“Çocuk Dostu Yerel İnsiyatif” projesi başladı | SARIYER BELEDİYESİ
İletişim  
Sarıyer Belediyesi
contetns

“Çocuk Dostu Yerel İnsiyatif” projesi başladı

26.09.2013

Sarıyer Belediyesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi ve İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Özel Dr. Natuk Birkan İlkokulu ve Ortaokulu ortaklığı ile ‘’Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Hibe Programı’’ kapsamında yürütülen ‘’Çocuk Dostu Yerel İnisiyatif’’ adlı projenin tanıtım toplantısı Sarıyer Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleşti. Toplantıya Sarıyer Belediye Başkan Yardımcıları Adnan Ayber ve Seçkin Özdemir, İlçe Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Kenan Keskin, Bilgi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Emre Gönen, İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Özel Dr. Natuk Birkan İlkokulu ve Ortaokulu Müdürü Selçuk Dereci, eğitmenler ve öğrenciler katıldı. 

 
Bir yıl sürecek olan “Çocuk Dostu Yerel İnstiyatif” adlı projeye katkı sunan İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Özel Dr. Natuk Birkan İlkokulu ve Ortaokulu Müdürü Dereci, yaptığı konuşmasında; “Hak kelimesi ülkemizde her alanda çok konuşuluyor. Bizde projemizi seçerken geleceğimizin mimarı olan, bugünden onlara vermemiz gereken bir takım bilinçleri oluşturacak en önemli varlıklarımız çocuklarımızla bir proje oluşturmak istedik. O yüzden çocuk haklarını baz aldık” dedi. 
 
Çocukların eğitiminden daha çok eğitmenin eğitiminin önemli olduğunu belirten Bilgi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Gönen, “Anlayışı ve bakışı insanlarda değiştirmek uzun ve zor bir süreçtir.  Çocukların eğitiminden belki de daha önemlisi eğitmenin eğitimidir. Eğitmenin eğitimini her aşamada çeşitlendirecek, geliştirecek, başka boyutlara açılabilecek imkanlarla donatılması gerekir. En ciddi sorun yaşadığımız alanlardan biri budur. Bu tarz projelerde hem bakanlığın, hem yerel yönetimlerin, hem okulların ciddi bir işbirliği içinde görüyoruz” şeklinde konuştu. 
 
Çocuk hakları konusunda farkındalık 
 
Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Seçkin Özdemir, “Çocuk Dostu Yerel İnsiyatif” projesinin toplumsal alanda çocuk hakları konusunda bir farkındalık yaratacağının altını çizerken şunları söyledi; “Göreve geldiğimiz ilk günden beri sürekli vurguladığımız ve uyguladığımız katılımcı demokrasi anlayışını, bu proje ile gelecek kuşaklara aktarabilecek bir kültür haline getirmek istiyoruz. Demokrasi kültürünün gelişebilmesi ve içselleştirebilmesi için çocuklarımızı küçük yaşlarda doğru yönlendirmek ve eğitmek zorundayız. Bu konuda yerel yönetimlerinde büyük sorumlulukları bulunmaktadır. Eğitim kurumları ile yerel yönetimlerin işbirliği büyük önem arz etmektedir. Bizler Sarıyer Belediyesi olarak Sarıyer’de demokratik bir yaşam kültürünün, katılımcı bir demokrasi anlayışının oluşması, benimsenmesi noktasında büyük bir özveri göstermekteyiz. Bu kültürün ise temelden yani çocuklarımızdan başlayacağının farkındayız. Bu yüzden, bu projeyi çok önemsiyoruz. Hepimizin üzerinde büyük sorumluluklar bulunmaktadır. Çünkü çocuklarımız bizlerin, ülkemizin geleceğidir. Sağlıklı ve iyi yetişmiş nesiller, ülkemizin geleceğinin teminatıdır”. 
 
Sarıyer’de okulların çocuk haklarına ilişkin farkındalığını geliştirmek ve hakların korunması yönünde güçlenmelerini sağlaması amaçlanan proje kapsamında ki tanıtım toplantısında Sabancı Üniversitesi Eğitim Reformu Girişimi Koordinatörü Batuhan Aydagül, Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi Ayşe Beyzaova çocuk hakları konusunda konuşmalar yaptılar.