Cem evi ve kültür merkezi konuşuldu | SARIYER BELEDİYESİ
İletişim  
Sarıyer Belediyesi
contetns

Cem evi ve kültür merkezi konuşuldu

06.11.2012

Pir Sultan Abdal Derneği Sarıyer Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay’la yaklaşık bir saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. Başkanlık Binası’ndaki toplantıda ağırlıklı olarak Sarıyer’de yapılması planlanan cem evi ve kültür merkezi konuşuldu.
 

Geçmişte farklı coğrafi bölgelerden dedeler ve konunun uzmanı akademisyenlerle yapılan görüşmeler sonrasında, cem evi ve kültür merkezi projesinin üç ana unsur ekseninde biçimlendiğini belirten Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Bu üç olgu: İnsan, doğa ve ışıktır. Projemiz bu unsurlar çevresinde hazırlanmıştır. Toplumda değer algısı yaratan yapılar vardır. Özellikle kutsal yapılarda bu algı ön plana çıkar. Yapacağımız cem evinin de bu bağlamda değerlendirilmesi ve bir cem evi algısı yaratması yani diğer binalardan farklı bir mimari vurgu ortaya koyması gerekir. Önemli olan bina yapılması değil, binaların insan duygu ve düşüncesi üzerinde yaratığı etkidir” dedi.
 

İnşa edilecek yapının Alevi-Bektaşi inanç ve kültürünün derinliğini, enginliğini tasvir edecek düzenlemelerle tasarlanmasını temel koşul olarak ele alan Genç, “Bu yapı hayranlık uyandırmalı. Sadece Alevi yurttaşların değil, Alevi olmayan yurttaşların da ziyaret edeceği bir ibadet ve kültür merkezi olmalı” şeklinde konuştu. “Elimizden gelen her türlü desteği vermeye çalışacağız” diyerek sözlerini sürdüren Genç, “Ama burada dayanışma ve halk kolektifi çok önemli. Herkes maddi kaynaklarla destek olmak zorunda değil, emeğiyle de sürece katılabilir. Benim yaşam felsefem, her şeyin dayanışmayla mümkün olacağı yönündedir. Bu toplumun hiçbir zaman çok parası olmadı ama hep dayanışarak ayakta kaldı. Tabii ki işadamlarıyla, çeşitli firmalarla da görüşülecek. Sonuçta bu işin harcında herkesin alınteri olacak, olmalı. Doğru projeye herkes destek verir. Bu destek ortamını oluşturmalıyız” ifadelerini kullandı.
 

Toplantıda Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay da teknik detaylar ve imar mevzuatına ilişkin olarak yurttaşlara bilgi verdi. Dernek üyeleriyse, Sarıyer Belediyesi’nin yanı sıra halk dayanışması, örgütlü kolektif çalışma ve STK’ların desteğinin süreci belirleyeceğini vurguladı.