Sarıyerli kadınlara büyük destek | SARIYER BELEDİYESİ
İletişim   Sarıyer TV
Sarıyer Belediyesi
contetns

Sarıyerli kadınlara büyük destek

12.12.2011
İsveç Başkonsolosluğu’nun katkılarıyla Sarıyer Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü ile Sarıyer Kent Konseyi’nin ortaklaşa düzenlediği “Sarıyer İlçesi Kadın Meclisi-Kadınların Karar Mekanizmalarında Etkin Rol Alması Projesi Final Etkinlikleri” Tarihi Fuat Paşa Yalısı’nda gerçekleştirildi.

İsveç Başkonsolosluğu’nun katkılarıyla Sarıyer Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü ile Sarıyer Kent Konseyi’nin ortaklaşa düzenlediği “Sarıyer İlçesi Kadın Meclisi-Kadınların Karar Mekanizmalarında Etkin Rol Alması Projesi Final Etkinlikleri” Tarihi Fuat Paşa Yalısı’nda gerçekleştirildi.

Üç gün boyunca devam eden etkinliğin ikinci gününe, Sarıyer Belediye Başkan Yardımcıları Seçkin Özdemir, Adnan Ayber, İsveç Eski Parlamenterleri Charlotte Klotz, Margarate Wallin, Sarıyer Kent Konseyi Genel Sekreteri Nelih Akay, Türkiye Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER) Başkanı Gülden Türktan, KOSGEB Kobi Uzmanı Y. Süleyman Karadağ ve çeşitli mahalle ve köylerden Sarıyerli kadın yurttaşlar katıldı.

Etkinlik, Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı ve Sarıyer Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Adnan Ayber’in konuşmasıyla başladı. Sözlerine, “Yönetime geldikten sonra, Sarıyer’de katılımcı belediyeciliği hayata geçirmek için birçok ilke imza attık” diyerek başlayan Ayber, “Bizden önce kurulmuş olan Sarıyer Kent Konseyi, bizim dönemimizde çok daha aktif çalışır hale geldi. Dünden bu yana gördüğümüz güzel çalışmalar, kent konseyimize belediyenin verdiği önemin eseridir. Biz şimdi yeni bir proje daha başlatıyoruz. Kadınlarımızın ayrı ayrı gruplar halinde yaptığı çalışmaları bir çatı altında birleştiriyoruz. Bu çatı, Kadın Çalışmaları Koordinasyon Merkezi adı altında oluşturacağımız yeni bir birim olacaktır. 2012 Ocak ayı meclisinde, bu çatının yönetmeliğini geçireceğiz. Böylelikle daha güçlü bir kadın örgütlenmesini sağlamış olacağız. Yine aynı mecliste, umarım bir engelle karşılaşmadan kadın konukevi yönetmeliğini de kabul ederek yaşama katacağız. Kuracağımız Kadın Çalışmaları Koordinasyon Merkezi’nin ilk çalışma alanı Sarıyer’de okuma-yazma seferberliği başlatmak olacaktır. Ben emekli bir öğretmen olarak bunu çok önemsiyorum. Sayın Belediye Başkanımız Şükrü Genç de bu konunun üzerinde büyük bir hassasiyetle duruyor” dedi. Ülkemizde kadınların pek çok sorunla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Ayber, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Yapılacak çok işimiz var ve hepimize büyük görevler düşüyor. Kadını sadece çocuk doğuran, evinin işini yapan, erkeğine hizmet eden biri olarak gören, erkeğin arkasında yürüten bir zihniyet kadının sorunlarını elbette çözemez. Çözüm, kadınların kendi sorunlarına çok daha fazla sahip çıkmalarından, güçlerinin farkına varmalarından geçer. Çözüm buradadır.”

Konuşmasının ardından kadınların sorularını yanıtlayan Ayber, Sarıyer Belediyesi’nin çözüm aşamasında yaptığı ve yapacağı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ayber’den sonra sahneye İsveç Parlamentosu Eski üyeleri Charlotte Klotz ve Margarate Wallin davet edildi. Uzun yıllar boyunca gerek İsveç Parlamentosu’nda gerekse sivil kadın örgütlerinde kadın hakları mücadelesi veren iki aktivist, programın bu bölümünde Sarıyerli kadınlarla yaşamlarından kesitler paylaştı. Özellikle İsveç’te kadın olmak alt başlığında çeşitli anekdotlar aktaran Klotz ve Wallin’e Sarıyerli kadınların ilgisi yoğundu.

“Enerjinizden çok etkilendim. Enerjiniz bana ilham verdi” sözleriyle konuşmasına başlayan Charlotte Klotz, “Bu enerjiniz sayesinde hedefe bizden daha çabuk ulaşacağınıza eminim; çünkü biz, bu hedefimize ulaşabilmek için bir yüzyıl geçirdik” diye konuştu. Dinleyicilere İsveç’te kadın mücadelesinin kısa tarihçesini aktaran ve hakların mücadele vererek kazanıldığının altını çizen Klotz, “Çok fazla yol kat ettik ama önümüzde daha yapacağımız çok iş var” dedi.

