Sarıyer’de Cumhuriyet’e muhteşem kutlama | SARIYER BELEDİYESİ
İletişim   Sarıyer TV

Sarıyer’de Cumhuriyet’e muhteşem kutlama

29.10.2013
Cumhuriyet’in ilanının 90. Yıl dönümünde 7’den 77’ye değil, 7 aylık bebekten 77 yaşındaki yurttaşımıza kadar binlerce Sarıyerli, Kireçburnu Haydar Aliyev Parkı’ndan Sarıyer Merkez Atatürk Anıtı alanına kadar coşkuyla yürüdü.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in de halkla beraber marşlar ve tezahüratlarla yürüdüğü kortej alana girerken büyük coşku ve sevgi gösterileriyle karşılanırken korteje yol boyunca evlerin balkonlarından ve yoldan geçen araçlarında bulunan vatandaşlar da büyük ilgi gösterdi.

Başkan Genç; “ Cumhuriyet bir dönüm noktasıdır”

Sarıyerli Cumhuriyet sevdalılarıyla Kireçburnu’ndan yürüyerek alana gelen ve CHP Sarıyer İlçe Başkanı Mehmet Deniz’le birlikte kürsüye çıkan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Cumhuriyet’in Türk Milleti için bir dönüm noktası olduğunu söylediği konuşmasına; “ Ülkemizin geçirdiği bu zor günlerde Cumhuriyet’in kuruluşunun 90. Yıl kutlamasına, Cumhuriyet’e hoş geldiniz” sözleriyle başladı. Cumhuriyet için büyük bedeller ödendiğini hatırlatan Genç, siyasetten ekonomiye birçok sosyal hakkın gelişmesinin Cumhuriyet’in kazanımları sayesinde olduğunu dile getirdi. “Cumhuriyet; eşitlik, özgürlük ve uygarlıktır” diyen Başkan Genç, cehalete, yoksulluğa ve çaresizliğe karşı verilen bir çağdaşlık mücadelesi olan Cumhuriyet’in 90. Yılını Sarıyerlilerle birlikte kutlamaktan duyduğu gurur ve mutluluğu ifade etti.

“Cumhuriyet’i korumanın tek yolu; onu bir yaşam biçimi olarak algılamaktan geçer”

Konuşmasını, Mustafa Kemal Atatürk ve şehit Mehmetçiklerimize şükranlarını sunarak devam eden Başkan Genç; “ Cumhuriyet; Çanakkale’dir, ‘Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum’dur. Cumhuriyet; Seyit Onbaşı’dır, Kınalı Ali’dir, Anafartalar’dır, Dumlupınar’dır, Afyon’dur. Cumhuriyet; Yörük Ali Efe’dir, Sütçü İmam, Şerife Bacı’dır” diye konuştu. Başkan Genç, büyük alkış ve tezahüratlarla sürdüğü konuşmasını, büyük şair Nazım Hikmet’in “Davet” şiiriyle bitirdi.

Sarıyerliler efsane müzik gruplarıyla coştu

Sarıyer Merkez Atatürk Anıtı alanında kurulan sahnede konser veren Ogün Şanlısoy, Kurtalan Ekspres, Umut Kuzey ve Grup Gündoğarken gibi efsane grup ve solistler, seslendirdikleri birbirinden güzel ve coşkulu eserlerle Sarıyerlilere muhteşem bir Cumhuriyet bayramı yaşattı.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç'in tam konuşma metni şöyle;

Sevgili dostlarım, çocuk, kadın, genç, yaşlı, sevgili Sarıyerliler,

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük eserim dediği Cumhuriyetimizin 90. Yılı anmasına hoş geldiniz.

Cumhuriyet Bayramı’mızı en içten duygularımla kutluyorum.

Ülkemizin geçirdiği bu zor günlerde, Cumhuriyet’in kuruluşunun 90. yıldönümünü kutlamanın haklı gururunu yaşıyoruz. Kireçburnu’ndan buraya kadar coşku içinde Cumhuriyet’i sevenleriyle birlikte yürümüş olmanın hazzı içindeyim.

Cumhuriyetimiz için büyük bedeller ödedik!

