Başkan Yardımcısı Seçkin Özdemir'den AB vizyonu | SARIYER BELEDİYESİ
İletişim   Sarıyer TV
Sarıyer Belediyesi
contetns

Başkan Yardımcısı Seçkin Özdemir'den AB vizyonu

10.05.2012

Sarıyer Belediyesi, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım sürecinde Sarıyer ilçesinin Avrupa standartlarında bir kent, kent yaşam kalitesi ve yönetimine ulaşmak için ilçe içerisinde bulunan bütün paydaşlar ile koordinasyonu sağlamak amacı ile kurduğu Sarıyer AB Koordinasyon Kurulu kapsamındaki olağan V. Toplantısı Sarıyer Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü nezaretinde Özel Dr. Natuk Birkan İlköğretim Okulu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda ayrıca 9 Mayıs Avrupa Günü,  Koordinasyon Kurulu üyesi olan İTÜ Geliştirme Vakfı okullarından Özel Dr. Natuk Birkan İlköğretim Okulu’nun ev sahipliğinde öğrenciler ile birlikte kutlandı.

Özel Dr. Natuk Birkan İlköğretim Okulu’nda, 9 Mayıs Avrupa Günü kapsamında Sarıyer Belediyesini temsilen AB ve Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Seçkin Özdemir ve Avrupa Parlamentosu Eski Milletvekili Ozan Ceyhun, 6. ve 7. sınıflara Avrupa Birliği hakkında bilgilendirme semineri verdi.  
Çocukların Avrupa Birliği hakkında yaptıkları sunumlarda, Türkiye AB´ye girerse ülke ekonomisinin daha iyiye gideceğini savunup, AB üyeliğinin dolaşım serbestisi, sigara yasağı ve çevre düzenlemeleri gibi konular da avantaj sağlayacağını ifade ettiler. 

6. ve 7. sınıfların sunumlarını tamamlamalarının ardından Sarıyer Belediyesi Başkan Yardımcısı Seçkin Özdemir Sarıyer Belediyesi’nin yerel yönetim vizyonu ve AB alanında yürüttükleri faaliyetler ve projeler ile ilgili sunumunu yaptı. Özdemir, AB müktesebatının 4’de 3’ünün yerel yönetimle ilgili olduğuna dikkat çekti. Özdemir, Sarıyer’de yönetime geldiği zaman ilk icraatlarının belediye bünyesinde AB ve Dış İlişkiler Birimi kurmak olduğunun altını çizdi. Özdemir, birimin üstlendiği temel görevlerin başında uluslararası ve ulusal fonlara yönelik proje hazırlamak ve yürütmek olduğunu kaydetti.

Özdemir, İsveç Başkonsolosluğun’dan alınan hibe ile yürüttükleri “Sarıyer İlçesi Kadın Meclisi- Kadınların Karar Mekanizmalarında Etkin Rol Alması” Projesi kapsamında 35 mahallede kadın meclisleri kurduklarına vurgu yaptı. Seçkin Özdemir, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “AB Pazarlama Standartlarının Uygulanması Yönünde Yerel Adımlar” adlı balıkçılık projesi ile yerel düzeyde sürdürülebilir bir balıkçılık politikası oluşturulduğunu belirtti.

Özdemir, birimin Bulgaristan ortağı ile gençlik projeleri yürüttüğünü ekledi. Ayrıca Başkan Yardımcısı, İsveç Başkonsolosluğu’ndan yeni alınan hibe ile yürütmeye başladıkları “Sarıyer Köylerindeki Kadın Girişimcileri Destekleme” projesi kapsamında Sarıyer Köyleri Girişimciler Kooperatifi’nin kurulacağını açıkladı. Seçkin Özdemir bunlara ek olarak Avustralya Başkonsolosluğu’dan alınan hibe doğrultusunda kadınlara dikiş atölyesi kurulacağını kaydetti. Son olarak da İstanbul Kalkınma Ajansı’na “Sarıyer Turizmini Geliştirme ve Tanıtım” projesi ile başvuru yapıldığını aktardı. Bugüne kadar birimin fon alan projelerinden bahseden Özdemir, Sarıyer Belediyesi’nin bağlantıda olduğu kardeş belediyeler ile birlikte yapılan ortak sosyal faaliyetlerden bahsetti.

Avrupa Parlamentosu Eski Milletvekili Ozan Ceyhun sunumunda ağırlıklı olarak AB nasıl çalışır, AB standartları nelerdir, AB’nin kurulmasına niçin ihtiyaç duyulduğu, konularına değindi.   Ceyhun,  AB’ye en çok insan hakları, fikir özgürlüğü, insana saygı gibi konularda gelişme sağlanması için ihtiyaç duyulabileceğini belirtirken, ekonomik sebeplerin ikinci planda olduğunu aktardı. Ceyhun, bunların yanı sıra, yanında getirdiği bir tuğlayı göstererek 23 Kasım 1992 tarihinde Almanya’da aşırı sağcıların sadece bir evde Türkler yaşıyor diye yaktıkları eve değindi. Yangından kalan tuğlanın üzerinde yer alan “yabancıların olmadığı Almanya’nın siyah tuşları olmayan piyanoya benzer” yazısının altını çizdi. Bu gibi üzücü olaylara da rastlandığının altını çizen Ceyhun, övdüğümüz AB’nin diğer tarafını da ortaya koydu.

Seminerin son oturumu çocukların sorularına ayrıldı. Çocuklar konuşmacılara AB ve AB-Türkiye ilişkileri hakkında merak ettikleri soruları yönelttiler. Seminer, Okul Müdürü Selçuk Dereci’nin konuşmacılara teşekkürlerini sunması ile son buldu.