Klotz’dan sonra konuşan Margareta Wallin ise, öncelikle İsveç’te kadınların politik etkinliği ve çalışma yaşamları üzerine bilgiler verdi. İsveç’te kadınların ülke yönetiminde temsil oranının %45 olduğunu belirten Wallin, ülkelerinde kadın temsiliyetinde kota uygulaması tartışmalarına da değindi. Türkiye’de şu anda görünen %14,2’lik parlamento temsil oranının İsveç’te de 1970’li yıllarda yaşandığını ve o yıllarda oranın %13’lere kadar gerilediğini kaydeden Wallin, “Size önerim, tabii ki mücadeleye devam etmeniz olacak” diye konuştu.

İki aktivist, daha sonra politik yaşamlarından örnekler verdi. Seçim kampanyalarından da söz eden Klotz ve Wallin, önemli güçlükleri aşarak, İsveç’in politik ve toplumsal yaşamında kadının sesini daha duyulur kılmak için çalıştıklarını ifade etti.

Programın ilerleyen bölümünde KOSGEB KOBİ Uzmanı Y. Süleyman Karadağ, sunumunu gerçekleştirdi. KOSGEB’in girişimci kadınlara sunduğu kaynaklara-desteklere ilişkin detaylı bilgiler veren Karadağ, Genel Destek Programı, KOBİ Proje Destek Programı, AR-GE İnnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı ile İşbirliği-Güç Birliği adı altında toplanan programları tanıttı. Karadağ ayrıca, herhangi bir işletmesi olmayan kadınlar için oluşturulan ve “27 bin liralık hibe” şeklinde tanınan Girişimcilik Destek Programı’yla ilgili olarak da bilgiler aktardı.

Karadağ, slayt gösterimi eşliğinde KOSGEB’in desteklerinden yararlanma koşulları, verilen desteklerin maddi içeriği, hibe ve geri ödemesiz kredi imkânları gibi konularda Sarıyerli kadınları aydınlattı. Büyük bir dikkatle takip edilen sunumun ardından kadınlar Karadağ’a çeşitli sorular yönelterek, akıllarına takılan hususlarda yanıt aldı.

Karadağ’ın sunumu sonrasında Türkiye Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER) Başkanı Gülden Türktan, mikrofona davet edildi. Yapılan araştırmalara dayalı olarak, kadının iş yaşamındaki davranışları üzerine çeşitli sonuçlardan söz eden Türktan, genel durumu kurumlar bazında ele alarak, kadınla erkeğin bir arada uyumlu çalışmasının son derece başarılı sonuçlar verdiğine işaret etti. Derneğin çalışmalarını maddeler halinde dinleyicilere sunan KAGİDER Başkanı Türktan, “Kadına yapılan her yatırım 1’e 5 veriyor. Bu, ülke istatistiklerinde açıkça görülüyor” ifadelerini kullandı. Türktan, önümüzdeki yerel seçimlerde kadınlara büyük görev düştüğüne dikkat çekerek, “Kadınlar yönetimde daha fazla olursa, daha iyi hizmet sunulacağına, daha verimli bir yönetim ortamı oluşacağına eminim” dedi. Türktan, sunumunun sonunda topluluğa KAGİDER’in projelerini tanıttı.

Etkinliğin üçüncü ve son gününde gerçekleştirilen çalıştay, Sarıyer Kent Konseyi Genel Sekreteri Nelih Akay’ın ilk iki güne dair değerlendirme konuşmasıyla başladı. Sonrasında Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği Yerel Girişimler Koordinatörü Anıl Gökrenk ve Yerel Demokrasi Akademileri Asistanı Zeynep Arslan, çözüm metotları konusunda kadınlara rehberlik etti. Türkiye genelinde birçok kent konseyinde kadın, gençlik ve engelli meclislerinde projeler üreten Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği’nin iki üyesi, kadınların üç önemli başlık olarak tespit ettiği eğitim, sağlık ve ekonomi konularında çözüme yönelik izlenmesi gereken stratejilerle ilgili yönlendirmelerde bulundu.

Etkinliğin son gününe öğle saatlerinde Feyenoord’un Türk Belediye Başkanı Seyit Yeyden de katıldı. Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Seçkin Özdemir ile birlikte etkinliğe katılan Yeyden, burada bir konuşma yaptı. Hollanda’da kadınların içinde bulunduğu durumla ilgili gözlemlerini aktaran Yeyden, belediye olarak demokratik kitle örgütleriyle birlikte birçok çalışma gerçekleştirdiklerini dile getirdi. 7 yaşındayken, ailesiyle birlikte Kayseri’den Hollanda’ya giden ve mücadeleyle dolu uzun yılların ardından, Hollanda’nın önemli şehirlerinden Feyenoord’a belediye başkanı olan Yeyden’i ilgiyle izleyen kadınlar, konuşmasının sonrasında Başkan Yeyden’e bazı sorular yöneltti. Önemli olan şeyin hizmet duygusu olduğunu belirten Yeyden, “Siz Sarıyer’de, ben Hollanda’da, Feyenoord şehrinde yeni projeler, yeni hizmetler için çalışıyoruz. Benim iki ülkem var: Biri Türkiye, diğeri Hollanda. Eğer kaldığınız ülkeyi benimsemezseniz, ‘burası benim’ demezseniz zaten hiçbir yere varamazsınız” dedi.

Çalıştayın son bölümünde, eğitim, sağlık ve ekonomi konularında çözüm yollarının masaya yatırıldığı çalışma grupları oluşturuldu. Farklı mahallelerden kadınların sorunlarını birbirleriyle paylaşıp çözüm önerileri getirdikleri çalıştay akşam saatlerinde sona erdi.