Barışın merkezi Sarıyer’den bütün dünyaya barış çağrısı | SARIYER BELEDİYESİ
İletişim   Sarıyer TV
Sarıyer Belediyesi
contetns

Barışın merkezi Sarıyer’den bütün dünyaya barış çağrısı

01.09.2011
Sarıyer Belediyesi’nin, Sarıyer’i “uluslararası bir barış ilçesi” yapmak amacıyla bu yıl üçüncüsünü düzenlediği “Uluslararası Sarıyer Barışa Çağrı Festivali” inanç önderlerinin barış duaları, Zülfü Livaneli konseri ve çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Sarıyer Belediyesi’nin, Sarıyer’i “uluslararası bir barış ilçesi” yapmak amacıyla bu yıl üçüncüsünü düzenlediği “Uluslararası Sarıyer Barışa Çağrı Festivali” inanç önderlerinin barış duaları, Zülfü Livaneli konseri ve çeşitli etkinliklerle kutlandı.



1 Eylül Dünya Barış Günü’nde gerçekleştirilen “3. Uluslararası Sarıyer Barışa Çağrı Festivali” ile Sarıyer’den dünyaya barış çağrısı yapıldı. Üç büyük din temsilcisi başta olmak üzere, 6 inanç önderi barış için dua etti. Sanatçı Zülfü Livaneli de türkülerini barış için söyledi. Duaların ardından dünyaya barışın hakim olması dilekleriyle güvercinler gökyüzüne özgürlüğe bırakıldı.



Sarıyer Belediyesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen, sunuculuğunu radyo televizyon yapımcısı İlknur Kaplan’ın yaptığı festivalde, Hacıbektaşı Veli Anadolu Kültür Vakfı dedelerinden Mehmet Turan, Fener Rum Patrikhanesi’ni temsilen Peder Paisos, Ermeni Patrikhanesi adına Büyükdere Ermeni Kilisesi’nden peder Hagop Husig Hergelyan, Süryani Katolik Patrik vekili Yusuf Sağ, Yeniköy Musevi Cemaati Baş Hahamı Rav Anafi Haleva ile Sarıyer Müftüsü İbrahim Gemici barış için ortak dua etti.



İstinye Eski Tersane Alanı’nda yapılan festivale inanç önderlerinin yanı sıra, çok sayıda ülkenin başkonsolosu, konsolosu, birçok bürokrat, siyasetçi, sanat dünyasının tanınmış isimleri Sarıyer Belediye Başkan Yardımcıları, Sarıyer Belediye Meclisi Üyeleri, azınlıklardan sorumlu Sarıyer Belediye Başkan Danışmanı Vasil Linardi ve binlerce vatandaş katıldı.



Somali’deki açlığa yardım çağrısının yapıldığı festivalde Somali Fahri Konsolosu Sermet Çetin’in Somali’ye yapılan yardımlara teşekkür ettiği ve festivalin önemine değindiği mesajı okundu.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç festivalin açılış konuşmasında, Sarıyer’i bir barış ilçesi yapmak ve en önemlisi de Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta barış, dünyada barış” sözüne sahip çıkarak bunu dünyaya duyurmak için bir araya geldiklerini vurgulayarak alanı dolduran binlerce vatandaşa hoş geldiniz dedi.

 

Bakan Şükrü Genç konuşmasında şunları dile getirdi: “İnsanlar renk, renk, toplumlar çeşit, çeşit. Olabildiğince bir insanlık kolajı. İşte bu renklilik ve çeşitlilik, farklılıklar insanoğlunun zenginliği. Ancak bilinmelidir ki; bu farklılıklar ahlaki bir kusur değil, yaşam koşullarının zorunluluğuyla ortaya çıkmıştır.



“En büyük projemiz Barış”

Farklı ama hoşgörü içinde bir arada yaşamak, toplumlar arasında yaşam birlikteliği oluşturmak en büyük projemiz. Bunu beslemek için buradayız.

