SARIYER BELEDİYESİNDE 5393 SAYILI KANUN İLE İLGİLİ EĞİTİM VERİLDİ | SARIYER BELEDİYESİ
İletişim  
Sarıyer Belediyesi
contetns

SARIYER BELEDİYESİNDE 5393 SAYILI KANUN İLE İLGİLİ EĞİTİM VERİLDİ

30.05.2024
Sarıyer Belediyesi başkan yardımcıları, meclis üyeleri ve birim müdürleri 5393 ve 5216 sayılı kanun ile ilgili eğitim programına katılarak, sertifikalarını aldı. Sarıyer Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü 2024 yılı eğitim planı kapsamında belediye meclis üyeleri, başkan yardımcıları ve birim müdürlerine yönelik bir eğitim programı düzenledi. Meclis üyeleri, başkan yardımcıları ve birim müdürlerinin yetki ve sorumluluk alanları ve hukuki statüleri hakkında bilgilendirilme amacıyla düzenlenen eğitim çalışmasının ikinci bölümünde belediye meclis çalışmalarının temelini oluşturan “5393 Sayılı Belediye Kanunu ve 5216 Büyükşehir Belediye Kanunu ele alındı. Belediye hizmetlerinin daha etkili ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla Mülkiye Başmüfettişi Dr. İbrahim Kapaklıkaya tarafından verilen eğitim, Sarıyer Belediyesi meclis salonunda yapıldı. 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu getirdiği düzenlemeler ve belediye meclislerinin nasıl çalıştığı, karar alma süreçleri, meclis üyelerinin görev ve yetkileri gibi konular ele alındı.

EĞİTİMDE YENİ BİR SAYFA AÇIYORUZ

Eğitimin programının açılışında konuşma yapan Sarıyer Belediyesi Meclis Başkan Vekili Meltem Yücel Pir, “Sarıyer’de bu dönem halkımıza hizmetin yanında eğitimlerimize de önem veriyoruz. Başkanımız Mustafa Oktay Aksu liderliğinde olgunlaşan hizmetlerimizin halkın refahı ve yaşam kalitesini arttıracağına inancımız tamdır. Bu amaçla vatandaşımıza yönelik hizmetlerin daha etkili olabilmesi için önce çuvaldızı kendimize batıracağız. Değerli meclis üyeleri, başkan yardımcıları ve çalışkan bürokratlarımız ile birlikte eğitimde yeni bir sayfa açıyoruz. Aldığımız ve alacağımız kararların yasalara uyumu olmazsa olmaz bir gerçekliktir. Tam da bu noktada eğitimlerin önemi tartışılmazdır. Hepimizin yasalar konusunda bilgilendirilmesini önemli buluyoruz. Bu eğitimin Sarıyer Belediyesinde fark yaratacağına inanıyoruz” dedi.

BELEDİYE MECLİSİ, BELEDİYENİN EN ÖNEMLİ KARAR ORGANI

Belediye meclis üyelerinin yetki ve sorumluluklarının belirlenmesi, hukuki statülerinin ve kendilerini ilgilendiren mevzuatı öğrenmeleri noktasında verilen eğitimlerin önemine değinen Emekli Mülkiye Başmüfettişi Kapaklıkaya, 5393 Sayılı Belediye Kanunu ve 5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu, belediye meclis çalışmalarında bilinmesi gereken en temel iki kanundur. Belediye meclis üyelerinin ve başkan yardımcılarının, müdürlerin uygulama sırasında karşılaşacakları sorunları öngörerek bir takım deneyim ve tecrübelerimizi aktarmaya çalışıyoruz.

Türkiye’deki en önemli sorun, sorumsuz yetkililer. İnsanlar kendi sorumluluklarını bilmeyerek kamuyu ilgilendiren konularda rahatlıkla karar veriyorlar ve bunun sonucunda kamu zarar görüyor. Belediye meclisi, belediyenin en önemli karar organı. Bu nedenle yetki ve sorumluluklarını bilinmesi, yapılan işin mevzuata ve hukuka uygun bir şekilde yapılması ile ilgili eğitimler veriyoruz. İhale, imar mevzuatı dahil olmak üzere temel konularını da içeren eğitim aynı zamanda müdürleri ve başkan yardımcılarını da kapsıyor. Birçok konuda belediye meclisi ile çalıştıkları için belediye meclisinin yetki ve sorumluluklarını bilmek onlar için önemli” şeklinde konuştu. Eğitimin sonunda, meclis üyelerine, başkan yardımcılarına ve birim müdürlerine sertifikaları takdim edildi.