Bu vatan milletin egemenliğine inanan şehitlerimizin kanlarıyla sulanarak,

Şehit analarının göz yaşları üzerine kuruldu.

Bugün buradan Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü, kahraman silah arkadaşlarını ve kanlarıyla bu memleket topraklarını vatan yapan şehitlerimizi ve gazilerimizi sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyorum. Ruhları şad olsun…!

Cumhuriyet demek Çanakkale’dir!

Çanakkale’de “Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum”dur.

Çanakkale’nin Seyit Onbaşısı’dır, Kınalı Ali’sidir.

Cumhuriyet; “Sakarya’da her karış toprak vatandaş kanıyla sulanmadıkça terk edilmeyeceği”dir.

Anafartalar’dır, İnönü’dür, Afyon’dur.

Yörük Ali Efe’dir, Sütçü İmam’dır, Şerife Bacı’dır.

Diyarbakırlı, Vanlı, Erzurumlu, İstanbullu, Trakyalı, Makedonyalı, hep bir cevherin damarlarıdır.

Cumhuriyet; “Ya istiklal ya ölümdür”

Cumhuriyet demek Mustafa Kemal Atatürk demektir.

Cumhuriyet; bir dönüm noktasıdır!

Siyasetten ekonomiye ve birçok sosyal hakkın gelişmesi, Cumhuriyet kazanımlarıyla olmuştur.

Bu kazanımları, daha da ileriye götürmek ancak Cumhuriyeti bir yaşam biçimi olarak benimsemekten geçmektedir.

Konuşmamın başında da söyledim. Ama bir kez daha tekrar etmek istiyorum; duymayan kalmasın istiyorum!

Cumhuriyet; eşitlik, özgürlük ve uygarlıktır!

Cumhuriyet; cehalete, yoksulluğa ve çaresizliğe karşı verilen çağdaşlık mücadelesidir.

Cumhuriyet; insanlık onurunu her şeyin üstünde tutmaktır.

Cumhuriyet demokratiktir.

Cumhuriyet modernliktir, çağdaşlıktır.

Cumhuriyet devrimciliktir, ilericiliktir.

Cumhuriyet vatanseverliktir, anti-emperyalistliktir.

Ve bu Cumhuriyeti korumanın tek yolu da onu bir yaşam biçimi olarak algılamaktan geçmektedir, ONU YAŞAMAKTIR..

Hak ve hürriyetlerden yoksun toplumların ayakta kalmaları, yaşamaları, gelişmeleri mümkün değildir.

Bu nedenle; “Ben Cumhuriyetçiyim” diyen herkes: Cumhuriyete sahip çıkmalıdır.

Cumhuriyeti bilmesi yetmez, öğretmesi gerekir !

Cumhuriyeti anlaması yetmez, anlatması gerekir !

Cumhuriyeti sevmesi yetmez, sevdirmesi gerekir !

Cumhuriyeti yaşaması yetmez, yaşatması gerekir !

Sevgili kardeşlerim, dostlarım!

İşte bu Cumhuriyet, eğer önemi bilinirse, ihanet edilmezse, geçmişimizle geleceğimiz arasında köprü olacak ve bizi daha nice yarınlara taşıyacaktır.

Sonuç olarak;

Cumhuriyetin varlığı için, bu coğrafyada yaşayan ve uğruna bedel ödemiş tüm halklar, onun uğrunda bilimselliği, akılcılığı, çağdaşlığı, yurtseverliği temel alarak usanmadan yürümelidir.

Cumhuriyet’in 90. Yılını kutlarken sözlerimi dünya şairi Nazım Hikmet’in dizeleriyle bitirmek istiyorum:

Dörtnala gelip Uzak Asya'dan
Akdenize bir kısrak başı gibi uzanan
Bu memleket bizim!
Bilekler kan içinde, dişler kenetli
ayaklar çıplak
Ve ipek bir halıya benzeyen toprak
Bu cehennem, bu cennet bizim!
Kapansın el kapıları bir daha açılmasın
yok edin insanın insana kulluğunu
Bu davet bizim!
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür
Ve bir orman gibi kardeşçesine
Bu hasret bizim!

Hepimizin cumhuriyet bayramı kutlu olsun.