalı, toplumun içinde bulunduğu kalkınma sürecine ana başlıklarla yazmalıyız. İşin doğrusu budur” dedi.

Başkan Genç, Sarıyer Belediyesi’ne ait binalardan birinin dönüşümlü olarak 1 yıl boyunca engelli yurttaşlara tahsis edilmesi yönünde de bir müjde verdi. Genç, ayrıca tahsis edilecek binanın engellilerin kullanımına uygun biçimde dizayn edilmesi için çalışmalara başlanacağını ifade etti.

Alkışlar ve tezahüratlar arasında konuşmasını tamamlayan Genç’in ardından Fadime Kaya’nın seslendirdiği türkülerle programa devam edildi. Piste yurttaşlarla birlikte bir kez daha gelen Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Başkan Yardımcısı Adnan Ayber’le birlikte horona katıldı. Coşku ve neşenin tepe noktaya tırmandığı anlarda ise, genç yeteneklerden Sevcan Sütçü sahne aldı. Müzisyen arkadaşlarıyla birlikte duygulu türküler seslendiren Sütçü’nün yorumu ilgiyle izlendi. Program, yurttaşların Başkan Genç’e gösterdiği sevgi gösterileri arasında sona erdi.

Etkinliğe Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay, Sarıyer Belediye Meclisi Başkan Vekili Hüseyin Coşkun ve Sarıyer Belediye Meclisi ve İ.B.B. Meclis Üyesi Gökan Zeybek, bazı birim müdürleri ve Sarıyer Belediyesi çalışanları da katıldı.