ALZHEİMER İÇİN SARIYER’DE BİRAYA GELDİLER | SARIYER BELEDİYESİ
İletişim  
Sarıyer Belediyesi
contetns

ALZHEİMER İÇİN SARIYER’DE BİRAYA GELDİLER

21.09.2014

Sarıyer Belediyesi, Alzheimer Vakfı ve Türk Geriatri Vakfı tarafından proje lansman toplantısı yapıldı. Korupark’ta düzenlenen kahvaltıya katılan konuklar çağımızın en önemli hastalıklarından biri olan Alzheimer hastalığı konusunda farkındalık yaratmak için  21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde ilk adımı attılar. Alzheimer hastalığının önemi ve yapılması gereken çalışmaların konuşulduğu toplantıya Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Alzheimer Vakfı Başkanı Engin Eker, Türk Geriatri Vakfı Başkan Vekili Murat Şengül, Tiyatro Sanatçısı Betül Arım, Yaş 75 Yolun Yarısı kitabının yazarı Ertuğrul Akbay, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, bilim, sanat ve cemiyet hayatının tanınmış isimleri ile İzzet Baysal Huzur Evi sakinleri katıldı.   

Proje lansmanının açılış konuşmasını yapan Alzheimer Vakfı Başkanı Engin Eker, çağın önemli hastalığının sadece hastayı değil, hastaya bakan kişi başta olmak üzere toplumu ilgilendirdiğinin altını çizdi. Eker, “Bir evde sadece bir hasta yok, bakanlarda rahatsız oluyor. Hastalık hakkında toplumu bilinçlendirmek için bu tarz toplantıları yapıyoruz. En önemli amacımız ise tam modern bakım evleri kurmaktır. Vakfımız bu konuda çok yoğun çalışmalar yapıyor” dedi. 
 
Toplumun daha sağlıklı yaşlanması konusunda çalışmalar yapan Türk Geriatri Vakfı’nı anlatarak konuşmasına başlayan Başkan Vekili Murat Şengül ise, “Yaşlanmaya tek bir gözden bakmak mümkün değildir. Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte sağlık personeli ve aile hekimlerini kapsayan eğitim müfredatımız var. Yaşlı yakınlarına eğitim desteği vermeye çalışılıyor. Diğer taraftan da 60 yaşı aştıktan sonra sağlık yardımı alınabilecek bir çalışma yapılabilmesi için sigorta şirketleri ile görüşüyoruz” şeklinde konuştu. 
 
“Farklı yaş gruplarındaki insanların birada olmalarını sağlamak görevimiz”
 
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, her yaşta insanın bir arada olmalarını sağlayan projelerin hayata geçirmenin yerel yönetimlerin görevi olduğunu belirten konuşmasında şunları söyledi; “Direkt yaşamın içinde olma gerekliliğinden kaynaklanan sorumluluklar, yaşam içinde olan herkeste olmalı. Gelişmiş ülkelere baktığınızda insana yönelik yapılan yatırımlar en uç noktalara vardığını görmek kendimizi sorgulamamıza neden oluyor. Türk toplumunun özünde var olan birtakım geleneklerini önde tutabilirsek çok daha farklı yerlere gidecektir. Küçüğün büyüğüne saygısı, büyüğünün küçüğe sevgisi gibi yaş grupları arasındaki ilişkiler önemlidir. Yerel yöneticiler olarak farklı yaş gruplarındaki insanları bir arada yaşatmanın gayreti içinde olmalıyız. Semt Evleri ve Yaşam Evleri olarak projelerimiz var. Yaşam alışkanlıkları farklı olan ve her yaştaki insanları bir arada tutmaya çalışıyoruz. Bu işin artık devlet politikası olmasını sağlamak lazım. Sağlanmadığı sürece sadece sivil toplum kuruluşlarının kendi aralarında yapacakları gayretleri yeterli olmayacaktır”.
 
Alzheimer hastalığına dikkat çekmek için düzenlenen proje lansmanında Uzman Doktor Nörolog Gülüstü Kaptanoğlu, hastalarında öne çıkan özellikleri ve hasta yakınlarının davranış biçimleri konusunda konuşma yaparken, Tiyatro Sanatçısı Betül Arım ve Yaş 75 Yolun Yarısı kitabının yazarı Ertuğrul Akbay, sağlıklı yaşam konusunda deneyimlerini aktardılar.