İnsanların eşitlikçi, özgür, barış içinde bir arada yaşadığı, kötülüklerden, kavgalardan, savaşlardan, açlıktan, doğal afetlerden arınmış, huzurlu bir dünya özlemi için buradayız.

Islıkla barış çağrısı

Başkan Şükrü Genç, “Birçok inançtan, birçok kültürden insanın yıllardan beri barış içinde bir arada yaşadığı Sarıyer’den tüm dünyaya sesleniyorum” diyerek  alanı dolduran herkesin ayağa kalkarak ıslık çalmasını istedi. Binlerce insan aynı anda ıslık çalarak dünyaya barış mesajları gönderdi.



Başkan Şükrü Genç konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bizim için önemli olan tarihler değil, “barış”ı hatırlamak ve barışa olan ihtiyacı ve özlemi her zaman hatırlatmaktır.

Dünya, 1789’da Fransız Devrimi’yle eşitlik, özgürlük ve adalet kavramlarıyla tanıştı. O günü başlangıç alırsak aradan geçen 221 yıl içinde milyonlarca insan haksız ve anlamsız savaşlarda yok oldu, binlercesi sakat kaldı.

52 milyon civarında insanın yaşamını yitirdiği 2. Dünya savaşından sonra bugüne kadar dünyamızda yaklaşık 250 büyük savaş daha meydana gelmiş ve bu savaşlarda da yaklaşık 23 milyon kişi hayatını kaybetmiştir. Birleşmiş Milletler verilerine göre 1 milyar 800 milyon kişi de yine bu çatışmalar ve savaşlardan etkilenmiştir. Ayrıca bu savaşlardan sonra ortaya çıkan pek çok salgın ve hastalık yüzünden savaşlardan kat kat fazla insanın yaşamını yitirdiği de saptanmıştır.

Dünyamızın her tarafında yaşanan savaşlar ne yazık ki ülkemizin de içinde bulunduğu coğrafyanın adeta kaderi olmuştur. Komşumuz Irak’ta 20 Mart 2003 tarihinde başlayan savaştan bu yana çoğunluğu siviller olmak üzere yaklaşık 1.5 milyon kişi yaşamını yitirmiştir. Irak eğer bugün, 8 yıldır neredeyse her gün cadde ortalarında, pazar yerlerinde bombaların patlatıldığı, çoluk çocuk demeden masum insanların göz göre göre öldürüldüğü bir ülkeye dönüştürüldüyse burada, çağdaş ve dünyada oyun kuran ülkelerin sorumluluğu vardır. Bu sözde büyük ülkelerin gerçek barışı ve huzuru dünyaya egemen kılmamalarının insani ve vicdani sorumluluğu ortadadır.

Bu kadar insan savaşlarda hayatını kaybederken bizlerin buna kayıtsız kalması düşünülmemelidir.

Dünyadaki bütün inançların ve kültürlerin barıştan yana olduğuna inanıyorum. Bunun için bugün inanç önderlerimiz burada. Sizlere birkaç cümle okumak istiyorum.

“Barışı ara ve sürdür…” der Tevrat’ta,

“Birbirinizle barış içinde yaşayın.” diye öğütler İncil’de..

“Barış, daima hayırlıdır…”  der Kur’an-ı Kerim’de,

Yani üç büyük semavi din de insanlığa barış çağrısı yapıyor. Bu mesaj, sadece bu üç büyük dinin değil, diğer bütün inançların ve kültürlerin de ortak çağrısı. Müziğin de, şiirlerin de, dansların da ortak çağrısı. Dünya Halklarının da ortak  Yaşam çağrısı.

Hiçbir kültür, hiçbir gelenek, hiç bir yaşam, savaş üzerine oluşturulmadı. Ve biz hala bugün bile dünyamızın her tarafında eşitlik, adalet ve özgürlük kavramlarını arıyoruz…

Durum böyleyse, özellikle bizim de içinde bulunduğumuz coğrafya başta olmak üzere insanlar dünyanın her tarafında neden savaşıyor, neden ölüyor, öldürülüyor? İnançlarımızın ve kültürlerimizin insanlığa yaptığı barış çağrılarına neden kulak tıkanıyor?

