Şiirin aydınlığında bir sonbahar akşamı | SARIYER BELEDİYESİ
İletişim  
Sarıyer Belediyesi
contetns

Şiirin aydınlığında bir sonbahar akşamı

03.11.2012

Türk Şiiri’nin büyük ustalarından Ataol Behramoğlu Sarıyer’deydi. Sarıyer Halk Eğittim Merkezi’nde düzenlenen dinletide yurttaşlarla buluşan büyük ozana, gitarıyla Haluk Çetin eşlik etti. Atatürk Cumhuriyeti İçin Şiir Gecesi adı altında gerçekleştirilen etkinliği coşkulu bir topluluk izledi.
 

Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir Şey Var, Aşk İki Kişiliktir, Beyaz İpek Gibi Yağdı Kar, Her Şey Şiirdir,  Bebeklerin Ulusu Yok, Kuşatmada gibi ön plana çıkan çok sayıda şiirini okuyan Behramoğlu’nu, şiir aralarında gitarıyla Haluk Çetin izledi. Ataol Behramoğlu şiirlerinden bestelenen Bir Mavi Çiçek, Sonbahar Ezgisi, Bu Aşk Burada Biter, Yangın Yeri gibi çok sayıda şarkıyı seslendiren Çetin’e zaman zaman dinletiyi izleyen yurttaşlar da eşlik etti.
 

Sarıyer Belediyesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği Sarıyer Şubesi’nin ortaklığıyla Sarıyer Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen program, Atatürk ve Cumhuriyet temalı slâyt gösterisiyle başladı. Bazı izleyicilerin gözyaşlarına engel olamadığı slayt gösterisinin sonrasında ADD Sarıyer Şube Başkanı Fahrettin Serdaroğlu bir açılış konuşması yaptı. Sözlerine, “Türk Milleti’nin emperyalizme karşı destansı direnişi olan Cumhuriyetimizin 89. yılını coşkuyla kutlarken, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü 74. ölüm yıldönümünde özlem ve sevgiyle anıyoruz” diyerek başlayan Serdaroğlu, cumhuriyetin kuruluş felsefesini oluşturan çağdaşlaşma, aydınlanma ve bağımsızlık ilkelerinin bugün büyük bir saldırı ve tehdit altında olduğunu belirtti.
 

Serdaroğlu: Zorbalık, özgürlüğü alt edemez

Ülkenin kuruluş değerlerinin, emperyalizmin destekçiliğini yapanlar tarafından toplumsal bellekten silinmeye çalışıldığını vurgulayan Serdaroğlu, ülkemizin kurucusu Büyük Devrimci Atatürk’ün ders kitaplarından, eğitim programlarından, resmi törenlerden çıkarılmasının, caddelerden, meydanlardan adının silinmesinin gelinen noktayı açıkça gösterdiğini ifade etti. Serdaroğlu, “Fakat hiçbir yasak ve engelleme Cumhuriyet coşkusunu ve sevgisini ortadan kaldıramaz, gönüllerden ve belleklerden silemez. Kuşkusuz ki cumhuriyet, bu badireden daha da güçlenmiş olarak çıkacaktır. Cumhuriyetimize sarsılmaz bir azimle sahip çıkacağız. Zorbalık, özgürlüğü alt edemez; hiçbir karanlık aydınlığı yenemez” dedi. Sözleri uzun süre alkışlanan Serdaroğlu’nun konuşmasının ardından Ataol Behramoğlu ve Haluk Çetin sahneye davet edildi.
 

Behramoğlu: Aydınlanma bayrağını biz taşıyoruz

Dinleti öncesinde bir konuşma yapan Ataol Behramoğlu, Ankara’daki Cumhuriyet mitingine katılanlardan biri olduğunu belirterek başladığı konuşmasında, “Ankara’da, Cumhuriyetimizin kuruluşunu kutlayan topluluk haince, kalleşçe, alçakça saldırıya uğramıştır. Amaçları, bu topluluğu geriletmek değil, yok etmektir. Bu saldırıyı yapanları lanetliyorum” şeklinde konuştu.

Rönesans’tan bugüne dünya aydınlanma tarihinden satırbaşlarıyla sözlerini sürdüren Behramoğlu, Cumhuriyetin,  Batı’yı 300 yıl geriden takip eden toprakların yazgısını değiştiren büyük devrim olduğunu belirtti. Aydınlanma tarihine 300 yıl geriden başlayan bir toplumun, kısa süre içinde, çağdaşlaşma çizgisinde büyük atılımlar gösterdiğini vurgulayan Behramoğlu, “Ama bugün karşımızda, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en gerici, en karanlık siyasal iktidarı durmaktadır. Bu yöneticiler Cumhuriyet’in, Atatürk ilke ve devrimlerinin düşmanıdır, açıkça söylemek gerek” dedi. Bütün olumsuzluklara karşın Türkiye’de halkın büyük bir aydınlanma dinamizmine sahip olduğunun altını çizen Behramoğlu, “Bizler, salonları, alanları, caddeleri dolduranlar bu mücadelenin öncüleriyiz. Aydınlanma bayrağını biz taşıyoruz” dedi.
 

Konuşmasının ardından şiir dinletisine başlayan Behramoğlu, katılımcılar tarafından büyük bir ilgiyle izlendi. Haluk Çetin’in ezgileri ve sesiyle güç kattığı programın sonunda sanatçılara Sarıyer Belediye Başkan Vekili Hayati Kaptanoğlu ve Prof. Dr. Özer Ozankaya tarafından çiçek takdim edildi. Etkinliğe Cumhuriyet Halk Partisi Sarıyer İlçe Başkanı Mehmet Deniz, Sarıyer Belediye Başkan Yardımcıları Adnan Ayber ve Mustafa Tok, Sarıyer Belediye Meclis Başkanvekili Hüseyin Coşkun ve  Meclis Üyesi  Nasuh Aşantuğrul da katıldı.