İşte biz bu gece inançlarımızın ve kültürlerimizin bize öğrettiği barışın dünyamızda daim olmasına inandığımız,  bu ortak dilek için bir araya geldik.

Dünya, ciddi bir ekonomik kriz yaşarken biz neden barıştan bahsediyoruz, barış bir sevda ise, biz neden bu sevdanın peşindeyiz? Çünkü barış ve istikrar olmadan mutluluk da zenginlik de olmaz.”

“Dualarımız barış için olsun”

Başkan Şükrü Genç, “Bugüne kadar barış için dünyada çok güzel sözler dile getirildi. En güzel şiirler, öyküler, romanlar barış için yazıldı. En güzel şarkılar barış için bestelendi. Dualarımızı dünyamıza barışın egemen olması dilekleriyle sona erdirdik.

Barış dünyanın her tarafına egemen oluncaya kadar; bu çağrılarımızı sürdüreceğiz, barış sözcüklerinin peşinden gideceğiz. Bugün, üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz “Uluslararası Sarıyer Barışa Çağrı Festivali”yle yalnızca İstanbul’un değil, Türkiye’nin incisi Sarıyer’den dünyaya barış rüzgarı estiriyoruz” dedi.

Başkan Şükrü Genç binlerce vatandaş tarafından dakikalarca alkışlanan konuşmasını şu sözlerle bitirdi: “Sözlerimi bitirirken, bir kez daha Büyük ATATÜRK özdeyişiyle,  “YURTTA BARIŞ, DÜNYADA BARIŞ” diyerek, ,

…..ve büyük şair Nazım Hikmet’in; “YAŞAMAK BİR AĞAÇ GİBİ TEK VE HÜR BİR ORMAN GİBİ KARDEŞÇESİNE..’’ diyerek, Mevlana’nın, Yunus Emre’nin, Hacı Bektaşi Veli’nin; “GELİN CANLAR BİR OLALIM, SÖZÜ-YOLU KOLAY KILALIM, SEVELİM, SEVİLELİM…  DÜNYA KİMSEYE KALMAZ…’’’’ diyerek bitiriyorum.

Livaneli şarkılarını barış için söyledi

Barış duaları ve konuşmaların ardından sahneye çıkan Zülfü Livaneli şarkılarını barış için söyledi. Binlerce Sarıyerli’ye seslenen Livaneli kendisinin de UNESCO barış elçisi olduğuna dikkat çekerek, “Barışa katkı sunmak ve barışı egemen kılmak herkesin görevi olmalı” dedi.


Konserine “Merhaba” şarkısıyla başlayan Livaneli, en sevilen ve klasikleşmiş şarkılarını alanı dolduran binlerce vatandaşla birlikte söyledi.

Nazım Hikmet’in Hiroşima’daki insanlık ayıbını anlatan “Kız Çocuğu” şiirini de seslendiren Zülfü Livaneli binlerce kişi tarafından ayakta alkışlandı.

İki saate yakın bir süre sahnede kalan Livaneli “Leylim Ley”, “Ey Özgürlük”, “Böyledir Bizim Sevdamız”, “Karlı Kayın Ormanı”, “Güneş Topla Benim İçin” başta olmak üzere en sevilen şarkılarını seslendirdi.

Kendisine çiçek vererek 1 Eylül’de aralarında olduğu için teşekkür eden Başkan Şükrü Genç’in “Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz” parçasını da seslendiren Livaneli’nin performansı büyük alkış aldı.

Konuklara zeytin dalı

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, festival öncesinde Baltalimanı’ndaki Portaxe Restoran’da Müslüman, Hıristiyan, Musevi, Sünni-Alevi, Katolik, Ortodoks, Protestan, Süryani başta olmak üzere her dinden ve her mezhepten inanç önderleri ile konsoloslar onuruna bir yemek verdi. Yemeğe katılan konuklara barışın simgesi zeytin dalı dağıtıldı.